Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čišćenje parcele
  • 21.02.2022. 15:00

Suzbijanje bagrema: Što nikako ne smijete raditi?

Proljeće je pravi trenutak da počnemo s uništavanjem bagrema koji izrasta i širi se na parceli

Foto: Depositphotos/qklatan
  • 7.895
  • 340
  • 1

Kada se jednom nastani na parceli, bagrem je teško iskorijeniti. On ima vrlo izraženu sposobnost regeneracije i što ga više režete, njega više ima. Postoje brojni načini rješavanja ovog problema.

Bagrem je strana vrsta unesena na naša područja kao odlična paša za pčele. Pripada porodici mahunarki i može se razmnožavati sjemenom i novim izbojcima. Od druge godine starosti je sposoban formirati nove izbojke i potpuno osvojiti parcelu, a u trećoj godini daje sjemenke. Od jednog posječenog debla formira se od pet do deset novih.

Bušenje i paljenje panjeva

Jedna od metoda je da se stablo posiječe, a na panju se bušilicom naprave rupe koje se ispune salitrom (kalijevim nitratom). Nakon toga se mogu zaliti s malo vode kako bi salitra dospjela na dno. Panj se prekrije folijom ili se rupe začepe drvetom poput čepa da se spriječi prodiranje vode. Iako već nakon nekoliko dana počinje djelovanje, bit će potrebna jedna do dvije godine da potpuno odumre. Umjesto salitre može se sipati obična kuhinjska sol, bakreni ili željezni sulfat.

Bagrem je odlična paša za pčele, ali je i vrlo invazivan (Foto: Depositphotos/petia_stoycheva.abv.bg)

Često se koristi paljenje panjeva. Kako bi se intenziviralo gorenje, panj se izbuši i u rupe se nasipa gorivo, a tu radnju ponekad treba ponavljati. Velika pažnja je potrebna kod spaljivanja kako ne bi izazvali požar.

Ne režite mlade izboje

Kada se radi o uništavanju mladih izboja, nikako ih ne režite. Potrebno ih je prikratiti na visinu od 20 do 40cm i potpuno oguliti koru, sastrugati. Bez kore dolazi do sušenja i sljedeće godine treba odsjeći suhi patrljak do zemlje ili ga iščupati. Ova metoda je efikasna i kod mlađih stabala. Bitan je trenutak kada to radite. Optimalno je kada krene listanje. Tada biljka usvaja vodu i hraniva, kora se lako odvaja od drvensatog dijela i bit će ju lakše oguliti. 

U slučaju da je potrebno brzo uništavanje stabala bagrema, postoje i namjenski herbicidi koji se zovu arboricidi. Namijenjeni su za suzbijanje zeljastog korova, poludrvenastih i drvenastih biljaka, odnosno drveće, grmlje, šiblje i slične vrste. Usvajaju se preko lista i mladih izdanka. Upotrebljavaju se kada bagrem prolista, ali se mogu koristiti i preko rana na stablima koja su listala. Ako je drvo veće ili ima puno većih izbojaka i mladih stabala možemo manjom oštricom napraviti ranu na stablu koja se namaže herbicidom. Prilikom primjene ovih sredstava zaštitite sebe i okolinu.


Tagovi

Bagrem Akacija Arboricid Uništavanje bagrema Panj Paljenje panja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]