Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Standardi
  • 02.08.2013.

Standardi za drvne sortimente u EU

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ona se kao nova članica uključuje na jedinstveno europsko tržište, koje se temelji na sustavu slobodnog i javnog nadmetanja, pa tako i proizvoda šumarstva i drvne industrije.

Foto: RGBStock.com
  • 2.363
  • 74
  • 0

Prisutnost drvnih sortimenata na europskom tržištu zahtijeva prihvaćanje međunarodne norme proizvoda, u skladu s međunarodnim propisima i pravilima. Budući da se sadržaji europskih normi razlikuju od važećih hrvatskih normi, njihovo će prihvaćanje utjecati na promjenu načina rada u šumarskoj operativi.

Promjene će nastati u radovima prikrajanja, preuzimanja i evidencije šumskih proizvoda te u trgovini drvom. Stoga je prijeko potrebno što prije obrazovati šumarske i drvnoprerađivačke stručnjake za organizaciju poslovanja prilagođenu novom sustavu normi. Šumarstvo i drvna industrija kao partneri, nerijetko suprotnih interesa, očekuju buduće promjene oprezno i s nepovjerenjem zbog možebitnih poremećaja u vlastitom poslovanju. To se opravdava činjenicom da se promjene ne odnose samo na zakonsku regulativu već i na slobodno i transparentno, često ćudljivo i nepredvidivo tržište. Šumarstvo se već na početku suočava s problemom nepostojanja dovoljno kvalitetnih sortimentnih tablica, a drvna industrija nema podatke o mogućem korištenju tehničke oblovine razvrstane prema novim hrvatskim normama.

Na jedinstveno europsko tržište s europskim normama

Stare hrvatske norme razvrstavaju tehničku oblovinu prema njezinoj namjeni, a nove prema kakvoći, ne prejudicirajući njezinu buduću namjenu. Iz toga nije teško zaključiti da nedostatak ili potpuni izostanak tržišta šumskih drvnih sortimenata u Republici Hrvatskoj predstavlja glavnu prepreku prihvaćanju međunarodnih normi od operativnoga šumarstva i drvne industrije. Nove hrvatske (europske) norme nastale su i razvijale se u uvjetima tržišnoga gospodarstva drugih država te oblo drvo razvrstavaju u manji broj razreda kakvoće bez naznaka njihove buduće uporabe.

Nove hrvatske norme odnosno njihove strane inačice nisu uvijek obvezatne u primjeni ni u zemljama u kojima su nastale jer su trgovački odnosi šumoposjednika i drvoprerađivača regulirani ugovorima koji se ne moraju nužno pozivati na normu. Takvi postupci ugovaranja podrazumijevaju dvije istinski tržišno zainteresirane strane. Stoga je usporedba ovih dvaju sustava normi, u smislu strukture drvnih sortimenata, poput obične bukve, vrlo teška. To je moguće samo za najkvalitetnije (F-A) i najmanje kvalitetne (II-C i III-D) razrede kakvoće, a u velikom području primjene (L-I-B) usporedba postaje nemoguća.

Bitno je istaknuti kako je novi sustav hrvatskih normi usvojen i važeći i za šumarstvo i za drvoprerađivački sektor i za sve ostale, ali njegova primjena nije obvezujuća jer se trgovačkim ugovorima mogu ugovoriti drugačiji načini trgovine drvnim sortimentima. Stoga su ugovori sklopljeni između prodavatelja i kupca obvezujući. Najveće promjene dogodit će se tijekom planiranja sortimentne strukture (sortimentne tablice), proizvodnje te u komercijalnom segmentu.

Neki od problema primjene novih normi odnose se na njihovu dostupnost i kupovinu, promjene, edukaciju i operativno prihvaćanje te rokove (srpanj 2013.), a rješavanje problematike zasniva se na širem konsenzusu kojim smo prihvatili propise Europske zajednice. Naime, zbog specifičnosti šumarstva i drvne industrije, ovaj problem izlazi iz ovlasti Hrvatskih šuma ili Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije.

Šumari moraju izraditi priručnik s uputama na hrvatskome jeziku, nove sortimentne tablice, softvere i druge alate potrebne terenskom osoblju u obnavljanju procesa edukacije i dr. Novi sustav normi jednostavniji je za primjenu, no postojat će stalna potreba za pojedinim korekcijama. Radi se o velikom i kontinuiranom procesu odnosno poslu koji nikada neće biti završen, ali je njegovo zanemarivanje nedopustivo - istaknuo je dr. sc. Marinko Prka (Hrvatske šume).

Foto: RGBStock.com


Izvori

Hrvatske šume


Tagovi

Trgovina drvom Šumski proizvodi Europske norme Šumarska operativa Drvna tehnologija Drvna industrija Sortimentne tablice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.