Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međimurski konj
  • 21.05.2021. 13:30
  • Međimurska, Čakovec

Sljedeća su četiri tjedna ključna za opstanak kritično ugroženog međimurskog konja

U cijelom Međimurju ostalo je tek 36 grla ove najugroženije hrvatske pasmine domaćih životinja, čulo se na susretu uzgajivača.

Foto: Igor Čolaković
  • 492
  • 87
  • 0

Iako je fraza "Sljedeća su četiri tjedna ključna", već izlizana, u slučaju međimurskih konja ona najbolje odražava situaciju u kojoj se nalazi ova, najugroženija hrvatska autohtona pasmina domaćih životinja, a moguće i najugroženija pasmina konja u svijetu. Naime, pripusna sezona trajat će još najviše četiri do šest tjedana, i ako ju ne iskoristimo za novi ciklus razmnožavanja izgubit ćemo još jednu generaciju ždrebadi - upozoreno je na susretu uzgajivača. 

Marijan Belčić, član Upravnog odbora Udruge uzgajivača međimurskog konja "Međimurec", koji je niz godina obnašao i dužnost predsjednika ove udruge, tom je prigodom istaknuo kako je u cijelom Međimurju ostalo tek 36 grla ove pasmine kojoj prijeti izumiranje ukoliko se hitno ne počne provoditi interventni akcijski plan za njezino očuvanje. 

"Prosječna starost kobila je 12 godina i naprosto ne smijemo izgubiti još jednu pripusnu sezonu", naglasio je navodeći da je sada doista zadnji trenutak da započnemo s obnovom uzgoja. Imaju, otkrio je, dovoljno pastuha i shemu pripusta za svakog pastuha, no Udruga nema novca za transport i sve druge troškove koji su vezani uz pripust prema zootehničkim standardima.

Pasmina se još uvijek može spasiti, ali

"Ovdje nije riječ o milijunima kuna, već o dvjestotinjak tisuća kuna s kojima bi uspjeli spasiti i taj vrijedan dio međimurske zavičajne, ali i hrvatske kulturno - povijesne baštine. Međimurski konj se još uvijek može spasiti, možemo formirati dvije nove linije pastuha i učiniti važan korak u očuvanju pasmine", zaključio je Belčić.

Osamdesetogodišnji Josip Hren, najstariji uzgajivač ovih konja, koji je još prije nekoliko godina imao osam kobila, a danas njegov unuk Matija Ladić uzgaja tek dvije, upozorio je na niz problema s kojima su suočeni uzgajivači. 

Ljudi se, kaže, uzgojem danas bave još isključivo iz ljubavi prema ovim prekrasnim životinjama, jer gospodarskog interesa nema u tom poslu. "Nekada smo se špinčili sa svojim konjima, odlazili smo na izložbe i sajmove, sve do Gudovca, školska djeca su imala priliku vidjeti taj vrijedan dio međimurske baštine. Danas ih je nažalost sve manje, no mislim da ima budućnost", kaže Hren napominjući da, ako stvarno želimo osigurati njegovo potomstvo iz zakona treba izbaciti samo jedan članak i već će biti bolje.

Već se godinama, naveo je, zalaže da uzgajivač dobije poticaj čim se kobila oždrijebi, a ne kao što je to sada slučaj nakon tri godine. U Udruzi imaju mlade ljude koji su uporni i koji dobro rade, ali trebaju prije svega financijsku pomoć da bi opstali. "Unatoč svemu mislim da će biti razuma i volje i da će međimurski konj biti sačuvan", poručio je.

Bez ergele međimurski konj neće biti sačuvan

Miljenko Zvonar, predsjednik Udruge uzgajivačima je ipak donio dobru vijest - Međimurska županija je obećala da će Udruzi doznačiti sredstva za financiranje pripusne sezone.

Bude li ovih dana na račun Udruge isplaćen novac to će biti važan korak prema povećanju broja ovih konja, no opstanak u budućnosti će biti osiguran jedino kroz organizirani sustav koji nužno podrazumijeva i osnivanje - ergele.

"Takva bi ergela bila čuvar genetskog materijala i jamstvo opstanka pasmine", kazao je Belčić navodeći da novi uzgajivači iz entuzijazma i ljubavi prema međimurskom konju pokazuju izuzetno velik interes za njihovo očuvanje, no za njih se moraju osigurati nove, dvije ili tri generacije ždrebadi.

Najstarija hrvatska pasmina je i najugroženija - međimurski konj "pao" na 36 grla

Za uzgoj u čistoj krvi, otkriva, imamo osigurane sve preduvjete i ove godine naprosto ne smijemo propustiti, možda i posljednju priliku da dobijemo novu ždrebad. Ipak, poučen dvadesetogodišnjim iskustvom u nastojanju da se očuva pasmina, upozorio je da nije preveliki optimist, iako se svim srcem nada da će razum prevladati i da se neće dopustiti da nestane i taj dio međimurskog identiteta. 

Inače, Ministarstvo poljoprivrede nedavno je objavilo da je za očuvanje ove kritično ugrožene izvorne pasmine konja, novčana potpora države još u 2019. godini dvostruko uvećana, s 200 na 502 eura po uvjetnom grlu.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Međimurski konj Ugrožena pasmina Autohtona pasmina Marijan Belčić Udruga Međimurec


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić