Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vertikalna šuma
  • 18.02.2016. 09:25

Zeleni neboderi za budućnost gradova

Veliki gradovi koji konstantno pate od manjka životnoga prostora i velike zagađenosti nedavno su dobili zanimljivo rješenje. Jeste li čuli za šumske nebodere?

Foto: Luca Nebuloni, Flickr
  • 1.741
  • 252
  • 0

Brojni arhitekti u svijetu pokušavaju pronaći formulu suživota između prirode i betona. Brzorastući gradovi i sve veća potreba za životnim prostorom kao i klimatske promjene bude potrebu za kompromisnim rješenjima od kojih neka privlače pozornost javnosti.

Talijanski arhitekt Stefano Boeri je prošle godine završio projekt zelenih nebodera koji su, kao nikada do sada naišli na odobravanje, kako javnosti, tako i struke.

Postulati modernog života neodrživi

Već zadnjih tridesetak godina je jasno da su postulati modernoga života neodrživi te da je napredak civilizacije donio više negativnih nego pozitivnih stvari. Kapital se preselio u velike gradove a za njime su slijedili i ljudi u potrazi za poslom, što je dovelo do nevjerojatne razlike u kvaliteti življenja koja ostavlja traga na zdravlju stanovništva.

Veliki gradovi koji konstantno pate od manjka životnoga prostora i velike zagađenosti nedavno su dobili zanimljivo rješenje prema kojem bi se postojeća problematika mogla ublažiti.

Riječ je o neboderima u talijanskom gradu Milanu nazvanima Bosco verticale ili vertikalna šuma, koji bi mogli predstavljati ishodište u novoj eri arhitektonskih rješenja koja se bave ovom problematikom.

Revolucionarno održivo rješenje?

Riječ je o revolucionarnom rješenju postavljenom na dva novoizgrađena nebodera u milanskoj četvrti Isola u neposrednoj blizini Corso Coma na kojima su zasađene cijele šume i vrtovi. Svaki neboder koji će biti izgrađen u sklopu projekta sadržavati će 480 velikih i srednje velikih stabala, 250 malih stabala, 11 tisuća niskog raslinja te 5 tisuća grmova, što je jednako šumskoj površini od 10 tisuća kvadratnih metara. Reciklirana tehnička voda navodnjavati će biljke dok će integrirani fotonaponski paneli osigurati električnu energiju za napajanje zgrade.

Kvadratura stanova kretati će se od 65 do 450 kvadratnih metara, dok će svaka stambena jedinica sadržavati velike pošumljene terase. Svaka zasađena biljka pažljivo je odabrana od strane botaničara kako bi bila u skladu sa geografskom orijentacijom terase te mikroklimom unutar i oko nebodera. Osim toga, za upravljanje i održavanje vertikalne šume već je oformljen i specijalizirani tim koji će brinuti o zdravlju vegetacije.

Vertikalni vrtovi - izlaz u prirodu

Iako je ovaj projekt, kada je prvi put predstavljen izgledao previše futuristički da bi bio dovršen, arhitekti iz studija Boeri Studio uspješno su završili projekt izgradnje nebodera sa vertikalnim vrtovima.

Na taj će se način svi stanari osjećati kao u šumi te iako će možda živjeti na 10. ili 15. katu iz svojeg će stana imati pogled i izlaz u prirodu. Ova vrsta vertikalnog pošumljavanja mogla bi postati trend u budućem razvoju stambenih i poslovnih projekata u gusto naseljenim urbanim područjima zbog otvaranja prostora za povećanje bioraznolikosti, ugodnije stanovanje te bolju gradsku klimu.

Bosco Verticale nije jedini zeleni građevinski projekt na svijetu koji integrira biljni život u svoje fasade, ali za razliku od mnogih, ovaj projekt ide jedan korak dalje.

Projekt za gradsko pošumljavanje

Dizajn arhitekte Stefana Boerija, Bosco Verticale se tumačiti kao projekt za gradsko pošumljavanje koji doprinosi obnovi okoliša i urbane bioraznolikosti bez implikacija širenja grada na teritoriju.

Boeri tvrdi kako uključivanje stabala dodaje samo 5% troškova gradnji te je prijeko potrebni odgovor na širenje modernog grada. Ako bi ovi stanovi sa vrtovima bile individualne kuće, zahtijevale bi 50.000 kvadratnih metara zemljišta i 10.000 kvadratnih metara šume.

U prvu vertikalnu šumu na svijetu, visoku 27 katova, bit će smješten gotovo jedan hektar šumskih stabala, to jest nevjerojatnih 900 stabala, 5.000 grmova i 11.000 raznih biljaka.

Prekrivena biljnim životom, zgrada će pomagati u balansiranju zagađenosti zraka filtriranjem čestica prašine koja je prisutna u svim gradovima (Milano je jedan od najzagađenijih gradova u Europi).

Nakon Italije, pošumljeni neboderi sele u Švicarsku

Svaki stan u zgradi ima balkon sa zasađenim stablima koja odgovaraju svim vremenskim uvjetima. Tijekom ljeta, pružat će fantastičnu prirodnu hladovinu, a također i filtrirati zagađenje, dok će zimi golo drveće omogućiti sunčevoj svjetlosti prodiranje u stanove. Navodnjavanje biljaka vršit će se pomoću otpadnih voda koje se nalaze u svim zgradama na svijetu.

Talijanski arhitekt Stefano Boeri jako dobro gura svoj koncept vertikalne šume pa će tako nakon Milana svoju ultramodernu i ekološki itekako prihvatljivu zgradu dobiti i švicarski grad Laussane. Radi se o fuziji klasičnih materijala poput stakla i betona s tradicionalnim drvetom, a bit je u tome što je drveće u ovom slučaju živo. Dakako, radi se o dekoraciji, ali ovaj 117 metara visoki neboder sa ukupno 36 katova ipak stvara osjećaj mnogo zelenijeg i ugodnijeg životnog prostora.

U neboderima će dominirati cedar

Na svakom će katu i međukatu te na krovu i oko zgrade biti posađeno mnoštvo bilja, a dominirati će 100 stabala cedra. Na ukupno 3.000 kvadrata zelene površine će se naći i oko 6.000 grmova i 18.000 različitih drugih biljaka, a glavni je cilj poboljšati kvalitetu života stanara i cijelog grada te izazvati druge arhitekte i građevinare da se prihvate ovakvih projekata.

Kao dominantno drvo je izabran cedar jer je prilično izdržljiv te može opstati u raznim klimama, crnogorično je drvo pa će biti zeleno tijekom cijele godine (ova zgrada, nazvana The Ceder Trees Tower, je tako i prvi neboder na svijetu prekriven crnogoričnim drvećem) i jako dobro hvata čestice smoga, a i dobro će izgledati u vizuri grada.Gradnja počinje u prvoj polovici 2017. godine.

"Ova zgrada će Lausanne učiniti predvodnikom trenda globalnih izazova implementiranju urbane kvalitete zajedno s održivošću i bioraznolikošću", izjavio je Boeri. Bosco Verticale je zeleni projekt koji nije samo slovo na papiru, već i konkretni korak u smanjenju zagađenosti, rješavanju ugljičnog dioksida i stvaranju kisika.

Autor; Goran Vincenc, Foto: Luca Nebuloni, Flickr


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Vertikalna šuma Hrvatske šume Stefano Boeri Bosco verticale

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?