Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša stoke
  • 20.03.2021. 15:00

Za kvalitetnu ispašu bitna je gnojidba kompleksnim mineralnim hranjivima

Da bi životinje ispašom iz trava došle do proteina visoke biološke vrijednosti, na livadama i pašnjacima potrebno je kontinuirano provoditi meliorativne mjere, između ostalog i kvalitetnu gnojidbu.

Foto: Adi Pašalić
  • 345
  • 127
  • 0

Osnova razvoja stočarstva je kontinuirana kvalitetna hranidba domaćih životinja. U brdsko planinskim područjima gdje reljefne prilike i uvjeti dozvoljavaju, proizvodnja voluminozne hrane ostvaruje se prvenstveno na prirodnim livadama i pašnjacima, uz sezonsku ispašu stoke.

Ovo je najeftiniji i ekološki prihvatljiv način hranidbe, ali da bi se iz trava došlo do proteina visoke biološke vrijednosti, na navedenim je površinama potrebno stalno vršiti meliorativne mjere, između ostalog i adekvatnu gnojidbu.

U suprotnom, izostat će udio odgovarajućih biljnih vrsta i leguminoza, postizat će se manji prinosi i lošija krmiva. Racionalnim iskorištavanjem, redovnom gnojidbom i drugim agrotehničkim mjerama može se osigurati veći urod i kvaliteta.

Što to utječe na kvalitetu ispaše?

Puno faktora utječe na to kakva će ispaša biti, kao i na mogućnost da životinje zadovolje sve potrebe u metaboličkom i proizvodnom smislu. Kakva je kvaliteta krmiva uvjetovano je sastavom pojedinih vrsta trava, plodnosti zemljišta, dubine tla, zakorovljenosti, količine padalina, temperaturnih oscilacija, osunčanosti predjela, načina i intenziteta iskorištavanja ovih površina. Jedan od osnovnih parametara na koji farmer direktno utječe je provedba agrotehnike i način održavanja, što može rezultirati povećanjem i do 100 posto prinosa i kvalitete hraniva.

U prosjeku livade s lošijim florističkim sastavom daju oko 1,5 do 2 tone sijena po hektaru, a na pašnjacima 0,4 do 0,6 t sijena deficitarnog s mineralima i izuzetno malim postotkom bjelančevina, svega 6 do 7 posto. Da bi se postigli odgovarajući potrebni prinosi, povoljan postotak proteina, minerala i drugih korisnih tvari u krmivu, jedan od najvažnijih elemenata je dušik. 

Uklanjanje korova, krtičnjaka i gnojidba

Osnovna agrotehnička mjera koja zahtijeva kontinuiranu primjenu iz godine u godinu je gnojidba. Na način, vrstu i optimalno vrijeme gnojidbe utječe vrsta trava koja je zastupljena, ali i način i intenzitet iskorištavanja pašnjaka. Pored toga, važna je košnja, odstranjivanje korova i ravnanje, valjanje, drljanje, ali i uklanjanje krtičnjaka.

Pregoni na pašnjacima ili kako rotacijska ispaša poboljšava kvalitetu trave?

U prirodnim uvjetima, tlo na kojima se nalaze ove kategorije su pretežno lošija, a u slučaju upotrebe za ispašu stoke, zahtijevaju poboljšanje u vidu osiguravanja hranjivih tvari gnojidbom. Ispašom stoka "izvlači" iz trava hranjive tvari i stoga je vrlo bitno u kontinuitetu provoditi navedenu agrotehničku mjeru.

Rano proljeće je idealno razdoblje za primjenu kompleksnog mineralnog gnojiva (15:15:15), uz dodatak dušika (KAN ili urea). Oko 140 kilograma po hektaru dušika, 80 kg fosfora i 60 kg kalija. Preporuka je fosforna i kalijeva hranjiva primjenjivati u jesen, a dušična u rano proljeće i poslije prvog otkosa.


Tagovi

Ispaša stoke Prirodne livade Pašnjaci Kvaliteta krmiva Plodnost zemljišta Meliorativne mjere Gnojidba pašnjaka


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno - prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad imaš berač koji bere red po red, imaš i muža koji cijelu jesen nije doma
🤷‍♀️