Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Učinkovito korištenje resursa
  • 11.06.2017. 07:30

Kružno gospodarstvo i kaskadna upotreba drva

Očigledno je da pameti, znanja i stručnjaka imamo, pitanje ostaje, čega onda nemamo?

Foto: pexels.com
  • 1.344
  • 58
  • 0

Koliko smo ispred Europske unije govori i činjenica da smo u našem časopisu Hrvatske šume, prije točno 10 godia pisali o održavanju okruglog stola s temom "Što hrvatsko šumarstvo čeka u budućnosti", na kojemu su iznesene ideje o tome kako bi drvo trebalo upotrebljavati po kaskadnom modelu.

Biološki materijali, kao što su drvo, usjevi ili vlakna, mogu se upotrebljavati za širok raspon proizvoda i u energetske svrhe.

Obnovljivi, biorazgradivi i mogu se kompostirati

Osim što su alternativa proizvodima od fosilnih materijala, biomaterijali su i obnovljivi, biorazgradivi i mogu se kompostirati. Pri upotrebi bioloških resursa treba uzeti u obzir njihov životni vijek, utjecaje na okoliš i održivu nabavu. U kružnom gospodarstvu promiče se kaskadna upotreba obnovljivih izvora s njezinim inovativnim potencijalom za nove materijale, kemikalije i procese.

Kružna ekonomija kao alternativa

Kako bi se osigurao održivi rast na području Europske Unije, potrebno je koristiti resurse na pametan i održiv način. Kružna ekonomija, koja predstavlja svojevrsnu alternativu istrošenom modelu linearne ekonomije vođene načelima "uzmi, izradi, konzumiraj, baci", nova je uzdanica EU za pametan, održiv i uključiv rast. Temeljne postavke takvog sustava obilježava težnja prema učinkovitom korištenju, oporabi, recikliranju i ponovnom korištenju resursa kako bi se ograničili negativni ekološki otisci europskog gospodarstva, ali ujedno i smanjili troškovi u gospodarskim aktivnostima s ciljem gospodarskog rasta.

Resursi ostaju unutar gospodarstva

U kružnom gospodarstvu vrijednost proizvoda i materijala održava se što je duže moguće; stvaranje otpada i upotreba resursa svode se na najmanju moguću mjeru, a resursi ostaju unutar gospodarstva i kad proizvod dođe do kraja životnog vijeka te se ponovno upotrebljavaju i stvaraju dodatnu vrijednost.

Tim se modelom mogu stvoriti sigurna radna mjesta u Europi, potaknuti inovacije koje omogućuju konkurentnu prednost te osigurati razina zaštite za ljude i okoliš kojom se Europa ponosi, a potrošačima se mogu ponuditi trajniji i inovativni proizvodi koji će dovesti do uštede novca i bolje kvalitete života.

Recikliranjem do ušteda

Sprečavanjem stvaranja otpada, ekološkim dizajnom, ponovnom upotrebom otpada i sličnim mjerama, poduzeća u EU mogla bi ostvariti neto uštedu od 600 milijardi eura, odnosno 8% godišnjeg prometa, a godišnje bi se emisije stakleničkih plinova ujedno smanjile za od 2% do 4%.

U sektorima ponovne upotrebe, ponovne proizvodnje i popravaka, primjerice, trošak ponovne proizvodnje mobilnih telefona mogao bi biti upola niži kad bi ih bilo lakše rastaviti. Kad bi se prikupilo 95% mobilnih telefona, to bi moglo stvoriti uštede od više od milijarde eura na troškovima materijala u proizvodnji.

Akcijski plan

Bolji dizajn proizvoda ključan je za lakše recikliranje i njime se potiče razvoj proizvoda koji su trajniji ili se lakše popravljaju, čime se čuvaju dragocjeni resursi, promiču inovacije i potrošačima nude bolji proizvodi čija je upotreba jeftinija.

