Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Felix Finkbeiner
  • 12.08.2017. 10:30

Felix: Prestanite govoriti i počnite saditi drveće!

Prije deset godina promjene je pokrenuo devetogodišnji dječak Felix Finkbeiner, a sredstvo kojim se poslužio bila je domaća zadaća koja je prerasla u globalnu kampanju sađenja milijardu stabala diljem svijeta.

Foto: Facebook/Felix Finkbeiner
  • 2.930
  • 573
  • 0

Povijest je ne jednom pokazala da jedan jedini čovjek može utjecati na čitav svijet. Prije deset godina promjene je pokrenuo devetogodišnji dječak Felix Finkbeiner, a sredstvo kojim se poslužio bila je domaća zadaća o globalnim klimatskim promjenama. Domaća zadaća je prerasla u globalnu kampanju podržanu od strane političara, svjetski poznatih aktivista zaštite prirode, megatvrtki i dr., a pokrenula je i NASA - inu znanstvenu studiju. Od milijun stabala, koliko je Finkbeiner poželio da se posadi u Njemačkoj, ljestvica je podignuta na milijardu stabala koja bi se trebala posaditi diljem planete.

Prije deset godina je Felix Finkbeiner učenik četvrtog razreda osnovne škole iz grada Uffing am Staffelsee u Njemačkoj dobio u zadatak napisati esej o globalnim klimatskim promjenama. To bi za jedan novinarski članak bila sasvim uobičajena, odnosno nezanimljiva tema da zadaća nije prerasla u globalni pokret borbe za očuvanje šuma. Prva asocijacija na ovaj problem za devetogodišnje dijete bio je ugroženi polarni medvjed, njegova omiljena životinja. Pripremajući se za pisanje upisao je ključne riječi na internetsku tražilicu, ali su ga one navodile, ne na stranice posvećene ugroženom polarnom medvjedu, već na one posvećene nobelovki dr. Wangari Maathai.

Prvo je zasadio divlju jabuku u dvorištu škole

Riječ je o prvoj ženi iz istočne i središnje Afrike koja je zaslužila doktorsku titulu no ono po čemu je ta Kenijka svjetski poznata i ono zbog čega je 2004. godine dobila Nobelovu nagradu za svoj doprinos održivom razvoju, demokraciji i miru je njezina kampanja borbe s erozijom, nazvana Zeleni pojas koja je započela 1977. godine. U sklopu kampanje je do 2004. godine posađeno 45 milijuna stabala. Inspiriran njezinim djelom, dječak Felix u svojem je eseju izrazio potrebu da se po Njemačkoj zasadi milijun stabala. Vješt u pisanju, izniman govornik i karizmatičan, Felix je održao prezentaciju pred svojim razredom. Njegov je učitelj svjestan njegovih talenata, prepoznao uradak kao dojmljiv te ga je ohrabrio da govor ponovi pred drugim učenicima i kasnije pred ravnateljem škole.

Nešto više od dva mjeseca nakon prvog izlaganja, u ožujku 2007. godine Felix je prešao s riječi na djelo i posadio svoju prvu sadnicu, divlju jabuku pored ulaza u školu. Time je aktivno pokrenuo kampanju unutar svoje fondacije Posadi za planet.

Sljedeće je godine sazvao je novinarsku konferenciju u rodnoj Njemačkoj kako bi objavio da je posađeno 50.000 stabala. Otac ga je upozorio neka se ne nada odazivu, ali ne samo da je ta vijest osvanula u tisku i na televiziji nego je i pokrenula pozitivnu lavinu. Iste je godine organizacija prerasla u svjetski pokret, nakon što je dječak prisustvovao Dječjoj konferenciji u Starangeru u Norveškoj i tamo bio izabran za člana juniorskog odbora UN - ovog programa za okoliš poznatijeg po kratici UNEP. Iduće, 2009. godine sudjelovao je na UNEP - ovoj konferenciji u Južnoj Koreji gdje je objašnjavao proces sadnje, a iduće godine sa svojih dvanaest godina bio zvijezda konferencije o klimatskim promjenama u Cancunu, u Meksiku.

Održao govor pred čelnicima UN-a

Četiri godine nakon inicijative, rođene u domaćoj zadaći, ostvaren je cilj, odnosno u Njemačkoj je posađeno milijunto stablo. Te je 2011. godine Finkbeiner držao govor pred čelnicima UN - a New Yorku, a njegova je fondacija dobila službenu internetsku stranicu i zaposlenike s punim radnim vremenom. Kazao je kako su djeca puno promišljala o klimatskim promjenama te iznio zajednički stav. Odnosio se na znanstvenike i skeptike, a zaključeno je da ako će slijediti znanstvenike za koje se nakon 20 godina dokaže da su u krivu, djeca ni u kom slučaju neće pogriješiti ako će za to vrijeme nastaviti sa sadnjom stabala. Povedu li se za skepticima i otkriju da su ovi bili u krivu, bit će prekasno za spas budućnosti.

Zanimljivo je da je tijekom posjeta zgradi UN-a imao priliku uživati u fotografskoj umjetnosti naših šumara, odnosno izložbi Šuma okom šumara koja je tamo bila postavljena, a što je vidljivo na reporterskoj snimci CNN-a. Od ožujka 2011. godine Posadi za planet je organizirana kao asocijacija s demokratskom strukturom i upravljačkim odborom od 14-oro djece iz osam zemalja.

