Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Higijena na farmi
  • 03.06.2018. 18:00

Tretiranje kukaca u stočarskim objektima

Tijekom proljeća i ljeta muhe i drugi insekti redovni su stanovnici objekata za držanje stoke. Oni mogu biti izuzetno štetni, pa ih je zato potrebno redovno suzbijati, uz obaveznu asistenciju stručnjaka.

Foto: Flickr / Alper Çuğun
  • 1.058
  • 62
  • 0

Kukci su, tijekom proljetnih i ljetnih meseci, redovni stanovnici stočarskih objekata jer im uvjeti u takvom okruženju izuzetno pogoduju. Stajnjak, ostaci hrane, vlaga i toplina su odlični uvjeti za razvoj insekata, a prije svih muha. Međutim, kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Dragan Gunjak, bez obzira na to o kakvoj vrsti insekata je riječ, njihovo prisustvo u štalama je veoma štetno

Podići higijenu u štalama na višu razinu

Zato je prema Gunjakovim riječima, neophodno pristupiti potpunom uništavaju ili smanjenju broja insekata na prihvatljivu razinu. On dodaje da, također, treba poduzeti sve potrebne mjere, da bi se spriječio njihov ulazak u objekte i onemogućiti razmnožavanje u okolini i u objektu, podizanjem razine higijene mjesta koja su pogodna za njihov razvoj, prije svega uklanjanjem ostataka hrane.

Insekticide koristiti pod nadzorom stručnjaka za dezinsekciju

Kako tvrdi Gunjak, najbolji način uništavanja insekata je kemijskim tretmanom, ali pri tome treba voditi računa o upotrebi insekticida koji su otrovni za ljude i životinje. Njihovo korištenje mora biti pod nadzorom i uputstvom stručnjaka za dezinsekciju. Sredstva trebaju imati dozvolu za upotrebu u stočarstvu.

Nepravilna upotreba kemijskih sredstava za uništavanje insekata može dovesti do pojave štetnih ostataka u mesu i mlijeku. Gunjak naglašava da prije početka tretmana kukaca na sve otvore na stočarskim objektima i prostorijama za mlijeko treba postaviti zaštitne mreže da bi se spriječio ulazak insekata u te objekte.


Tagovi

Stočarstvo Farma Insekti Zaštita Higijena


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?