Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gospodarenje šumama
  • 18.05.2016. 15:30

Županija od HR šuma traži veću odgovornost!

Veliki dio Vukovarsko-srijemske županije nalazi se pod šumama, a od gospodarenja šumama ovaj kraj živi gotovo od početka svoje povijesti.

Foto: Dario Jukić/Facebook
  • 1.912
  • 210
  • 0

Veliki dio Vukovarsko-srijemske županije nalazi se pod šumama, a od gospodarenja šumama ovaj kraj živi gotovo od početka svoje povijesti. Trenutna situacija daleko je od idealne, posebice što se prihodi od šuma povećavaju, no malo se toga vraća u područje iz kojeg je ta dobit nastala.

Andrija Matić, pročelnik UO za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije ističe: "Mi kao županija možemo biti nezadovoljni jer su Hrvatske šume sada društvo kapitala, gospodare po načelu ostvarivanja dobiti. Prihodi i dobit stalno raste, broj zaposlenih stalno opada i investicije opadaju. Posluju kao trgovačko društvo, što ne može biti dobro, želimo imati javne interese jer su šume javno dobro, ali to se teže ostvaruje. Sa šumama se radi sve u okviru zakona, ali trgovačko društvo Hrvatske šume posluju na trgovačkim osnovama".

Glavni razlog nezadovoljstva se krije u činjenici da iako Hrvatskim šumama prihod i dobit raste, njihova uprava smanjuje broj zaposlenih, a isti se scenarij ponavlja i u slučaju investicija za ovo područje.

Rascjepkanost privatnih šuma

Poseban problem su privatne šume. Na području Vukovarsko-srijemske županije u privatnom vlasništvu nalazi se između 1.300 i 1.400 hektara pod šumama rascjepkanih na više od četiri tisuća parcela, i u vlasništvu više od pet tisuća osoba. Kako se njima gospodari ne zna se, pa bi bilo dobro da Hrvatske šume vrate stari model poslovanja, odnosno vratiti registraciju kao prije pet do šest godina.

"Hrvatske šume moraju biti javno poduzeće koje će imati osjećaj veće odgovornosti za svoju misiju i puno više uključivanje u rješenje lokalnih problema, zapošljavanje, stavljanje u funkciju većeg broja i malih površina", ističe Matić.

Poseban problem je i domaća drvo-prerađivačka industrija, koja ima jako malo koristi od šuma koje su joj u neposrednoj blizini. Nažalost, i dalje prevladava proces da se domaća kvalitetna sirovina jeftino izvozi, dok se uvozi strani i lošiji finalni proizvod.

Veliki je potencijal i lovnog turizma koji bi mogao doprinijeti i snažnijem razvoju kontinentalnog turizma.

Foto: Dario Jukić/Facebook


Tagovi

Lovstvo Šume Vukovarsko-srijemska županija Raspolaganje Šumarstvo


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com