Trenutačni tržišni signali nisu uvijek dostatni da to pokrenu i stoga su potrebni poticaji. Akcijskim planom za kružno gospodarstvo taj se prijedlog dopunjuje utvrđivanjem mjera za "zatvaranje kruga" kružnoga gospodarstva i za sve faze životnog ciklusa proizvoda, od proizvodnje i potrošnje do gospodarenja otpadom i tržišta sekundarnih sirovina. Akcijski plan obuhvaća i niz mjera usmjerenih na tržišne prepreke u posebnim sektorima ili tokovima materijala kao što su plastika, otpaci od hrane, kritične sirovine, izgradnja i rušenje objekata, biomasa i biološki proizvodi, kao i horizontalne mjere u područjima kao što su inovacije i ulaganja.

Multidisciplinarni pristup gospodarenju šumama

Održiva proizvodnja sirovina u Europi i širom svijeta vrlo je važna. Uz regulatorne mjere koje je Komisija već poduzela, primjerice u pogledu nezakonite sječe, vađenja minerala iz područja sukoba ili transparentnosti plaćanja vladama poduzeća iz sektora ekstraktivne industrije i iskorištavanja šuma, nastavit će se promicati održiva nabava u političkim dijalozima i partnerstvima sa zemljama izvan EU te u okviru trgovinske i razvojne politike EU.

Industrija ima ključnu ulogu i u preuzimanju obveza za održivu nabavu i u suradnji u cjelokupnom vrijednosnom lancu. U kružnoj ekonomiji posebnu ulogu zauzima i novi pojam kaskadne upotreba drva. Rezultat je to novog, multidisciplinarnog pristupa gospodarenju šumama na razini EU kojim se nastoji produljiti životni vijek proizvoda od drva.

Upotrijebiti drvo više puta

Cilj ovakvog modela je upotrijebiti drvo više puta prije nego se pretvori u energiju ili odbaci. Kod modela kaskadne uporabe, drvo se prvo mora preraditi u proizvod te, u slučaju višestupanjske kaskade, koristiti najmanje još jednom prije nego se preradi u materijal ili energiju. Sredinom prošle godine Europska komisija objavila je Studiju o kaskadnoj uporabi drva. U studiji je analizirano i područje energetske upotrebe drva, u kojem također postoji značajan prostor za poboljšanje učinkovitosti, obzirom da se dio koristi kao primarna biomasa.

Pameti, znanja i stručnjaka imamo

Međutim, naglašava se da proizvodnja energije iz drva ima i prednosti, poput iskorištavanja nekvalitetnih drvnih sortimenata. Primarni cilj studije bio je istražiti mogućnosti kaskadne upotrebe, procijeniti njegove ekološke i društveno-ekonomske učinke, identificirati prepreke te predložiti mjere za njihovo prevladavanje kako bi kreatori politika i dionici lanca vrijednosti mogli donositi informirane odluke vezane uz tu temu. Koliko smo ispred Europske unije govori i činjenica da smo u našem časopisu Hrvatske šume, prije točno 10 godina pisali o održavanju okruglog stola s temom "Što hrvatsko šumarstvo čeka u budućnosti", na kojemu su iznesene ideje o tome kako bi drvo trebalo upotrebljavati po kaskadnom modelu.

Konkretno, dr.sc. Tono Kružić iz tadašnjeg resornog Ministarstva poljoprivrede i šumarstva naglasio je !kako se u prvoj fazi drvo treba koristi za ugradbu cjelovito, nakon gubitka gradbene funkcije se melje i koristi za ploče i tek nakon konačne nemogućnosti uporabe se iskoristi za proizvodnju energije izgaranjem! Bilo je to točno devet godina prije nego što je Europa iznjedrila Studiju o kaskadnoj uporabi drva. Očigledno je da pameti, znanja i stručnjaka imamo, pitanje ostaje, čega onda nemamo?

Tekst: Irena Devčić, Foto: pexels.com


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Kružna ekonomija Drvo Resursi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer