Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obitelj Ribičić
  • 30.09.2015. 11:20

Uspjeh je na selu

Ivica Ribičić naglašava kako trenutačnim stanjem u poljoprivredi, kao i većina njegovih sumještana, nije zadovoljan. No, ističe da mu zbog napretka, kvalitete i brojnih nagrada sa stočarskih izložbi, motivacije ne nedostaje.

  • 672
  • 104
  • 0

U obitelji Ribičić iz Grabarja, čak četiri generacije žive isključivo od poljoprivrede, čime dokazuju da se unatoč mnogim problemima na selu može uspjeti. Svakodnevno brinu o 80 svinja, 45 goveda i tri konja.

Na 50 hektara zemljišta uzgajaju ratarske kulture, a sve odluke donosi predstavnik treće generacije. "Moja obitelj se već desetljećima bavi poljoprivredom, ali kako to ide na selu s koljena na koljeno, došlo je vrijeme da preuzmem gospodarstvo. Prije osam godina stekao sam povjerenje svojih ukućana i postao glava svega", kaže Ivica Ribičić.

Obitelj Ribičić

Motivacije ne nedostaje

Naš sugovornik naglašava kako trenutačnim stanjem u poljoprivredi, kao i većina njegovih sumještana, nije zadovoljan. No, ističe da mu zbog napretka, kvalitete i brojnih nagrada sa stočarskih izložbi, motivacije ne nedostaje. Ribičić najviše razmišlja o tome što će ostaviti u nasljeđe svojim sinovima.

"Što god da radimo, u tome se želimo i dokazati. Nemamo megalomanske ciljeve, no želja nam je usavršiti gospodarstvo, otvoriti mini siranu te se posvetiti proizvodnji kulena na tradicionalan način. U planu nam je nabaviti i crne slavonske svinje kako bi imali negdje prezentirati rezultate svog rada, ali i da bi gospodarstvo uvrstili u dio turističke ponude Zlatne doline, obnavljamo jednu stariju kuću. No, najviše me smeta što kao 35-godišnjak nemam pravo na potporu za mlade poljoprivrednike jer sam nositelj gospodarstva dulje od pet godina", otkriva naš sugovornik.

Najuzornija žena i najbolji OPG

Marija Ribičić

Kao priznanje za svoj rad, junaci naše priče predstavljali su Požeško-slavonsku županiju na izboru najboljeg hrvatskog OPG-a koji je održan u Drinovcima pokraj Drniša. "Kada je riječ o konkurenciji, sve je stvar ukusa. Tri žene prođu ulicom, jedna ima plavu haljinu, druga crvenu, treća zelenu. Svakoj stoji drugačije određena boja i neka je nekome ljepša", naglašava Ribičić.

Uz bavljenje stočarstvom i ratarstvom, članovi ove obitelji posvetili su se tradiciji, običajima te folkloru. Stoga ne čudi ni lenta najuzornije seoske žene Požeško-slavonske županije koja je Ivičinoj supruzi osigurala sudjelovanje na državnom izboru.

"Ugostili smo stručni žiri koji se sastojao od pet članova. Pogledali su čime se sve bavimo i donijeli odluku o daljnjem sudjelovanju. Na samom natjecanju predstavila sam se s tradicionalnim slavonskim delicijama te ručnim radovima koje sam izradila na tkalačkom stanu. Ništa od toga mi nije bilo teško jer volim i njegujem tradiciju", zaključuje Marija Ribičić.


Tagovi

Ivica Ribičić Marija Ribičić Požeško-slavonska županija Stočarstvo Seoski turizam Nauzornija žena Kulen Fajferica Zlatna dolina Goveda Svinje Kulen Folklor Tradicija


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer