Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrošumarstvo
  • 11.06.2021. 15:00

Sinčić: U drugim zemljama EU stoka normalno pase u šumama, a kod nas se to zatire

Ista Unija, druga pravila, ista zajednička poljoprivredna politika, a druga praksa. Drugi mogu, a Hrvati ne, naglasio je u EU parlamentu naš zastupnik Ivan Vilibor Sinčić.

Foto: Lucija Bencarić
  • 721
  • 218
  • 0

"I dok je u drugim zemljama Europe s kršem i krškim pašnjacima, koje su mahom na Mediteranu, normalno da stoka pase u šumama, među stablima ili u grmlju, u Hrvatskoj se takav način proizvodnje zatire", upozorio je u Europskom parlamentu hrvatski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić.

"Ista Unija, druga pravila, ista zajednička poljoprivredna politika, a druga praksa. Drugi mogu, a Hrvati ne", dodao je te naveo da je osim pristrane politike Vlade, odgovornost na Hrvatskim šumama, državnoj firmi koja upravlja šumskim zemljištem i "opstruira poljoprivrednike".

Potrebna je, smatra, promjena politike u ovom sektoru, i to brzo. Agrošumarstvo, podsjeća, je sistemsko korištenje zemljišta i upravljanja u kojem se uzgaja drveće ili grmlje u ili oko usjeva ili pašnjaka, odnosno to je kombiniranje stabala s usjevima i pašnjacima.

U RH, naglasio je, ne postoji planirano gospodarenje zemljišnim resursima, jer je postojeća Agencija ukinuta. Danas krškim šumama upravljaju Hrvatske šume koje bježe od stočarenja, napomenuo je u priopćenju, a umjesto da imamo stručne timove sastavljene od šumara, agronoma i ekologa, koji bi svi zajedno donosili stručne smjernice razvoja kroz poljsko-šumsko gospodarenje (agrošumarstvo), naš krš je prepušten uskim interesnim grupama, što dovodi do uništenja i iseljenja preostalog pučanstva s tih područja.

"Nema strategije za razvoj krških pašnjaka, te je trenutno u fazi pošumljavanje i livada s alpskim borom“, naglasio je Sinčić te podsjetio kako mediteranske zemlje imaju poticaj 2.000 kn/ha za čuvanje stoke na krškim pašnjacima što omogućuje da se stoka uzgaja na prirodan i ekološki način. Također, vrši se i dodatna protupožarna preventiva. 

U Hrvatskoj, naglasio je, krški predjeli idu sve od Samobora pa sve do Konavala, to je prostor veći od Slavonije i predstavlja veliko bogatstvo za razvoj poljoprivrede, i to one ekstenzivne i ekološke, koja je budućnost. 


Tagovi

Agrošumarstvo Ivan Vilibor Sinčić Krški pašnjaci Pošumljavanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od europskog poljoprivrednika svakim se danom traži sve više. Od prilagodbe novim okolišnim očekivanjima zelenih politika, preko adaptacije na navike potrošača nove generacije do preživljavanja tržišnih turbulencija nastalih na valu rata u... Više [+]