Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šuma
  • 15.07.2017. 10:30

Za krađu drva kazna do tri godine zatvora

Hrvatska je bogata šumskim zemljištem koje zauzima površinu od 2,8 milijuna hektara. Ono je izvor za drvnu industriju, ali svakako i mamac pojedincima koji u tim prostorima obavljaju nelegalne radnje.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 9.294
  • 342
  • 0

Hrvatska je bogata šumskim zemljištem koje zauzima površinu od 2,8 milijuna hektara. Ono je izvor za drvnu industriju, ali svakako i mamac pojedincima koji u tim prostorima obavljaju nelegalne radnje. Upravo s ciljem sprječavanja spomenutih kaznenih djela, na sjednici požeško-slavonske Županijske skupštine donesena je Odluka o mjerama zaštite šuma od protupravnog prisvajanja i korištenja.

Najčešći problemi vezani uz nelegalne radnje u hrvatskim šumama su nekontrolirana sječa, pustošenje, oštećivanje i krčenje.

"Tu je još prisutno neodržavanje protupožarnih puteva, ako dođe do uništenja šuma nema adekvatne obnove i zasađivanja novih sadnica. Upravo ovim zakonom želi se izbjeći sve ono što je negativno i želi se dati prvenstveno naglasak na šumoposjednike", rekao je Željko Jakopović, zamjenik požeško-slavonskog župana za gospodarstvo.

Donesena zabrana za izvoz trupaca

Najveća zadaća šumoposjednika je da se ponašaju u skladu pravila struke, a na razini svake županije postoji Savjetodavna služba i šumarska inspekcija. Šumoposjednike se ovom Odlukom želi podsjetiti da je njihovo privatno vlasništvo, ujedno i javno dobro.

U Hrvatskoj je prošle godine proizvodnja ogrjevnog drveta bila gotovo jednaka kao i 2015., dok je industrijskih grubo obrađenih trupaca manje za 0,4% , odnosno 13.000 m3. Ukupna vrijednost prodanog drveta porasla je za 5,8%, stoga su šume vrlo bitne za hrvatsko gospodarstvo.

"Za našu županiju šume su prevažne. Mi imamo razvijenu i industriju i nešto što stvara dodanu vrijednost. Ministarstvo poljoprivrede na čelu s Tomislavom Tolušićem, ne tako davno donijelo je uredbu po kojoj se zabranjuje izvoz trupaca jer se želi dati dodana vrijednost našem drvetu", ističe Jakopović.

U Hrvatskoj drvo povoljnije

Drvo je u Hrvatskoj povoljnije za 30-ak posto u odnosu na cijene susjednih zemalja pa čak i nekih država zapadne Europe.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, količina ukupno posječenog drveta u državnim i privatnim šumama prošle godine je manja za 0,3% ili 14.000 m3 (kubnih metara) nego 2015.

Riječ je o registriranim informacijama i dopuštenoj sječi. Nažalost događaju se i one nedozvoljene.

Velike kazne za krađu drva

A pojedince koji se odluče na protupravno prisvajanje drva očekuju velike kazne.

"Na području naše policijske uprave od 01. siječnja do 28. lipnja ove godine evidentirano je devet kaznenih djela krađe iz Članka 228., za koje je propisana kazna zatvora do tri godine. Također u tom istom razdoblju dogodio se 71 požar na otvorenom prostoru od kojih je u samo jednom slučaju došlo do zapaljenja šumskog raslinja", rekla je Nikolina Janković, službenica za odnose s javnošću PU požeško-slavonske.

Zbog dugotrajnih nepovoljnih klimatskih uvjeta, Požeško-slavonska županija donijela je Odluku o zabrani paljenja vatre na otvorenom.

Foto: screenshot/youtube.com


Tagovi

Krađa drva Kazna Paljenje vatre Zaštita šume Požar


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]