Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumski požari
  • 21.07.2022. 09:00

Za zaštitu šuma od požara Hrvatske šume uložile 90 milijuna kuna

Zaštita šuma od požara briga je šumara, vatrogasne zajednice, ali i čitavog društva

Foto: Depositphotos/yelantsevv
  • 974
  • 197
  • 1

Sve su učestaliji požari zbog poljoprivrednih radova i spaljivanja korova koji izmaknu kontroli, a zbog klimatskih ekstrema, dugih razdoblja suše i visokih temperatura, došlo je i do produljenja turističke sezone u priobalju, a povezano s time i one protupožarne.

Dosadašnje analize Hrvatskih šuma pokazale su kako su upravo priprema, organizacija i kooperativnost ključ uspjeha. Tako su ove godine u protupožarnu zaštitu uložili 90 milijuna kuna.

Također, tijekom čitave godine provode preventivne aktivnosti s ciljem zaštite šuma. "Tu se misli na radove čišćenja šumskih sastojina, kresanje grana, prorede, uklanjanje suhog raslinja te posebno na izgradnju novih i održavanje postojećih protupožarnih prometnica", pojasnili su.

Kako kažu, jedan od njihovih glavnih ciljeva je spas državnih šuma u našem mediteranskom području, a koje su izuzetno ugrožene uslijed sve izraženijih klimatskih i drugih promjena, prije svega velikih suša, a čime je vlaga u biljkama mala te one postaju odlično gorivo ukoliko dođe do požara.

Mnogi se još uvijek sjećaju iznimno zahtjevne protupožarne sezone 2017. godine, koja će zasigurno ostati zapamćena kao jedna od najzahtjevnijih u proteklih nekoliko desetljeća u Hrvatskoj, ali i po tome što su te strahote aktivirale i ujedinile cijelu zemlju da se zajedničkim snagama odupru vatrenoj stihiji i s ciljem da se u budućnosti takvo što više ne ponovi.

"Otad smo preventivne mjere podigle na iznimno visok nivo te iz godine u godinu u sezonu ulaze spremnije nego ikada", napominju iz HŠ dodavši da su uložili velika sredstava u napredni sustav za nadgledanje i dojavu koji će pomoći da se opasnost od požara na vrijeme uoči.

Za detekciju dima i vatre 16 milijuna kuna

Za period od 2022. do 2025. godine nabavile su integriranu uslugu video nadzora s detekcijom dima i vatre i simulatorom širenja požara te uslugu privatne radijske komunikacije u svrhu protupožarne zaštite šuma. "Vrijednost tog četverogodišnjeg projekta je 16 milijuna kuna što smo osigurali iz vlastitih sredstava", napomenuli su.

Naime, riječ je o trenutno 98 kamera raspoređenih na 49 lokacija (svaka lokacija s po 2 kamere) i 4 nadzorna operativna centra koji su smješteni u četiri Dalmatinske županije, s tim da je video signal omogućen i u DUZS-ovom centru u Divuljama.

Spriječimo ovakve prizore (Foto: Depositphotos/nirutdps)

Trošak zaposlenih u nadzornim operativnim centrima iznosi 1,28 mil.kn godišnje i također ga snose HŠ d.o.o. Ukupni troškovi videonadzora (postavljanje i održavanje videonadzora od strane odašiljača i veza te trošak operativnih vatrogasnih centara) godišnje iznose 5,255 mil.kn.

Tako su on, simulator širenja požara, radijska komunikacijska veza, uz kamere, postavljeni na lokacija s najvrjednijim šumskim sastojinama te na područja od turističkog značaja, s četiri nadzorna operativna centra - u Zadarskoj, Šibensko – kninskoj, Splitsko – dalmatinskoj i Dubrovačko – neretvanskoj županiji, s tim da je video signal omogućen i u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u Divuljama.

"Inteligentan sustav temelji se na visoko rezolucijskim kamerama i naprednim algoritmima za obradu slike na način da se videosignal s kamera šalje u podatkovni centar u kojem napredni algoritam temeljen na umjetnoj inteligenciji traži vidljive znakove požara – vatre i dima", pojasnili su.

Motriteljsko-dojavna služba

No, uz svu naprednu tehniku oni naglašavaju da je to ništa bez ljudstva i dobre međusobne suradnje, jer je svaki par očiju u šumi jako bitan. Stoga je uz sustav nadgledanja kamerama, osnovana i Motriteljsko-dojavna  služba koja mora biti uspostavljena od 1. lipnja do 30. rujna.

