Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezona tartufa
  • 27.09.2015. 12:50

Produžuje li se sezona tartufa za 15 dana?

Ministarstvo zaštite okoliša priprema donošenje novoga pravilnika prema kojemu će, ukoliko se usvoji, sezona tartufa početi od početka rujna.

  • 185
  • 9
  • 0

Do kraja ove godine Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, planira donošenje Pravilnika o mjerama upravljanja i zaštite zavičajnih divljih vrsta i uvjetima njihova korištenja. Njime će se objediniti dosadašnji pojedinačni pravilnici koji su na snazi, među kojima je i Pravilnik o zaštiti gljiva, a koji reguliraju izuzimanje iz prirode i komercijalno korištenje samoniklih biljaka i njihovih dijelova, samoniklih nadzemnih i podzemnih gljiva, pa tako i tartufa, te zavičajnih divljih vrsta puževa te vodozemaca.

Novi pravilnik nadopunit će se vrstama koje su također predmet komercijalnog interesa, a koje do sada nisu bile obuhvaćene, primjerice pijavice, morski trpovi, ježinci te lišajevi. Državni zavod za zaštitu prirode već je dostavio stručnu podlogu za sve skupine na koje će se pravilnik odnositi.

Hoće li se tartufi ubuduće smjeti brati od početka rujna?

Novim pravilnikom regulirat će se, dakle i sakupljanje samoniklih nadzemnih i podzemnih gljiva koje je do sada regulirano Pravilnikom o zaštiti gljiva i u kojemu stoji da je tartufe dopušteno sakupljati u vremenskom razdoblju od 15. rujna do 31. siječnja. Postoji inicijativa da se ugradi i odredba da sezona bijelog tartufa Tuber magnatum pico, započne prvoga, umjesto kao do sada 15. rujna te da se odredi razdoblje sakupljanja i za tri vrste crnih tartufa.

Novi pravilnik pripremaju stručnjaci i predstavnici istarskih gradova i općina

Za izradu nacrta pravilnika imenovana je radna skupina u kojoj su predstavnici resornih ministarstava i institucija, Agronomskog i Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković, te predstavnici saveza i udruga.

U radnu skupinu svojega je predstavnika imenovala i Udruga modelna šuma Sliv rijeke Mirne koju su 2013. godine, osnovali Istarska županija, gradovi Pazin, Buzet, Novigrad i Buje, općine Brtonigla, Cerovlje, Tinjan, Karojba, Lupoglav, Motovun, Oprtalj, Grožnjan, Vižinada, Kaštelir-Labinci, Tar-Vabriga i Lanišće, Hrvatske šume, Hrvatski šumarski institut, Park prirode Učka, Agencija za ruralni razvoj Istre, te nekoliko civilnih udruga, obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.


Tagovi

Ministarstvo zaštite okoliša Gljive Tartufi Brtonigla Cerovlje Tinjan Karojba Modelna šuma Rijeka Mirna Lupoglav Motovun Oprtalj Grožnjan Vižinada Kaštelir-Labinci Tar-Vabriga Lanišće Samoniklo bilje Komercijalni interes Pijavice Pazin


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.