Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje životinje
  • 31.05.2018. 12:00

Razdoblje mladunčadi - dovitljivost prirode i roditeljska ljubav

Period od svibnja do lipnja je vrijeme kada na svijet dolazi najveći dio podmlatka divlje faune.

Foto: Jaroslav Pap
  • 1.593
  • 168
  • 0

Kasno proljeće, točnije period od polovice svibnja do kraja lipnja je period godine koji su naziva i period mladunčadi, s obzirom na to da najveći broj podmlatka divljači upravo sada dolazi na svijet. Tu su prije svih lanad (mladunčad srneće divljači), telad (mladunče europskog jelena i jelena lopatara), mladunčad divokoza, te pilići pernate divljači, fazana, divljih pataka.

Divlji praščići ili janjad muflona, u ovom periodu su i dalje vezani za majku, nesamostalni i u velikoj opasnosti postati plijenom raznih predatora, kako dlakavih (šakali, lisice, vukovi), tako i pernatih (vrane, svrake). Većina njih također u ovom periodu donosi na svijet mlade  i odgaja ih. 

Savršenstvo, dovitljivost i ljepota prirode

Priroda svoje savršenstvo, dovitljivost i ljepotu pokazuje i u slučaju mladunčadi. Surova je istina da mnogo mladunaca ne doživi zrelo doba, ali fascinantan je način kako je priroda kao čarobnim štapićem sredila da mladunci i(li) pilići prežive sva iskušenja surovog svijeta na koji su kročili. 

Divlji papkari

Podmladak divljih papkara, primjera radi, u prvim danima života nema miris. Mladunci pod kožom imaju mirisne žlijezde, ali su u prvim danima života one neaktivne. To mladima omogućava da, dok ne ojačaju, ostanu na skrovitom mjestu, dok im majka ne dođe, budući da srne i košute mlade odgajaju na otvorenom. Dakle, nema mirisa, ali tu je urođeni instinkt: lanad i telad, u trenucima kada ostanu sama, često nepomično leže skrivena u nekom gustišu.  To predatorima umnogome otežava nalaženje plijena, jer oni plijen pronalaze kretanjem i "njuškajući". Majka, naravno, zna gdje je ostavila mladunca ili više njih i kada se nahrani, odmah se vraća do njih. 

Zečevi

Zečica podmladak podiže na otvorenom. Kod ove vrste priroda je na potpuno drugačiji način omogućila da dio mladih doživi zrelost. Zečica se godišnje koti tri do pet puta, te okoti između osam i 11 mladunčadi, a najbrojnije, samim tim i najznačajnije je lipanjsko leglo. Mladi zečevi imaju mirisne žlijezde, ali su one aktivne tek od četvrtog tjedna života, te ih ta činjenica štiti od predatora. Za zečeve je vezana još jedna vrlo zanimljiva stvar: zečići dok su mali sisaju samo jednom dnevno, obično u suton ili sumrak, pa tako i majka ostavlja minimalnu količinu mirisa. Dlaka zečića je takva da se jedinke stapaju s okolinom, pa su i teže uočljivi, s obzirom na to da većinu vremena provode zbijeni jedni pokraj drugih.  

Lovcima je poznato da su svibanj i lipanj period mladunčadi, te u to vrijeme nije dozvoljen bilo kakav grupni lov. U navedenom razdoblju zabranjeno je izvođenje i obuka pasa u lovištu, kako se divlja fauna i njen podmladak ne bi uznemiravali.  

Divlje svinje

Divlja svinja se prije prašenja odvaja od ostalih jedinki iz krda, te od grančica i trave pravi takozvano gnijezdo koje može biti i natkriveno, da bi se mladi zaštitili od hladnoće, s obzirom na to da se krmače uglavnom prase u veljači i ožujku.  

Pernata divljač

Što se pernate divljači tiče, najviše jaja snese ženka fazana (mladunci na naslovnoj fotografiji), u nekim slučajevima i do 15-20 komada. Patke, guske i jarebice imaju jedno leglo s više jaja, dok one vrste koje imaju dva legla, poput divljih golubova ili gugutke, koja ima i po tri legla, broj jaja je jedno ili dva.

Majčinska ljubav važna za preživljavanje mladunčadi

Vrlo bitna stvar kod preživljavanja mladunčadi je i roditeljska, pogotovo majčinska ljubav. Majke, koje provode većinu vremena s mladuncima, povremeno ih moraju napustiti kako bi se otišle nahraniti i napojiti. To je za podmladak uvijek rizičan period, ali majka će se odmah vratiti do njih i branit će ih svim silama, čak i napadajući grabežljivce.  


Tagovi

Period mladunčadi Divlji papkari Zečevi Divlje svinje Pernata divljač Lov Lovište


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Dušan je poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cijena napretka".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]