Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UŠP Nova Gradiška
  • 25.01.2021. 16:30
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Obnova šuma na novogradiškom području, pomažu i sredstva Europske unije

Uz sredstva iz Programa ruralnog razvoja, UŠP Nova Gradiška u obnovu će ove godine uložiti i vlastitih 35 milijuna kuna, a riječ je o šumi s autohtonim vrstama drveća poput hrasta kitnjaka.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 2.171
  • 335
  • 0

Uprava šuma Podružnice Nova Gradiška ulaže velika sredstva u obnovu šumskog područja. Za tu namjenu koriste i ona Europske unije kojima podižu suvremene nasade uz primjenu iste takve tehnologije, a ove godine planiraju utrošiti i vlastitih oko 35 milijuna vlastitih kuna.

Naime, na natječaj za tip operacije 8.5.1. “Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura” u okviru mjere 8 “Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma” iz Programa ruralnog razvoja koji je proveden 2018. godine, ova Uprava prijavila je i u međuvremenu provela 3 projekta, ukupne vrijednosti oko milijun kuna. EU sufinancira taj projekt s oko 600 tisuća kuna. 

Prevođene niskog u šume visokouzgojnog oblika 

Kroz navedenu operaciju financiraju se svi radova koji se vežu za konverziju, odnosno prevođenje niskog uzgojnog oblika u šume visoko uzgojnog oblika, s autohtonim vrstama drveća. Na ovom novogradiškom području to su prvenstveno hrast kitnjak, bukva i ponegdje hrast lužnjak. Naravno, šume visoko uzgojnog oblika su u znatno većoj prednosti u odnosu na šikare i one niskog uzgojnog oblika, zbog veće bioraznolikosti koja onda uvjetuje bolji odnos prema njezinim općekorisnim funkcijama.

Prvenstveno se to odnosi na skladištenje ugljičnog dioksida iz atmosfere, što doprinosi smanjenju globalnog zatopljenja. "Doprinosi i estetskoj funkciji šuma, znači lijepom izgledu okoliša, pa do ekonomske, a samim tim onda je povezana i socijalna funkcija koja doprinosi lokalnoj zajednici", ističe Danijel Cesarić, koordinator za EU Hrvatskih šuma.

Nakon ova tri završena projekta, izrađuje se zapisnik koji je podloga zahtjevu za isplatu sredstava od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Od Hrvoja Žakića, voditelja UŠP Nova Gradiška doznali smo da su i na prošlogodišnji natječaj za tip operacije 8.5.1. prijavili nekoliko projekata vrijednih oko 5 milijuna kuna. 

Oplemenjuju čestice degradiranih područja 

Tim završenim projektima uz pomoć EU koja ih je sufinancirala, oplemenili su čestice u Gradiškim brdima koje su novopripojene Hrvatskim šumama, a bile su prilično degradirane.

"Uredili smo ih za visoki uzgojni oblik sadnjom s novom tehnologijom. Dakle, od same pripreme zemljišta - strojne i kemijske - do sadnje hrasta kitnjaka. Sadnice su proizvedene u rasadnicima Hrvatskih šuma u Upravi šuma Požega i u UŠP Nova Gradiška u Rasadniku Cernik“, zadovoljan je voditelj. 

Sadnja hrasta kitnjaka 

Ističe kako su šume u Republici Hrvatskoj jedne od najboljih prirodnih u Europi i da se naši šumari i dalje zauzimaju za takav način gospodarenja. O tome svjedoči i navedeni podatak da samo ove godine ova Uprava planira uložiti oko 35 milijuna kuna vlastitih sredstava u radove podmlađivanja i njezine obnove. Tvrdi da će novom tehnologijom sadnje dobiti još prirodnije šume višeg uzgojnog oblika što je itekako važno za samoodrživost u daljem gospodarenju.

Sadnice su proizvedene u rasadnicima Hrvatskih šuma 

Od Marine Župčić i Ivana Šimca, revirnika u ovoj šumariji, koji skrbe o Gradiškim brdima doznali smo da je na lokaciji kod Linarte na površini od 6,76 hektara posađeno 10.140 sadnica, a na dva odsjeka na lokaciji Klačinac na površini od  6,78 hektara posađeno 10.740 sadnica. 

Pripreme su počele 2018. godine, a sadnice hrasta kitnjaka posadili su jesenas na razmak 2,70 metara između redova, a razmak u redu je 2,60 što daje 1.500 sadnica po hektaru. Sadnice su zaštićene od divljači, ali i ekstremnih temperatura tulijevim cijevima. 

"Pošumljavanje radimo samo na površinama gdje pomladak nije uspio", napominje Žakić. Ipak, nastoje što više sastojina obnoviti prirodnom obnovom iz samoga sjemena. Sadnjom idu na površinama koje su degradirane i koje zahtijevaju takav zahvat. "Ili u slučajevima gdje su veće površine koje su zahvaćene sušenjem jasena, što je u posljednje vrijeme veliki problem u Hrvatskoj", zaključuje.


Fotoprilog


Tagovi

Pošumljavanje Uprava šuma Nova Gradiška Mjera 8 Ruralni razvoj


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo