Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijeli jelen
  • 06.02.2023. 09:00

Albino jelen lopatar - vrlo rijedak, a je li siguran u prirodi?

U prirodi se jeleni s potpuno bijelom dlakom rijetko viđaju, ali jedan takav, svoj dom ima u mini zoološkom vrtu Poljoprivredne škole u susjedstvu

Foto: Sanja Dovečer
  • 2.077
  • 155
  • 0

U prirodi se jeleni s potpuno bijelom dlakom rijetko viđaju i zbog toga su vrlo atraktivni. Jedan takav, svoj dom ima u mini zoološkom vrtu Poljoprivredne škole s Domom učenika Valjevo u susjednoj Srbiji. Ovaj neobično atraktivnan jelen lopatar, na svijet je došao 2019. godine.

"Svi smo bili iznenađeni, ali i ponosni jer smo jedni od rijetkih koji imaju albino primjerak. U prirodi se inače rijetko javlja ta pojava da nemaju mogućnost lučenja pigmenta melanina i otprilike jedan od deset tisuća je bijele boje", kaže profesor stočarstva Marko Stojanović i dodaje da im bijela boja, ukoliko se nađu u prirodi, predstavlja veliku manu jer se ne mogu sakriti od predatora, a često su i na meti lovaca.

Jednom godišnje odbacuju rogove

Ovaj albino jelen, kao i svaki drugi smeđe boje - pripada grupi lopatara.

"Prošla im je sezona parenja i na proljeće će, kao i drugi jeleni u zoološkom vrtu, odbaciti rogove. To je karakteristika vrste, da jednom godišnje odbacuju rogove, a onda im niču veći i kao što se može vidjeti, poprimaju oblik lopate."

Kao i svaki drugi, ali drugačiji

Jeleni koji žive u zoo vrtu u krugu Poljoprivredne škole, navikli su na ljude i redovnu hranidbu, zbog čega bi se teško prilagodili životu u divljini ukoliko bi bili pušteni.

"Vjerojatno bi sami prilazili ljudima i teško bi se snalazili za hranu. Nije preporučljivo da se oni koji su rođeni i odrasli u ovakvom okruženju puštaju u prirodu. Jednostavno su navikli na ljude, navikli su na one koji ima donose hranu, tko se brine o njima", objašnjava sugovornik.

Jeleni pripadaju grupi preživača i u njihovoj hranidbi najzastupljenija je trava tijekom ljeta, a sjenaža tijekom zime.

"Sada jedu i kukuruz, pšenicu, dajemo im vitaminsko-mineralne lizalice, posebno im je to potrebno u periodu kada formiraju rogove, tada im treba dosta kalcija."

Tlo mora biti suho i tvrdo

Kako bi bili u što boljim uvjetima, mora se voditi računa i na kakvoj podlozi borave i kreću se.

"Bitno je da su stalno na suhom, zbog nogu, jer imaju problem s papcima ako su na mokrom zemljištu. Trudimo se da uvjeti u kojima borave i hranidba budu što prirodniji i pokazatelj toga je njihova reprodukcija. I ovaj albino jelen je potomak onih koje smo dobili na dar od beogradskog Zoološkog vrta. Bit je da se naši učenici, ali i svi koji dođu ovdje, mogu upoznati s vrstama životinja koje nisu često prisutne."

Košuta i jelen čekaju prinovu

Košuta i albino jelen na proljeće očekuju prinovu, a koje će boje biti njihovo mladunče, ne može se reći. 

"Bijeli jelen je najzanimljiviji djeci koja inače prvi put vide tu životinju uživo. Postoji jedna legenda koja kaže da će lovci koji uspiju prići i pomaziti albino jelena, imati uspješan lov tijekom cijele godine", kaže Stojanović.

Životinje ovakve boje prate razne legende, čak se smatraju i mitskim bićima, baš iz razloga što su u prirodi vrlo rijetki. 


Tagovi

Jelen lopatar Marko Stojanović Zoo vrt Albino Bijeli jelen Rijetke životinje


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka s iskustvom dužim od dva desetljeća.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]