• Apsurd novog Zakona o šumama
  • 03.05.2014. 15:55

Vlasnici šuma odsad moraju imati dozvolu za sječu

Ukoliko se stablo u privatnoj šumi sruši bez dozvole, kazna može biti do 10.000 kuna!

  • 24.882
  • 1.284
  • 0

Čini se da bez birokracije u Hrvatskoj ništa nije moguće. Naime, prema novom Zakonu o šumama, mogu se sjeći samo stabla koja su obilježili šumski stručnjaci, a to se odnosi i na privatne šume. Naime, novi zakonski propisi podrazumijevaju ishođenje dozvola za rušenje stabala, čak i u privatnim šumama.

Stoga pripremite osobnu iskaznicu, OIB, dokumente (posjedovni i vlasnički list), kako bi dokazali da šuma pripada vama (dokumenti ne smiju biti stariji više od šest mjeseci) i kopiju katastarskog plana. Nakon toga u šumariji morate ispuniti potvrdu i ovjeriti ju kod javnog bilježnika. Na odvoz drva iz šume morate imati dokument – izvoznicu. Dan prije transporta drva iz šume morate se dogovoriti sa šumarskim tehničarem i nabaviti izvoznicu, koja vrijedi samo 24 sata. Ako ne poštujete ​​zakon, možete dobiti novčanu kaznu u iznosu od 2.000 do 10.000 kuna. Većina vlasnika šuma ne slaže se sa zakonom, jer kažu da je to čisti apsurd, da vlasnik ne može srušiti drvo u vlastitoj šumi.


Tagovi

Zakon o šumama Dozvola za rušenje Izvoznica Kazna Apsurd Izvoznica OIB Posjedovni list Javni bilježnik Šumski tehničar Privatne šume Sječa stabala Rušenje stabala


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Godina je na izdahu.
Rekli bismo “neka više”.

- Po čemu ćete pamtiti 2020. godinu?
- Imate li velike planove od 2021. godine?

Foto: Tomislav Januš