Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šuma
  • 17.12.2019. 18:00

Vijeće EU: Hitno odrediti prioritete u cilju zaštite svjetskih šuma

S obzirom na to da mogu apsorbirati stakleničke plinove, šume imaju ključnu ulogu u djelovanju u području klime. Šume čuvaju najveći dio bioraznolikosti na Zemlji.

Foto: Pixabay/Makalu
  • 1.712
  • 176
  • 0

Vijeće Europske unije je u ponedjeljak, 16. prosinca usvojilo zaključke kojima se određuju političke smjernice o zaštiti i obnovi svjetskih šuma

Kako su upozorili, s obzirom na to da mogu apsorbirati stakleničke plinove, šume imaju ključnu ulogu u djelovanju u području klime. Šume čuvaju najveći dio bioraznolikosti na Zemlji, a zbog rasta broja stanovnika i sve veće potražnje za hranom, prenamjenjuju se u poljoprivredna zemljišta i veća se važnost pridaje poljoprivrednoj produktivnosti.

Traže procjenu novih regulatornih i neregulatornih mjera

Vijeće EU i države članice duboko su zabrinuti zbog činjenice da trenutačne politike i djelovanje u području očuvanja i obnove šuma te održivoga gospodarenja na globalnoj razini nisu dovoljni da bi se zaustavilo krčenje šuma. Suglasni su da je potrebno pojačano djelovanje EU i potiču Komisiju da u okviru europskog zelenog plana, hitno odredi prioritete i provede mjere navedene u komunikaciji zajedno s državama članicama, industrijom, organizacijama i institucijama, civilnim društvom i partnerskim zemljama.

Zaključke Vijeća o komunikaciji o pojačanju djelovanja EU za zaštitu i obnovu svjetskih šuma na engleskom jeziku pogledajte ovdje.

Kako bi se smanjio utjecaj otiska potrošnje EU-a na zemljište, Vijeće i države članice traže od Komisije da ubrzano provede procjenu novih regulatornih i neregulatornih mjera na strani potražnje te da u tu svrhu izradi prijedloge. Te mjere uključuju podizanje svijesti potrošača, obveze za dionike u industriji i suradnju sa zemljama proizvođačima.

Preporučuju partnerski pristup

Vijeće i države članice predani su jačanju međunarodne suradnje i suradnji s partnerskim zemljama radi djelovanja protiv krčenja i degradacije šuma, posebno u poljoprivrednoj proizvodnji, u skladu s trima stupovima održivog razvoja. Za suradnju sa zemljama proizvođačima preporučuje se partnerski pristup.

Preporučuju i predlaganje posebnih odredaba o održivom gospodarenju šumama i održivim poljoprivrednim proizvodima koji nisu povezani s krčenjem šuma za sve nove relevantne sveobuhvatne trgovinske sporazume EU.

Preusmjeriti financijska sredstva na prakse održive upotrebe zemljišta

Bilo bi dobro poraditi i na preusmjeravanju financijskih sredstava na prakse održive uporabe zemljišta. Vijeće i države članice ističu važnost mobiliziranja odgovarajućih financijskih sredstava iz svih relevantnih izvora kako bi se pojačalo djelovanje za zaštitu i obnovu svjetskih šuma.

U kontekstu potpore istraživanjima i inovacijama Vijeće i države članice pozdravljaju cilj uspostave opservatorija EU i pozivaju Komisiju da surađuje s postojećim globalnim sustavima podataka o šumama. Ujedno pozivaju Komisiju da razmotri izvedivost mehanizma ranog upozoravanja za obavješćivanje potrošača, javnih tijela i trgovačkih društava koji nabavljaju robu iz područja na kojima postoji rizik od krčenja šuma.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Zaštita šuma Svjetske šume Europski zeleni plan

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas samo Baranja. Press tour, a gdje ste vi? 🙂🚜🍅🌽🍇