Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Staklenički plinovi
  • 17.10.2018. 09:00

Švicarci osmislili hranu od koje krave manje podriguju i prde

UN tvrdi da je samo uzgoj stoke odgovoran za oko 18% stakleničkih plinova koji doprinose globalnom zatopljenju. Gotovo četvrtina toga dolazi od nadutosti goveda.

Foto: Pixabay/adonyig
  • 1.415
  • 122
  • 0

Krave podriguju i prde više nego što im je potrebno, tvrdi švicarska tvrtka koja je osmislila hranu koja smanjuje emisiju metana u proizvodnji stoke, pomažući tako u borbi protiv globalnog zagrijavanja. 

Jedna krava proizvede oko tri tone ugljičnog dioksida godišnje, kažu u kompaniji Agolin, sa sjedištem u Biereu pokraj Lausanne. Suosnivač i direktor te kompanije, Kurt Schaller izjavio je da specijalizirana hrana može smanjiti taj iznos za 10%, piše Euroactiv.com.  

"Prodajemo smjesu hrane za oko milijun krava godišnje. U Europskoj uniji postoji 25-28 milijuna krava što čini veliki postotak. Danas to predstavlja smanjenje od 300.000 tona CO2", kaže Schaller. 

UN tvrdi da je samo uzgoj stoke odgovoran za oko 18% stakleničkih plinova koji doprinose globalnom zatopljenju. Gotovo četvrtina toga dolazi od nadutosti goveda. 

U kompaniji Agolin kažu kako se pokazalo da njihovi proizvodi pomažu povećati proizvodnju mlijeka i učinkovitosti hrane što je benefit kojega farmeri mogu lakše mjeriti i od čega imaju sami koristi. 

"Poljoprivrednik ne dobiva ni cent ako smanjuje proizvodnju metana. Ali, i to se počinje mijenjati. Primjerice, u Kaliforniji poljoprivrednici moraju smanjiti proizvodnju metana za 40%", rekla je Beatrice Zweifel, tehnička direktorica kompanije. 


 


Tagovi

Staklenički plinovi Uzgoj stoke Metan Hrana Globalno zagrijavanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]