Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muzne krave
  • 22.01.2022. 09:00

Uzgoj simentalca: Kako to rade najbolji?

U štajerskom Neumarktu nalazi se simentalska uzgojna farma obitelji Hartl. Kako ova obitelj radi i kako su došli do skoro 13.000 litara mlijeka po kravi, koje su joj uzgojne strategije, ali i postignuća?

Foto: Fleckvieh-Austria
  • 4.645
  • 406
  • 1

Simentalac – Fleckvieh je najbolja kombinirana pasmina goveda za proizvodnju mlijeka i mesa na svijetu. Najbolji uzgoji su u Njemačkoj i Austriji, gdje je prosječna godišnja proizvodnja mlijeka po kravi 7.800-8.000 kg, a sva muška telad završava u tovu junadi do visokih završnih težina od 750-800 kg, uz vrlo konkurentne rezultate u tovu i na liniji klanja.

Komparativna prednost takvog simentalca u odnosu na mliječne pasmine je činjenica da uz simentalsku kravu visoke proizvodnje mlijeka nije potrebna dodatna krava koja bi uzgojila tele za tov junadi. To će u nadolazećem razdoblju povećane brige za okoliš i klimatske promjene biti itekako važno.

U Hrvatskoj je simentalac dominantna pasmina goveda i pojedini uzgajatelji postižu vrlo konkurentne rezultate u proizvodnji mlijeka – nekoliko ih je na razini od 10 tisuća kg mlijeka po kravi godišnje. Naši najbolji uzgajatelji već 10-ak godina uspoređuju svoju rasplodnu stoku s najboljom stokom uzgajatelja iz Njemačke i Austrije u sustavu genotipizacije i postižu odlične rezultate. Njih itekako zanima što rade najbolji u Njemačkoj i Austriji i kako postižu za naše pojmove pomalo nevjerojatne razine proizvodnje – stoga donosimo priču o jednom od najboljih uzgajatelja u Austriji, s brojnim korisnim detaljima.

Farma obitelji Hartl 

U štajerskom Neumarktu, u okrugu Mariahof, na nadmorskoj visini od 930 m, nalazi se simentalska uzgojna farma obitelji Hartl. Glavne proizvodne orijentacije ambicioznog, visokoproizvodnog gospodarstva su proizvodnja mlijeka, prodaja rasplodne i izlučene stoke.

Magistar poljoprivrede Bernhard Hartl 2014. preuzima gospodarstvo od svojih roditelja i vodi ga zajedno sa svojom suprugom Ingrid. Tako je 2017. izgrađena nova poluotvorena staja za 40 krava i 40 grla podmlatka s jednim 90 m2 velikim odjeljkom za posebne potrebe, koji je "srce" čitave staje. Krave se doje u swing-over izmuzištu 2×6 (6 jedinica koje se prenose s jedne na drugu stranu izmuzišta), s mogućnošću proširenja na 2×8 i sa podesivom visinom platforme za muzače.

Obitelji Hartl na svom gospodarstvu

Posebna pažnja kod planiranja izgradnje staje posvetila se dobrobiti životinja i uvjetima za postizanje visoke proizvodnje. To je, kao što brojke pokazuju, ne samo postignuto, nego i premašeno. Zadnjih je godina po visini proizvodnje ovo gospodarstvo često među najboljima u Štajerskoj i čitavoj Austriji. Taj uspjeh nije samo zbog nove staje, nego zbog uključivanja i pomoći čitave obitelji, profesionalnog umijeća te gotovo savršenog menadžmenta stada predanih, angažiranih uzgajatelja simentalca.

Hranidba na njihovoj farmi

Prema svom razvoju telad se hrane 10-12 tjedana mlijekom te mliječnom zamjenicom uz dodatak efektivnih mikroorganizama (EM). Voda i TMR za telad dostupni su im od prvoga dana po volji. Nakon odbića telad se intenzivno hrane do starosti od 12 mjeseci poboljšanim TMR-om za muzne krave.

Ovisno o starosti i ciljanom vremenu prvog pripusta, junice se jednom ili dvaput odvode na alpske pašnjake. One starije od godinu dana i zasušene krave hrane se mješavinom sjenaže 2. otkosa sa slamom. Međutim, 3-4 tjedna prije teljenja krave dobivaju automatski izmiješani obrok (AMR) baziran na kukuruznoj silaži s dovoljno proteinskog koncentrata. Nakon teljenja muzne krave dobivaju AMR sastavljen za 29 kg mlijeka.

On se sastoji od travne sjenaže, kukuruzne silaže, visokovrijednih energetskih i proteinskih koncentriranih krmiva, mineralne mješavine, soli, živih kvasaca i efektivnih mikroorganizama (EM).

