Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izlov zečeva
  • 24.03.2024. 10:30
  • Šibensko-kninska, Siverić

Ribljim mrežama u lov zečeva tradicija je koja nestaje jer ove divljači - nema

Do prije nekoliko godina lovci su mrežama lovili zečeve u vinogradima Dalmacijevina u Petrovu Polju podno Siverića. Danas ta tradicija pomalo blijedi. Nema zečeva, pa nema potrebe ni razvlačiti mreže.

Foto: LD Jarebica Siverić (arhiva)
  • 601
  • 63
  • 0

U Siveriću nedaleko Drniša, ne bacaju se mreže u Jadransko plavetnilo već na Petrovopoljsko zelenilo.

Tako je, doduše, barem bilo do prije nekoliko godina, a započelo negdje početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tada su, prvi u Jugoslaviji, počeli tamošnji lovci s izlovom divljih zečeva ribljim mrežama. 

Rješenjem tadašnjeg Ministarstva poljoprivrede i uz pristanak uprave Dalmacijevina među čijim trsovima bi trajao lov, pripremale su se mreže za izlov i preseljenje ove divljači u brdska područja. Te su pripreme podrazumijevale mobilizaciju ljudstva, a vinogorje na površini od 250 hektara, podijelili bi na takozvane table pa mreže prema potrebi pomicali s jedne na drugu. Ovisno u količini mreža i brojnom stanju ljudstva.

Prvo bi postavili metalne stupiće na koje su se kačile mreže i tako bi preko petstotinjak metara pletenih zamki bilo razvučeno uzduž nekada plodnih vinograda. Svakih desetak metara ispred mreža postavljeni su hvatači sa sanducima koji bi hvatali zečeve i stavljali ih u sanduke.

No, tako je bilo do prije korone. Značajan nedostatak zečje populacije, već nekoliko godina zadaje probleme tamošnjim lovcima. Po jednima krivi su predatori, drugi pak krivnju prepisuju ljudskom faktoru, a i jedni i drugi konstatiraju, zečeva nema.

A znalo je nekoć u lovu sudjelovati minimalno dvjestotinjak ljudi - pogoniča koji su dolazili Iz Splita, Šibenika, Lozovca, Bilica, Ružića, Unešića i Drniša, cijela vojska lovaca i ljubitelja lova. U to zlatno vrijeme imali su, kažu lovci, ponuda od društava koji žele upravo njihovog zeca, a bilo je i prijedloga za kompenzaciju. Siveričani njima zečeva, a oni njima fazane.


Fotoprilog


Tagovi

Lov zečeva Mreže za zečeve Izblijedjela tradicija Nema zečeva Petrovo polje


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]