Upravo je nevjerojatno što je sve pokrenula jedna osnovnoškolska domaća zadaća. Na internetskoj stranici UN-a stoji da je ta organizacija svoju kampanju Milijarda stabala, utemeljenu 8. studenog 2006. godine u Nairobiju, prepustila fondaciji Posadi za planet 7. prosinca 2011. godine u Durbanu, u Južnoafričkoj Republici. Prema podatku objavljenom 19. siječnja ove godine u organizaciju se uključilo oko 10.000 djece u oko 90 zemalja, a u rješavanje problema se uključila i NASA. Pokrenula je prvo globalno prebrojavanje stabala što im je dalo bolji uvid u studij drveća obzirom na pohranjivanje ugljika. Rezultate dvogodišnje studije objavili su u svjetski poznatom časopisu Nature 2015. godine.

Otkrili su da na Zemlji ima oko tri bilijuna stabala, što je kako dalje navode, sedam puta više od prethodne procjene. Također je objavljeno kako je od uspostave poljodjelstva, od prije 12.000 godina, broj stabala gotovo prepolovljen te kako se na godišnjoj razini gubi oko deset milijardi stabala. U tu su svrhu Thomas Crowter s Yale Instituta za klimu i energiju i njegov tim izradili su prvu globalnu kartu drveća temeljenu na 430.000 terenskih mjerenja šumskog obrasta na svim kontinentima osim Antarktike i podatci dobivenih pomoću spektometra MODIS sa Aqua i Terra satelita. To, kako tvrde najveće prebrojavanje u povijesti ima za svrhu procjenu sposobnosti šuma za pohranu CO2, odnosno potencijala za zaštitu Zemlje.

Borba i za prava djece

Podrška koju je Finkbeiner već u početku dobio upravo je nevjerojatna. Na jednome od njegovih govora prisustvovao je Lothar Feuser CEO njemačkog ogranka Toyote. Poklopile su se sretne okolnosti, da je politika ove multinacionalne tvrtke redovito ulaganje u ljudskih i financijskih resursa u ekološka pitanja te da je Feuser bio impresioniran Felixovim govorom. Toliko, da je dječaka pozvao govoriti na godišnjem okupljanju zaposlenika. Karizmatični Felix i tu je bio toliko uvjerljiv da su se sudionici tijekom okupljanja sami organizirali i sakupili donaciju od 11.000 € za Posadi za planet. Uslijedila je financijska injekcija u iznosu od 40.000 €.

U kampanju se vremenom uključio i švicarski lider u procesnoj industriji Bühler. Felix je bio gost iznenađenja na događaju koji je organizirala ta grupa. Sudjelovalo je 350 reprezentativaca koji se bave prodajom čokolade. Nakon Felixovog uvodnog govora Stefan Scheiber rukovodeća osoba grupe, uručio mu je prvu simboličnu donaciju - predimenzioniranu Dobru bio-čokoladu. Ideju o prikupljanju novčanih sredstava za sadnju prodajom čokolade označene logotipom Posadi za planet prethodno je ostvarila njemačka tvrtka Ritter SPORT.

Oni koji su analizirali njegove govore tvrde da se čini kako djeluju inspirirani vizijama daleke budućnosti no kako u stvarnosti imaju čvrsta uporišta na svakom sljedećem koraku. Važno je naglasiti kako je Finkbeiner svoje govore napisao sam. Često ih započinje riječima mi djeca pa se nameće činjenica da se osim za obnovu šuma ujedno bori za glas djece, kao što se dr. Maathai borila za ravnopravnost žena. Nekoć je postojala i prijetnja Felixovom ekološkom djelovanju. Ne zbog toga što se netko nije slagao s njegovom misijom - njegova majka Carolline namjeravala je sve zaustaviti ukoliko se njegovo djelovanje odrazi na školski uspjeh.

U časopisu National Geographic objavljenom u ožujku ove godine na internetu, stoji kako je organizacija Posadi za planet zajedno s UN-ovom kampanjom Milijarda stabala do sada posadila 14 milijardi stabala unutar 130 nacija. Danas je ljestvica podignuta na jedan bilijun stabala, odnosno 150 na svaku osobu na Zemlji. U kampanju su se bili aktivno uključili Princ Albert II. od Monaka, mr. Achim Steiner izvršni direktor Okolišnog programa UN-a, dr. Wangari Maathai i brojne druge poznate osobe. U brojnim državama čelnici su se uključili u organiziranje masovnih sadnji u velikom broju putem škola, ali i izviđačkih saveza pa postoji i izviđačka značka s logotipom Posadi za planet.

Kampanju podržale javne osobe

Njegova je kampanja prepoznatljiva po plakatima na kojima on ili neko drugo dijete drže ruku na ustima nekoga od svjetski poznatih osoba poput Princa Alberta od Monaka ili hollywoodskog glumca Harrisona Forda. Na njima je ispisana jasna poruka odraslima Prestanite govoriti, počnite saditi. Iz nejasnog razloga izrađen je i poster na kojem maleni Finkbeiner drži ruku na ustima dr. Wangari Maathai.

Posadi za planet danas čini vojska djece, većinom uzrasta od devet do dvanaest godina, odnosno više od 63.000 ambasadora klimatske pravde. Organizacija ima 12 zaposlenika koji prikupljaju novac za sadnice putem donacija i korporacijskih sponzorstava. Početna cifra donacije iznosi 20 eura ili 24 švicarska franka i mogućnost ili jednokratne uplate ili na određeno vremensko razdoblje.

Finkbeiner je danas devetnaestogodišnjak i studira na Univerzitetu londonska škola orijentalnih i afričkih studija u Velikoj Britaniji. Svojevremeno je napisao i knjigu Stablo po stablo i potpisao brojne primjerke za svoje mlade obožavateljice.

Otac Frithjof rekao mu je da ako i ne učini više ništa, već je do sada toliko puno učinio.

Autorica: Marija Glavaš

Foto: Facebook/Felix Finkbeiner


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Robinzonski turizam Lovačka kuća Sokoliš Ćićarija Istra


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]