Povrh toga, koncentrirana hrana dodaje se i preko transpondera. Hrana se miješa i raspodjeljuje samohodnom električnom miksericom. Hrana se prigrće 17 puta na dan automatskim ‘batlerom’ uz dodavanje mirisnih komponenti. Hrani se svakodnevno ujutro kako bi se što bolje iskoristila vlastita proizvedena električna energija iz fotonaponskog sustava.

Travnjaci se koriste za ovu regiju neuobičajeno intenzivno, 4-5 otkosa. Prva tri otkosa uglavnom se baliraju vlastitom mehanizacijom. Četvrti i peti otkos, kao i kukuruzna silaža, uz pomoć usluga kontraktora spremaju se u silose.

Papci nose mlijeko

Da bi krave mogle realizirati tako visoku proizvodnju neophodan je dobro organiziran menadžment stada. Kravama 3 puta godišnje papke korigiraju profesionalci. Stojnica za obradu papaka je fiksirana u staji na izlazu iz izmuzišta i to je za gospodara ultimativno pravilo u staji. Ako krava ima bilo kakav problem s papcima, obavezno se nakon mužnje usmjerava u stojnicu, pregledava i po potrebi tretira. ‘Papci nose mlijeko’ moto je gospodara Bernharda.

Junice se jednom ili dvaput odvode na alpske pašnjake

Ostale rutinske kontrole u svakodnevnom radu u staji uključuju metabolički test visokoproizvodnih krava pomoću keto-testa krvi, kontrola zdravlja vimena zasušenih krava te ubacivanje bolusa selena u burag 5 tjedana prije teljenja. Svakih 5 tjedana stručna veterinarska podrška pregledava stado u smislu tjelesne kondicije (masnih naslaga na zdjelici i leđima) kako bi se što bolje zadovoljile proizvodne potrebe životinja.

Uzgojna strategija

Uzgajaju krave visoke proizvodnje i jakog sastava mlijeka, zatim većeg okvira s čvrsto, visoko vezanim vimenima i dobrom perzistencijom laktacija. Vlasnik sam osjemenjuje svoje krave i 100 posto koristi mlade, genomski testirane bikove. Da ništa ne bi bilo prepušteno slučajnosti, pri sparivanju bikova i plotkinja koristi računalni Genostar-ov AIO-planer. Trenutno koriste sljedeće bikove: GS Hoeri, GS Deluxe, Makay, GS Woward, GS Wundawuzi, Meter Pp, GS Weekend PP i Hamlet Pp.

Budući da gospodarstvo Hartl sudjeluje i u projektu FoKUHs, svi ženski potomci se genotipiziraju. Korištenjem modernih uzgojnih metoda uzgajatelj namjerava genetski zanimljive životinje etablirane, okvirno jake G-linije i eksterijerno jake P-linije pomoću transfera embrija forsirati obje ove familije krava. Iz eksterijerno jake P-linije imaju u uzgoju jednog vrlo zanimljivog kandidata od bika Hashtag-a s vrlo visokim indeksima, koji u potpunosti odražava uzgojni cilj gospodarstva.

Dio muške teladi u težini 90-100 kg prodaju na aukcijama tovne teladi u aukcijskom centru u Trabochu. Za budućnost obitelj Hartl odredila si je cilj više koristiti mogućnosti prodaje junica i mladih krava u aukcijskom centru u Trabochu.

Uzgojna postignuća

Ovi uzgajatelji ostvarili su već do sada određena uzgojna postignuća. Sudjelujući na izložbama regije Štajerske 2019. i 2021., također i na izložbi VZG Neumarkt postigli su određeni uspjeh. S kravom Gitti (o. GS Wertvoll) na izložbi regije Štajerske 2021. osvojili su 1. mjesto u grupi krava s 3 laktacije.

Gitti (o. GS Wertvoll) – pobjednica grupe u 3. laktaciji na izložbi Štajerske 2021.

Na izložbi udruženja 2018. osvojili su šampionsku titulu u srednjoj kategoriji s kravom Relli (o. GS Rave). Za sada prva 100.000 kg – krava je ‘na vidiku’. Vrlo fit-krava od bika GS RUM nakon 7 laktacija i ukupno 96.000 kg mlijeka trenutno je zasušena. I konačno, gospodarstvo je sa svojim stadom uspjelo osigurati titulu ‘TOP-stado Štajerske’ posljednjih godina.

Izvor: Magazin Fleckvieh-Austria, br. 6, prosinca 2021.

www.savjetodavna.hr


Fotoprilog


Tagovi

Farma Krave Obitelj Hartl Austrija Uzgoj simentalca Iskustva


Autor

Damir Pejaković

Više [+]

Dipl.inž.agr., stručni savjetnik za stočarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar