Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Saša Horvat
  • 31.07.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Klokočevci

Traže ih i kupci iz Turske: Pet linija ženskih grla Il de France na OPG-u Saše Horvata

Sada moj OPG posjeduje 110 ženskih grla i pet ovnova. Gotovo da i nema takvih primjera u okolici da na jednom mjestu imamo više linija s nekoliko farmi. Pet različitih linija ženskih grla, zadovoljan je Saša koji je nova grla uvezao iz Francuske.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 4.714
  • 856
  • 0

Lefevre, Joselin, Vuilot, Herbeaux, Cheron Yves, Senez. Mnogima malo znače ova imena, no to su itekako poznate francuske farme za uzgoj najpopularnije svjetske pasmine ovaca Il de France.

Ovce i ovnovi s pedigreima s tih farmi nalaze se i u slavonskom selu Klokočevci pokraj Našica kod renomiranog uzgajivača Saše Horvata. Ovih je dana njemu te na još pet manjih farmi u Hrvatskoj stigla nova isporuka šilježica i ovnova. 

"Prvi uvoz je bio 2019. godine i tada je stiglo 80 ženki. Ovce su uvezene s tri farme, a prodaja je krenula odlično te smo imali i izvoz u Mađarsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Potražnja postoji i iz Slovenije te Turske koja je jako ozbiljan kupac s velikim interesom za janjetinu", kaže nam pokazujući upravo pristigle šilježice i dva ovna. 

"Naša je prednost što im je Francuska jako daleko i bliže im je po rasplodne ovce doći kod nas", dodaje objašnjavajući da je uzgoj ove pasmine razvijen posebno u Mađarskoj i Srbiji. Sada je u Hrvatsku, kod njega i nekoliko farmi diljem zemlje uvezeno još 140 grla, a uzgojem se, kaže, počelo baviti još nekoliko ovčara s manjim brojem grla.

Licencirani ovnovi i šilježice 

Neki od njih, priča dalje, uzimali su 10 do 20 komada ovisno o financijskim mogućnostima. "Sami smo išli na odabir grla u Francusku i obilazili farme. Kada bi zbrojili sve troškove, cijena jedne rasplodne šilježice je oko 400 eura. Ovnovi su koštali od 1.500 do 2.000 eura", otkriva.

Ponosni vlasnik vrijednog stada 

Riječ je o licenciranim ovnovima i njih je, kaže, jako teško dobiti jer Francuzi ne vole prodavati. "S ovim uvozom smo došli rame uz rame sa Srbijom i Mađarskom. Znači, ovo što je stiglo životinja, što muški što ženski, je veliki napredak", napominje.

Na njegovu je farmi stiglo 30 ženki i dva ovna tako da sad ima 110 ženskih grla, starih pet do sedam mjeseci. Sa starosti od godinu dana, pojašnjava, idu na prvu oplodnju. Ovnovi su došli s dvije tamošnje farme od kojih je jedan star dvije godine te je, otkriva, bio pripreman za sajam u Parizu. Drugi, star četiri godine, osvojio je, kaže, jako puno nagrada za svoju genetiku. "Jedan ovan može u procesu oplodnje biti 10 godina na maksimalno 50 ženskih", dodaje Horvat. 

On, međutim, drži jednog na 20-ak, najviše 30 ovaca jer se tada puno ne umara i ima duži vijek iskorištavanja. "Jako je bilo teško sve to izvesti, i dosta stresno jer bilo je mnogo putovanja, ali drago mi je da sam u tome uspio. Sada moj OPG posjeduje 110 ženskih grla i pet ovnova. Gotovo da i nema takvih primjera u okolici da na jednom mjestu imamo više linija s nekoliko farmi. Pet različitih linija ženskih grla", zadovoljan je. 

Velika potražnja za janjadi

Horvat je do sada iskoristio poticajna sredstva za mlade poljoprivrednike i svih 50.000 eura tada uložio u ovce i ovnove, a ovaj sadašnji uvoz je sam financirao. Napravio je nedavno i novi objekt za čuvanje sijena i polako se širi. Prodaje muške i ženske janjiće, ali je veća potražnja za ženkama. Većina mladih ovnova je prodana onima koji imaju domaća stada i među njih stave Il de France ovna. Time, napominje, dobivaju kvalitetniju mesnatost janjića.

"Neki su pustili i Il de France ovna na romanovske ovce i dobili bijele janjiće", priča i navodi da je ova ovca najpoznatija i najtraženija te nema kraja svijeta gdje je nema u uzgoju. "Prosjek u Francuskoj je dva janjeta po ovci, a ja sam vodio brigu o hrani, tehnologiji i imao rezultat 1,7 i s tim sam prezadovoljan. Imao sam puno dvojki pa i četvorki", kaže Horvat, ali ističe da je najbolje kad ima dva janjeta jer tada ih ovca sama može odhraniti, bez pomoći.

Il de France je, kaže, najpoznatija i najtraženija pasmina ovaca 

To su velike i teške životinje preko 100 kg. Horvat obrađuje trenutno 50 hektara zemlje, a 20-ak su pašnjaci jer to je ipak prije svega pašna ovca. Sam proizvodi djetelinu i djetelinsko-travne smjese te ih hrani sa žitaricama: kukuruz, posije, ječam, tritikale i repin rezanac uz vitaminsko mineralne dodatke. Problema s bolestima nema, a rijetko i kod janjenja bude problema.

"Il de France ovca prilagodila se u cijelom svijetu uvjetima uzgoja. Francuzi ne mogu namiriti potrebe tako da i mi smo teško došli do ovih naših šilježica", ističe Horvat koji posjeduje vlastitu potrebnu mehanizaciju, a u ovom poslu mu pomažu sin te jedan susjed. Kako ističe, jedino baliranje plaća uslužno. "Svu hranu za ovce sam pripremio i većina zemlje koju radim je vlastita, a nešto malo je u zakupu jer do zemlje je teško doći. No, ovih 50 hektara je sasvim dovoljno", zaključio je ovaj uzgajivač. 


Fotoprilog


Tagovi

Il de France Klokočevci Lefevre Joselin Uzgoj ovaca Saša Horvat OPG Saše Horvata


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?