Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stjenice
  • 14.02.2019. 15:00

Lipe nastanila crna lipova stjenica, no mjesta panici nema

Stjenice čine grupu kukaca kojih ima malo i ne počinjaju veće štete, a neke su korisne jer se hrane drugim kukcima.

Foto: Dr.sc. Boris Hrašovec
  • 3.613
  • 82
  • 0

Aleju lipa u Imotskom nastanila je Oxycaraenus lavaterae  - crna lipova stjenica, a ne kako se pojavila informacija - koju smo i mi prenijeli Pyrrhocoris apterus - vatrena stjenica. Crna lipova stjenica, pojasnio nam je prof.dr.sc. Boris Hrašovec, manji je štetnik na sljezovima koji se većinom nalazi na lipi. Unatoč eventualnoj masovnoj pojavi, ne pričinjava nikakve štete te k tome nema ni mjesta panici. 

Ni vatrena stjenica, dodaje, ne smatra se štetnom. Pyrrhocoris apterus - vatrena stjenica, navodi se u udžbeniku Šumarska entomologija Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prepoznatljiva je po osobitoj crveno-crnoj boji s dvije crne točke na pokrilju. "Jedna je od najčešćih stjenica po šumama i parkovima, prva se pojavljuje u proljeće, a ujesen, prije prelaska u hibernaciju skuplja se na deblima lipa tvoreći ponekad vrlo bujne agregacije sa po višpe stotina tisuća jedinki. Zadržava se uglavnom na lipi, iako se može naći i na drugim vrstama drveća, ponekad i tijekom cijele godine. Ne smatramo je štetnom iako na sebe često svraća pozornost ljudi (ujesen)", objašnjeno je. 

Crna sljezova stjenica na lipi dr. Hrašovca 

Općenito, navode, stjenice čine grupu kukaca kojih ima malo i ne počinjaju veće štete, a neke su korisne jer se hrane drugim kukcima (grabežljive, crveno-crno obojane stjenice iz porodice Reduviidae). Većina ih je potpuno beznačajna u smislu štetništva u šumarstvu. 

I Hrvatsko šumarsko društvo - na što nam je ukazao dr.sc. Hrašovec, objašnjava da se tijekom jeseni i zime na deblima lipe znaju vidjeti poveće, vrlo uočljive kolonije kukaca crvene ili srebrnkaste boje. "U pravilu, radi se o dvije vrste stjenica (Heteroptera): Pyrrhocoris apterus L. i Oxycaraenus lavaterae Fabr. Iako im je biologija različita (i podjednako slabo poznata) zajedničko im je da se prije zime koncentriraju na deblima lipovih stabala. Usprkos velikoj brojnosti nije dokazano da čine štete na lipovim stablima", navode stručnjaci. 

Vatrena stjenica

Zaključno, štete na lipi nema i neće ih biti, a navedene stjenice nisu se pojavile samo u Imotskom. Ima ih i na stablima dr. Hrašovca koji nam je i poslao fotografiju svojih uličnih lipa koje je posadio prije dvadesetak godina i njegov su "osobni insektarij pod vedrim nebom". 

Uz fotografije crnih lipovih stjenica, poslao nam je i fotografiju vatrenih stjenica. 


Tagovi

Lipa Stjenice Crna lipova stjenica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]