Za šume u I. stupnju opasnosti od požara, u razdoblju povećane opasnosti, motrenje i dojava provodi se danonoćno (od 0-24 sata). Ova se služba sastoji od motrenja s dojavom s motrionica, ophodarsko-dojavne službe, te požarničko-čuvarske službe (čuvari). To se na području krša provodi se sa 176 motrionica i 14 čvrstih objekata. "Na mjestima i područjima nedostupnima pregledu i opažanju s motrionica, poslove provodi ophodarsko-dojavna služba i to pješke i vozilima", navode iz HŠ.

Pored radnika Hrvatskih šuma, kažu, na poslovima motrenja i dojave na području krša planirano je zaposliti u tijeku protupožarne sezone radnike na određeno vrijeme. Na poslovima motrenja, dojave i čuvanja tijekom cijele godine zaduženi su i čuvari.

Na području krša osnovane su osposobljene interventne skupine radnika na razini uprava šuma podružnica, dok su na kontinentu osnovane na razini šumarije. One su opremljene vozilima i alatom za prosijecanje prosjeka i početno gašenje požara. "Upravo zahvaljujući Dojavno-motriteljskoj službi, u 80 posto slučajeva djelatnici Hrvatskih šuma prvi su ga otkrili i dojavili o njemu", napominju.

Preventivne mjere

Kažu da u skladu s Planom zaštite šuma u 2022.godini poduzimaju sljedeće preventivne mjere:

Za sve državne šume i šumska zemljišta izvršena je procjena opasnosti, po kojoj su površine razvrstane po stupnjevima opasnosti od I.-IV. te ucrtane u pregledne zemljovide.

U svrhu protupožarne preventive koriste se postojeće gospodarske i protupožarne prosjeke s elementima šumske ceste koje se svake godine i održavaju. Dosad je izgrađeno 5.670,68 km protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste.  U 2022. godini planira se izgradnja još 218,32 km i  održavanje na 747,83 km postojećih prosjeka s elementima šumske ceste.

Oprezno postupajte sa spaljivanjem biljnog otpada (Foto: Depositphotos/dimaberkut)

U sastojinama kojima prijeti opasnost od nastajanja i širenja požara provode se šumsko-uzgojni radovi (njega, čišćenje, proreda sastojina, kresanje i uklanjanje granja). Protupožarno čišćenje na području krša obavit će se na cca 189 ha površine.

Za provođenje svih ovih i drugih mjera zaštite šuma od požara planira se utrošiti ukupno 90.378.803,20 kn, uključujući video nadzor.

Zaštita šuma briga je čitavog društva

Obzirom na veliki broj turista koji svake godine posjete Hrvatsku, djelatnici HŠ, u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, svake godine ulažu i u promidžbene aktivnosti, postavljanje znakova upozorenja, kao i promotivnu promidžbu s ciljem edukacije šire javnosti.

Postavljaju se plakati na plažama i oni jumbo uz ceste. Promidžbene aktivnosti uključuju i emitiranje spotova protupožarne preventive na HTV-u i lokalnim  TV postajama, obavijesti i upozorenja preko internetskih portala, konferenciju za novinare, postavljanje jumbo plakata, te znakova upozorenja i zabrane vezano na opasnosti od požara.

Nemoj da te peče savjest - osvrni se i spasi šumu od požara!

Edukacija je jedan od temelja njegove prevencije, kako djece u vrtićima i školama, tako i odraslih koji neoprezno pale travu i korov ili bacaju neugašene opuške.

Potrebno je educirati se o odgovornom ponašanju u prirodi tijekom najopasnijih ljetnih mjeseci i općenito."Ali ne raspravljajući o alepskom boru na društvenim mrežama koji, kao da sam baca šibice pod svoje zelene krošnje, već informirajući se što ja kao pojedinac mogu učiniti u smislu zaštite od požara", napominju dodavši da trebamo početi od održavanja vlastitih okućnica, vrtova i poljoprivrednih površina, držeći ih urednima.

Kako kažu, zaštita šuma briga je šumara, vatrogasne zajednice, ali i čitavog društva. Bez suradnje svih subjekata protupožarne zaštite u Republici Hrvatskoj, medija i zajednice u cjelini, uspjeh u prevenciji požara i savladavanju opasne vatrene stihije bio bi mnogo nedostižniji.


Tagovi

Šumski požari Hrvatske šume Zaštita Briga o šumama


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Hrvatske Šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/