Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatske šume
  • 29.03.2019. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Doc.dr.sc. Stjepan Mikac: Na Medvednici nema devastacije šuma!

Na Medvednici se ne provodi prekomjerna sječa i devastacija šuma. Tome u prilog ide i analiza Eurostata prema kojoj je u 25 godina pošumljavanje poraslo za 17 posto, značajno više nego u Danskoj, Njemačkoj i Francuskoj, navode iz Hrvatskih šuma.

Foto: Hrvatske šume
  • 1.441
  • 120
  • 0

Prema analizi Eurostata, Hrvatska je jedna od najpošumljenijih europskih država, a to je u jučerašnjem obilasku Medvednice potvrdio i docent na Šumarskom fakultetu Stjepan Mikac, priopćeno je iz Hrvatskih šuma.

Naime, Hrvatske šume u četvrtak su organizirale obilazak Parka prirode Medvednica kako bi opovrgnule optužbe udruge Zeleni odred da se na Medvednici provodi prekomjerna sječa i devastacija šuma. Tome u prilog, naglašavaju, ide i analiza Eurostata prema kojoj je u 25 godina pošumljavanje poraslo za 17 posto, značajno više nego u Danskoj, Njemačkoj i Francuskoj.

"Na Medvednici nema devastacije šuma", ustvrdio je profesor Mikac jer bi devastacija značila da se sjeku šume i pretvaraju ih u neku drugu namjenu, a to se, kaže, na Medvednici ne događa.

Normalni ciklus gospodarenja šumama

Šumama se, dodao je, upravlja temeljem šumskogospodarskih planova te se sve osnove gospodarenja izrađuju za desetogodišnje razdoblje. U gospodarskim jedinicama kojima je istekla valjanost, do donošenja novog šumskogospodarskog plana, radovi uzgoja i zaštite šuma obavljaju se u skladu s potrebama, a sječa u količini ne većoj od desetogodišnjeg prosjeka i u odsjecima planiranim za sječu u polugodišnjem razdoblju prethodnog šumskogospodarskog plana.

Doc.dr.sc. Stjepan Mikac i Krešimir Žagar 

"Ono za što Zeleni odred tvrdi da je devastacija zapravo je normalni ciklus gospodarenja šumama i upravljanja šumskim eko-sustavima, koji se u Hrvatskoj provodi već preko 250 godina", kaže Mikac. Trenutni problem su klimatske promjene, jer smo unazad 20 godina svjedoci sve goreg stanja na koje ne možemo direktno utjecati, dodao je. Podsjetio je da su stabla na Medvednici porušena 2013. za vrijeme oluje "Teodor", a na tim područjima je sada mlada šuma, koja je jednako vrijedna kao i stara šuma.

Direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma Krešimir Žagar, pak, za optužnicu koju je Zeleni odred podignuo protiv Hrvatskih šuma, tvrdeći da je "zamračeno dvije milijarde eura", kaže da je apsolutno neutemeljena jer se u Hrvatskim šumama sve radi po strogim propisima. 

Hrvatska obiluje šumama kojima se gospodari na prirodan način

"Dva milijuna hektara je šuma u državnom vlasništvu, od toga su milijun hektara krške šume na mediteranskom i primorskom kršu, a milijun hektara su gospodarske šume. Hrvatska obiluje šumama kojima se gospodari na prirodan način. Prepoznati smo u Europi i svijetu kao jedna od rijetkih država koja uspijeva na prirodan način gospodariti svojim šumama", istaknuo je Žagar. Trenutno u Hrvatskim šumama radi preko 8.000 ljudi koji čuvaju i njeguju šume, te gospodare državnim šumama, dodao je. Svake godine prirašćuje više šume nego što se posječe, u Hrvatskoj se u zadnjih 25 godina šumska površina povećala za 17 posto.

Pošumnjena površina nakon oluje Teodor

"Ako to primijenimo na dva milijuna hektara državnih šuma, to je 350.000 novih hektara šuma, a prirast u gospodarskim šumama je svake godine dva milijuna kubika veći. To znači da su šume sve kvalitetnije i bujnije, a površina pod šumama je sve veća", ističe Žagar.  


Tagovi

Hrvatske šume Medvednica Doc.dr.sc. Stjepan Mikac Krešimir Žagar Pošumljavanje Udruga Zeleni odred


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Hrvatske šume d.o.o.

Ulica kneza Branimira 1, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4804 174, e-mail: darko.biscan@hrsume.hr web: http://www.hrsume.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.