Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplokrvni konji
  • 14.06.2021. 16:30

Toplokrvne pasmine konja: Za koje mjere se mogu ostvariti potpore?

Nacionalni program poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja u javnom je savjetovanju.

Foto: Lucija Bencarić
  • 957
  • 39
  • 0

Pravilnik o uvjetima i načinu provedbe mjera Nacionalnog programa poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2025. godine u javnom je savjetovanju, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Mjere koje se provode su:

  • Poboljšanje učinkovitosti provedbe uzgojnog programa koja se sastoji od dvije podmjere: Potpora testiranju radne sposobnosti grla na sportskim natjecanjima te organizaciji konjičkih sportskih natjecanja (Nacionalnog kupa, nacionalnog prvenstva i prvenstva za mlade konje u dresurnom, preponskom i daljinskom jahanju, vožnji zaprega, galopskim i kasačkim utrkama) te
  • Potpora uzgoju Programom predviđenih pasmina konja koja također ima dvije podmjere: Potpora uzgoju rasplodnih kobila te uzgoju rasplodnih pastuha.

Testiranje radne sposobnosti grla 

Što se tiče Potpore testiranju radne sposobnosti grla na sportskim natjecanjima, korisnik ostvaruje pravo na potporu za svako uzgojno valjano grlo upisano u SRK i u matične knjige/registar ovlaštenog uzgojnog udruženja ili nadležnog tijela u RH, koje je uspješno završilo najmanje jedno službeno natjecanje u godini za koju se podnosi zahtjev.

Nadalje, natjecanje mora biti organizirano na teritoriju Hrvatske pod nadležnosti saveza, sukladno pravilima krovnih međunarodnih konjičkih sportskih udruženja.

Također, grlo mora biti upisano u SRK i živo na dan podnošenja zahtjeva te mora imati izdan Identifikacijski dokument kopitara. Grlo u trenutku održavanja natjecanja mora biti uzgojno valjano i upisano u hrvatske matične knjige/registar ovlaštenog uzgojnog udruženja ili nadležnog tijela u RH.

"Pasminsku i uzgojnu valjanost grla potvrdnicom ovjerava nadležno tijelo ili uzgojno udruženje kojem je Ministarstvo izdalo suglasnost za bavljenje uzgojem uzgojno valjanih životinja, koje vodi matičnu knjigu za dotičnu pasminu konja te čija su grla upisana u SRK sukladno Programu“, stoji u e-savjetovanju.

Maksimalni jedinični iznos potpore za provođenje podmjere iz članka 5. stavka 1. točke a) ovoga Pravilnika iznosi 3.000 kuna godišnje po uzgojno valjanom grlu, uz najviši godišnji financijski iznos potpore po korisniku od 9.000 kn.

U slučaju da zbroj svih podnesenih zahtjeva premaši predviđena novčana sredstva proporcionalno će se smanjiti jedinični iznos potpore po grlu.

Konjička sportska natjecanja

Kod konjičkih sportskih natjecanja, potpora se dodjeljuje savezima ili klubovima članovima istih saveza koji su organizirali sportsko natjecanje u kojem su sudjelovala grla iz domaćeg uzgoja za organizaciju natjecanja nacionalnog kupa, nacionalnog prvenstva i prvenstva za mlade konje u preponskom jahanju, zaprežnom sportu, daljinskom jahanju, dresuri, za galopske utrke (ravne galopske utrke i galopske utrke s preprekama, tzv. Steeplechase) i kasačke utrke.

Iznos potpore po jednom organiziranom natjecanju podrazumijeva novčanu vrijednost troškova za organizaciju jednog natjecanja u iznosu do 50.000 kuna sukladno prihvatljivim troškovima.

Najviši financijski iznos potpore po pojedinoj disciplini iz članka 9. stavka 2. ovoga Pravilnika može iznositi 150.000 kn godišnje. "Ako zbroj svih podnesenih računa od strane korisnika premaši Programom predviđena novčana sredstva proporcionalno će se smanjiti jedinični godišnji iznos potpore po organizaciji jednog natjecanja“, navode iz Ministarstva.

Potpora uzgoju rasplodnih kobila

Za uzgoj rasplodnih kobila, pravo na korištenje podmjere iz članka 12. stavka 1. točke a) ovoga Pravilnika ostvaruju korisnici koji su na dan podnošenja zahtjeva vlasnici uzgojno valjanih koje imaju ždrijebe upisano u matične knjige pasmina navedenih u Programu u godini za koju se podnosi zahtjev.

