Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrošumarstvo
  • 11.06.2021. 15:00

Sinčić: U drugim zemljama EU stoka normalno pase u šumama, a kod nas se to zatire

Ista Unija, druga pravila, ista zajednička poljoprivredna politika, a druga praksa. Drugi mogu, a Hrvati ne, naglasio je u EU parlamentu naš zastupnik Ivan Vilibor Sinčić.

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.120
  • 218
  • 0

"I dok je u drugim zemljama Europe s kršem i krškim pašnjacima, koje su mahom na Mediteranu, normalno da stoka pase u šumama, među stablima ili u grmlju, u Hrvatskoj se takav način proizvodnje zatire", upozorio je u Europskom parlamentu hrvatski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić.

"Ista Unija, druga pravila, ista zajednička poljoprivredna politika, a druga praksa. Drugi mogu, a Hrvati ne", dodao je te naveo da je osim pristrane politike Vlade, odgovornost na Hrvatskim šumama, državnoj firmi koja upravlja šumskim zemljištem i "opstruira poljoprivrednike".

Potrebna je, smatra, promjena politike u ovom sektoru, i to brzo. Agrošumarstvo, podsjeća, je sistemsko korištenje zemljišta i upravljanja u kojem se uzgaja drveće ili grmlje u ili oko usjeva ili pašnjaka, odnosno to je kombiniranje stabala s usjevima i pašnjacima.

U RH, naglasio je, ne postoji planirano gospodarenje zemljišnim resursima, jer je postojeća Agencija ukinuta. Danas krškim šumama upravljaju Hrvatske šume koje bježe od stočarenja, napomenuo je u priopćenju, a umjesto da imamo stručne timove sastavljene od šumara, agronoma i ekologa, koji bi svi zajedno donosili stručne smjernice razvoja kroz poljsko-šumsko gospodarenje (agrošumarstvo), naš krš je prepušten uskim interesnim grupama, što dovodi do uništenja i iseljenja preostalog pučanstva s tih područja.

"Nema strategije za razvoj krških pašnjaka, te je trenutno u fazi pošumljavanje i livada s alpskim borom“, naglasio je Sinčić te podsjetio kako mediteranske zemlje imaju poticaj 2.000 kn/ha za čuvanje stoke na krškim pašnjacima što omogućuje da se stoka uzgaja na prirodan i ekološki način. Također, vrši se i dodatna protupožarna preventiva. 

U Hrvatskoj, naglasio je, krški predjeli idu sve od Samobora pa sve do Konavala, to je prostor veći od Slavonije i predstavlja veliko bogatstvo za razvoj poljoprivrede, i to one ekstenzivne i ekološke, koja je budućnost. 


Tagovi

Agrošumarstvo Ivan Vilibor Sinčić Krški pašnjaci Pošumljavanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.