Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetski pašnjaci
  • 21.05.2024. 18:00

Ugroženi pašnjaci: Tradicionalno stočarstvo je rješenje za obnovu tla i klimatske promjene?

Način na koji su se stvari radile u prošlosti, tradicionalno, može dovesti do rješenja kojem danas težimo, poručuju u UN-ovom izvješću o degradaciji pašnjaka

Foto: Shutterstock/Olga Madlewska
  • 518
  • 69
  • 0

Polovica svjetskih prirodnih pašnjaka degradirana je prekomjernim iskorištavanjem i utjecajem klimatskih promjena čime se u opasnost dovodi prehrambena sigurnost, ali i egzistencija poljoprivrednika, objavilo je tijelo Ujedinjenih naroda zaduženo za borbu protiv dezertifikacije (UNCCD).

Šestina svjetskih zaliha hrane u opasnosti je zbog propadanja savana, močvara, pašnjaka u pustinjama, ali i travnjaka, upozorili su u UNCCD. 

Pašnjaci pretvoreni u polja usjeva

Rast stanovništva, urbanizacija i sve veća potražnja za hranom potaknuli su stočare da uzgajaju više životinja nego što zemlja može podnijeti. Iz tog se razloga dogodila i pretvorba prirodnih pašnjaka u polja za uzgoj intenzivnih usjeva što je dovelo do pada plodnosti tla i pogoršanja stanja zbog suše, navodi se.

Barron Joseph Orr, čelni znanstvenik UNCCD-a, kaže da, iako postojeće stanje djeluje vrlo sumorno, postoji nada da je obnova zemljišta dio rješenja za klimatske promjene. Pašnjaci imaju veliku ulogu budući da čine trećinu svjetskog kapaciteta za pohranu ugljika.  

"Emisije su sigurno veliki problem, ali gdje želimo pohraniti ugljik, gdje mu je prirodno mjesto? U tlo i u vegetaciju, i ako to nastavimo ugrožavati, ugrožavamo i rješenje", upozorio je.

Tko je najviše pogođen?

O pašnjacima ovisi dvije milijarde farmera i stočara, navodi se u izvješću.

Prijašnja procjena degradacije bila je 25%, ali je UNCCD rekao da se najnovijih 50 posto temelji na istraživanjima stručnjaka u više od 40 zemalja.

Najteže su pogođene Azija, Kina i Mongolija. Ondje je poljoprivredna industrija istisnula tradicionalne stočarske zajednice pa je na resursima još veći pritisak. Afrika, Bliski istok i Južna Amerika također bilježe značajnu degradaciju, navodi se.

Vratiti tradicionalno stočarstvo

Orr je rekao da vlade moraju zauzeti zajednički pristup zaštiti zemljišta umjesto da se fokusiraju na pojedinačne projekte obnove. Također je poručio da tradicionalne stočarske prakse mogu pomoći u oporavku pašnjaka.

"Općenito, način na koji su se stvari radile u prošlosti, tradicionalno, može dovesti do rješenja kojem danas težimo", rekao je dodajući da je takva praksa trajala jako dugo te da se uz prave uvjete može povratiti. 


Tagovi

Ugroženi pašnjaci Tradicionalno stočarstvo Suša Klimatske promjene Obnova zemljišta Ujedinjeni narodi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na Učki božur, na božuru - pčela! :)