Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.05.2008.

Svinjogojci u nikad težoj krizi

  • 1.561
  • 74
  • 0

Svinjogojstvo u Hrvatskoj nalazi se u teškom stanju, naglašeno je na četvrtom nacionalnom savjetovanju uzgajivača svinja koje se održavalo u Vinkovcima. Kao jedan od razloga navode se visoke cijene žitarica koje najviše opterećuju proizvodnju čija cijena također raste, dok je cijena mesa u trgovinama ostala na razini od prije pet godina, naglasio je državni tajnik ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Krešimir Kuterovac. Kako bi se neutralizirala ta razlika cijena ministarstvo je, ističe Kuterovac, u prva tri mjeseca interveniralo sa 60 milijuna kuna potpore proizvođačima. Kao trajno rješenje problema, navodi Kuterovac, uređenje je i upravljanje domaćim tržištem svinja, koji bi se uredbom vlade trebali definirati krajem lipnja, kao i učinkovitost proizvodnje i konkurentnost na europskom tržištu, koje bilježi višak proizvodnje svinjskog mesa i koje ima jako niske cijene, po kojima se uvozi i u Hrvatsku.
Za dana boravka u Vinkovcima su kao sjena nad glavama svima visjele vijesti iz Ministarstva poljoprivrede.
-Cijene odojaka na europskom tržištu porasle za 10,27 posto.
- Najveći porast cijena u prethodnom razdoblju zabilježen je u Mađarskoj (20,98 % - 32,36 €/kom), a najveći pad cijena bio je u Slovačkoj (sa 53,97 €/kom na 39,42 €/kom).
- U EU došlo do smanjenja broja krmača, pa tako i do nedostatka tovnog materijala
- Na sajmovima je zabilježena slaba ponuda odojaka, ali niti potražnja nije bila velika.
- U prosincu 2007. i prvim mjesecima 2008. došlo je do značajnijeg smanjenja broja krmača. Od 20 do čak 50 posto.
- Prosječna cijena iznosila je 10,85 kn/kg zadnjih 20 dana
- Promet utovljenim svinjama na stočnim sajmovima, od početka interventnog otkupa, gotovo da je prestao
Obzirom na činjenicu da se Azijsko tržište otvara, takav je trend moguće očekivati i u narednom razdoblju. No, savjetovanje je imalo i svoj ipak savjetodavni karakter i znanstvenici se nisu dali smesti i razglabali su i o budućnosti hrvatskog svinjogojstva. Predstavili su se udruge svinjogojaca i «Slavonski domaći kulen - kulin». Prof.dr.sc. Marija Uremović održala je predavanje «Vlastitom selekcijom moguće je ostariti zadovoljavajua proizvoda svojstva svinja. O Zaraznim bolestima kao uzroku smetnji u reprodukciji govorio dr.sc.Ante Vitković, dok je Raimund TSCiggerl govorio o austrijskim iskustvima i njihovu gledištu na perspektivu svinjogojstva u EU. Po njemu je Japan najvažniji svjetski partner u u svinjogojstvu. Najveći je i uvoznik, a kada Japan malo zastane, u Europi se pojavi višak svinja. Istakao je i da se uz sve to kolebanje Japanaca, pojavio i izvoz i Kanade i SAD-a na Rusko tržište, istakao je Tschiggerl. Nađa Lubina Malus dala je izvještaj o realizaciji Operativnog programa, a Hrvoje Galičić i kreditiranju u okviru programa HBOR. Ističemo i teme Nine Krnjak, «Dobra proizvođačka praksa» ,dr.sc. Ivice Jerkovića, «Kako postići visoiki prirast u svinjogojstvu», te Vladimira Prpića, «Proizvodnja rasplodnog podmlatka»


Izvori

Glas Slavonije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Gori Bruxelles. Poljoprivrednici su s 1.300 traktora blokirali ceste grada, na zgradu Europskog parlamenta bacaju jaja i kamenje, pale gume, bacaju vatromet. Manje skupine pokušale su srušiti barijere podignute ispred parlamenta u blizini k... Više [+]