Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održivo gospodarenje šumama
  • 10.06.2014. 16:00

HABEAS alat za vrednovanje šuma

Svjetska organizacija za zaštitu prirode ovaj je alat razvila sa ciljem identificiranja i vrednovanja šuma visoke zaštitne vrijednosti

Foto: freedigitalphotos.net
  • 200
  • 10
  • 0

Izlaganjem na temu "Korištenje certifikacije i plaćanja za ekosistemske usluge za promociju održivog gazdovanja šumama" svjetska organizacija za zaštitu prirode,WWF, u utorak je studentima Šumarskog fakulteta u Sarajevu i šumarskim stručnjacima predstavila novi alat za identificiranje i vrednovanje šuma visoke zaštite - HABEAS. Riječ je o alatu koji su razvili portugalski stručnjaci i njime ostvarili izvanredne uspjehe u svojoj zemlji, a postojećoj su bazi sada dodane i šume Tuzlanskog kantona.

Iako je WWF ovaj alat razvio sa ciljem identificiranja i vrednovanja šuma visoke zaštitne vrijednosti, u svjetlu trenutnih prirodnih katastrofa, studentima je ukazano i na činjenicu da se Habeasom mogu identificirati kritična mjesta gdje je bitno prepoznati važne usluge ekosistema.

"Uz očuvanje vodnog režima, mikroklime, skloništa divljih životinja i ostalih dobrobiti, protuerozijska uloga šuma je ključna! Kada bi postojala međusektorska suradnja i kada bi svi sektori koji koriste usluge šumskih ekosistema financijski sudjelovali u njihovom održavanju, šumama bi se moglo učinkovitije gospodariti i drastično bi se smanjila klizišta s kakvima se sada susrećemo u regiji. HABEAS u budućnosti može pomoći da se identificiraju i kartiraju kritična područja, odaberu prioriteti i kompanije odnosno sektori koji bi bili spremni investirati u ta područja", istaknula je Stella Šatalić, voditeljica programa šuma WWF-ovog Mediteranskog programa, ujedno i menadžerica projekta "Promoviranje održivog gospodarenja šumama kao podrška održivom razvoju u Bosni i Hercegovini" čija provedba prve faze u BiH ovih dana završava.

U siječnju 2012. godine IKEA i WWF započeli su provedbu spomenutog projekta, a u ljeto 2013. dovršili i FSC certifikaciju 56.000 ha šuma Tuzlanskog kantona kojima gospodare Šume Tuzlanskog kantona d.o.o. (ŠTK). Poduzeće Ramex d.o.o. zadovoljilo je sve uvjete za dobivanje FSC Chain of Custody certifikata, čime je uspostavljen potpun lanac ekološki održive industrije drva u Tuzlanskom kantonu. Tako su ispunjeni svi visoki standardi održivosti koje IKEA, investitor projekta, traži od svojih dobavljača.

Studenti Šumarskog fakulteta prije dva su mjeseca posjetili certificirane šume u Banovićima i upoznali se sa sustavom certifikacije i sa šumama visoke zaštitne vrijednosti. Certifikacija šumama ŠTK donosi bolje očuvanje biološke raznolikosti, smanjenje mogućih ilegalnih aktivnosti kao i bolje mogućnosti plasmana certificiranog drva na međunarodna tržišta.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Svjetska organizacija za zaštitu prirode Habeas Alat za vrednovanje šuma WWF Mediteranski program Stella Šatalić FSC certifikat Sustav certifikacije Održivo šumarstvo Biološka raznolikost Plasiranje drveta