Rasplodna kobila mora biti upisana u SRK i živa na dan podnošenja zahtjeva, mora biti pripuštena/osjemenjena pod pastuha odabranog za rasplod prema kriterijima uzgojnog udruženja koje vodi matičnu knjigu u kojoj je navedeno žensko grlo upisano, testirana na roditeljstvo ili imati registriran DNK tip te imati izdan Identifikacijski dokument kopitara.

Korisnik ostvaruje pravo na potporu za uzgojno valjanu rasplodnu kobilu po oždrebljenju živorođenog, zdravog i vitalnog ždrebeta koje je označeno transponderom sukladno važećim propisima i za koje je provedeno DNK potvrđivanje roditeljstva, a ždrijebe mora biti upisano u SRK i živo na dan podnošenja zahtjeva te mora imati izdan Identifikacijski dokument kopitara.

Godišnji iznos potpore se definira i dodjeljuje prema broju ukupno prijavljenih kobila za potporu koje zadovoljavaju navedene kriterije i to u omjeru 1:3 za one svrstane u kategorije Državno premirana kobila u osnovnom plaćanju (DPKop) i Državno premirana kobila u uvećanom iznosu (DPKup).

Maksimalni jedinični iznos potpore za provođenje podmjere iz članka 12. stavka 1. točke a) ovoga Pravilnika po uzgojno valjanoj rasplodnoj kobili iznosi:

  • 2.000 kuna/godišnje za DPKop ili
  • 6.000 kuna/godišnje za DPKup.

Potpora uzgoju rasplodnih pastuha

Što se tiče rasplodnih pastuha, pravo na korištenje podmjere iz 12. stavka 1. točke b) ovoga Pravilnika ostvaruju korisnici koji su na dan podnošenja zahtjeva vlasnici uzgojno valjanih  koji imaju ždrijebe upisano u matične knjige pasmina navedenih u Programu u godini za koju se podnosi zahtjev.

Rasplodni pastuh mora biti upisan u SRK i živ na dan podnošenja zahtjeva, mora biti odabran za rasplod prema kriterijima uzgojnog udruženja koje vodi matičnu knjigu u kojoj je navedeno muško grlo upisano, mora biti testiran na roditeljstvo ili imati registriran DNK tip te mora imati izdan Identifikacijski dokument kopitara.

Korisnik ostvaruje pravo na potporu za uzgojno valjanog rasplodnog pastuha po oždrebljenju živorođenog, zdravog i vitalnog ždrebeta – potomka rasplodnog pastuha, koje je označeno transponderom sukladno važećim propisima i za koje je provedeno DNK potvrđivanje roditeljstva.

Također, potomak mora biti upisan u SRK i živ na dan podnošenja zahtjeva te mora imati izdan Identifikacijski dokument kopitara.

Jedinični iznos potpore po vlasniku uzgojno valjanog rasplodnog pastuha podrazumijeva novčanu vrijednost za uzgoj muškog uzgojno valjanog rasplodnog pastuha, uz udovoljavanje uvjeta iz Programa.

Maksimalni jedinični iznos potpore za provođenje podmjere iz članka 12. stavka 1. točke b) ovoga Pravilnika iznosi 1.000 kuna po uspješnom pripustu. Pravo na potporu utvrđuje se za pripusnu sezonu temeljem broja živorođene ždrebadi – potomaka rasplodnog pastuha.

Najviši godišnji financijski iznos potpore po uzgojno valjanom rasplodnom pastuhu može iznositi 5.000 kn.

Uzgojnu valjanost grla kod pastuha i kobile, potvrdnicom ovjerava nadležno tijelo ili uzgojno udruženje u Republici Hrvatskoj kojem je Ministarstvo izdalo suglasnost za bavljenje uzgojem uzgojno valjanih životinja, koje vodi matičnu knjigu za dotičnu pasminu konja ili matičnu knjigu u koju je taj rasplodni pastuh prihvaćen te čija su grla upisana u SRK sukladno Programu.

Više o savjetovanju potražite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 10. srpnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Toplokrvni konji Nacionalni program Sportska natjecanja Rasplodne kobile Rasplodni pastuh


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.