Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prozvodnja mlijeka
  • 17.04.2014. 10:10

Spas mljekarstva je u tehnološkom napretku?

Cijena ulaska u EU – domaćeg mlijeka je sve manje. Hrvatska je uvezla svježeg mlijeka za više od 270 posto, unatoč tome što je siromaštvo hrvatskih građana dovelo do smanjenja potrošnje konzumnog mlijeka za cijelih 25 posto

Foto: depositphotos.com
  • 619
  • 116
  • 0

2008. godine, Hrvatska je proizvodila 670 milijuna litara mlijeka, a prošla godina zaključena je s proizvodnjom od 502 milijuna litara. "Svake godine gubi se proizvodnja od 100 milijuna litara mlijeka, a ako izgubimo ovaj sektor, od hrvatskog agrara neće ostati ništa", riječi su Ernesta Nada, voditelja odsjeka za poljoprivredu u HGK ŽK Osijek. Proizvodnja je nekonkurentna, a posebice teška situacija je u Osječko-baranjskoj županiji koja je imala najveću proizvodnju mlijeka, a time i najviše osjetila posljedice krize u ovoj industriji. Stručnjaci iz EU smatraju kako se ovaj problem može riješiti udruživanjem mljekara i podizanjem tehnološke razine same proizvodnje. Sigurno da se proteklih godina moglo više napraviti na organizaciji proizvodnje, ali nitko ništa nije poduzimao.

Organizacijski i tehnološki preduvjeti povećanja profitabilnosti proizvodnje mlijeka na farmama u Hrvatskoj

U županijskoj komori Osijek nedavno je održano predavanje Organizacijski i tehnološki preduvjeti povećanja profitabilnosti proizvodnje mlijeka na farmama u Hrvatskoj, Njemački su stručnjaci hrvatskim kolegama prenijeli svoja iskustva i predstavili sustav u kojem su tamošnji mali proizvođači organizirani u interesna udruženja te zajednički nastupaju na tržištu, a time su ostvareni i značajni pozitivni pomaci u proizvodnji i plasmanu mlijeka. Christian Jager, direktor Ineda instituta iz Njemačke, predstavio je Udruženje veterinara u sklopu kojega stručno djeluju direktnim pristupom farmama i educiranjem poljoprivrednika na intenzivnim seminarima i radionicama kako bi profitabilnost farmi rasla, a mlijeko bilo vrhunske kvalitete i kvantitete. "Bitno je naglasiti da interesna udruženja zadovoljavaju niz stručnih, cehovskih i socijalnih potreba, a tu je i zajednički nastup na tržištu".

Hrvatskom mljekarstvu udruživanje više ne može pomoći

No, u Hrvatskoj je potrebno, uz pomoć suvremenih inovacija, prvo podići tehnološki nivo proizvodnje kako bi došlo do oporavka sektora. "Nama treba jedan zamah u obliku industrijske proizvodnje mlijeka, mesa, a za to imamo jako velike šanse. To su velika sredstva EU koja nam sada stoje na raspolaganju. Sadašnji objekti pak nisu optimalni kako bi se postigla konkurentnost i vape za modernizacijom i rekontrukcijom. Uz relativno mala sredstva znatno se može povećati iskorištavanje resursa i proizvodnih jedinica." Branimir Kampl, direktor "Sano"-a, tvrdi da trebamo velike farme od 200-300 krava, koje su stručno vođene, ali i educirane poljoprivrednike. Ne primijene li ubrzo zapadna rješenja, mljekari bi mogli nastaviti strmoglavi pad. I dok uvozni lobiji i vanjski proizvođači mlijeka trljaju ruke, hrvatski poljoprivrednici šalju muzne krave u klaonice i gase proizvodnju. Prema podacima, samo kroz posljednje tri godine, njihov broj se smanjio sa 16.000 na 10.000, a broj muznih krava manji je za gotovo 37.000.

Nagli uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje lani je bila 21 milijardu kuna, od čega 35 posto otpada na stočarstvo, proizvodnju mlijeka, goveda i goveđeg mesa te svinja i svinjskog mesa. Nagli veliki uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji se dogodio pridruživanjem Hrvatske EU, iz Ministarstva objašnjavaju nekonkurentnošću i ranjivošću domaće proizvodnje te nedovršenim zaključnim sporazumom s Ceftom. "Situacija se poboljšava, osobito po pitanju izvoza junećeg mesa u EU i treće zemlje. No, činjenica je da se ne možemo pohvaliti padom isporučitelja mlijeka sa 14.842 u 2012. na 12.639 u 2013., dok je broj krava samo lani u odnosu na godinu ranije smanjen za 5,5% ili 11.000 – na 180.946 – što je kumovalo i padu proizvodnje mlijeka sa 602 milijuna na 504 milijuna litara u godinu dana".

Ravnatelj HPA, Zdravko Barać kaže kako je prije 11 godina kada je u Hrvatskoj započela implementacija Pravilnika kontrole kvalitete svježeg sirovog mlijeka, samo 18 posto mlijeka bilo EU kvalitete, a danas premašuje 95 posto. Barem se na to, ne možemo požaliti.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Plasman Tržište Udruživanje mljekaram Christian Jager Interesna udruženja Profitabilnost Ineda institut Modernizacija Tehnološki nivo Branimir Kampl Sano Proizvodne jedinice Izvoz junećeg mesa Kontrola kvalitete Profit


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.