Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja sira
  • 16.09.2014. 19:00

Sirana Pramenka - kuća lećevačkog sira u Splitu

Poznato je kako se lećevački sir servirao čak i na Dvoru austrijskog cara Franje Josipa što također govori o tom domaćem hrvatskom proizvodu - brendu Zagore. No, privatna sirana Pramenka obitelji Lucić u Lećevici pokreće i inicijativu o mogućnoasti osnivanja Kuće lećevačkog sira u Splitu

  • 4.171
  • 199
  • 0

Iako je privatna sirana Pramenka obitelji Lucić u Lećevici, nakon što je obnovila bivši pogon u tom naselju, ne tako davno krenula s proizvodnjom domaćeg lećevačkog sira, sira trapista, sira škripavca i kozjeg sira, njezini su projekti izazovni, a i proizvodi itekako prepoznatljivi - ne samo na širem domaćem tržištu.

Mjerodavni ističu kako je razlog tome u prvom redu kvaliteta, okus i miris još prije poznatog lećevačkog sira, a uz to i dobra osmišljenost programa tehnologije i proizvodnje te marketinška promocija plasiranja proizvoda do potrošača.

Sve veći interes za ovčjim sirom – na domaćem i svjetskom tržištu

Lećevački sir Pramenka

Stručnjaci su utvrdili kako lećevački sir spada u tvrde sireve dalmatinskog zaobalja koji se oduvijek proizvodio u lećevačkom kraju od punomasnog ovčjeg, kravljeg ili miješanog i kravljeg mlijeka. Iako se tehnologija proizvodnje lećevačkog sira, baš kao i inih tvrdih sireva, prilagođavala suvremenim rješenjima proizvodnje, poručuju kako su temeljni parametri ostali gotovo nepromijenjeni, dok se kvaliteta proizvedenih sireva znatno poboljšava i ujednačava.

Poznato je kako se u lećevačkom kraju, baš kao i u cijeloj Dalmatinskoj zagori, u Lici te u zapadnoj Hercegovini oduvijek uzgajala i muzla autohtona pasmina ovca pramenka te od njezina mlijeka pravio kvalitetan, zdrav sir. Stočari-ovčari s tog područja kažu kako se i u tom podneblju danas uzgajaju i ine produktivnije pasmine. Dodaju kako je sve veći interes uzgajatelja ovčara, odnosno OPG-ova za držanje mliječnih pasmina i uslijed sve veće potražnje ovčjeg mlijeka, radi prerade u sir. Manje-više svi proizvođači ovčjeg mlijeka teže intenzivnijem uzgoju stada ovaca, sve prema EU.

Zgrada sirane Pramenka u Lećevici

Sve govori kako je na domaćem i svjetskom tržištu izražena potražnja za ovčjim sirom, a doima se kako će biti i još veća. Sve to znaju stočari, ovčari na području dalmatinskog zaobalja i zapadnoj Hercegovini te u Lici koji šire svoja stada ovaca kako bi proizveli što više ovčjeg mlijeka. Mnoge od njih na tom području, kao kooperante, financijski prate i podupiru sirane, kojih je svakim danom sve više na tom prostoru gdje se tradicionalno drže ovce, još od ilirskih plemena.

Tako će tržište, očekuje se, još više utjecati na obnovu i razvoj ovčarstva u cijeloj Dalmaciji – na otocima i Zagori, dakako i u Lici. Mnogi su izračunali kako se, ulaganjem u proizvodnju i tehnologiju tradicijskih ovčjih sireva, poput primjerice lećevačkog sira, izravno može utjecati i na razvoj ovčarstva za koje na području dalmatinskog zaobalja i otoka postoje prikladni klimatski, zemljišni i ini uvjeti, dakako i tradicija, uslijed kojih i znatno veća proizvodnja kvalitetna mlijeka bogate arome. Sve govori kako Europska unija potiče proizvodnju tradicijskih sireva i njihovu zaštitu oznakama zemljopisnog podrijetla, u što je dakako uvjerena i vlasnica i direktorica obiteljske Sirane Pramenka u Lećevici.

Lećevački sir iz Lucićeve sirane Pramenka prepoznatljiv i na inozemnom tržištu

Lećevački sir u sirani Pramenka

"Dugo vremena sam radila u splitskoj Mljekari Mils, više od 20 godina. Mljekara, odnosno sirana u Lećevici je bila na prodaji 2007. kada smo ju ja i moj suprug kupili u stečajnom postupku. Dobili smo kredit od HBOR-a, obnovili zgradu, nabavili i ugradili opremu te krenuli u obnovu, odnosno proizvodnju autohtonog lećevačkog sira nakon što smo se dobro pripremili za taj prilično zahtjevan proizvodni projekt. Proizvodimo četiri vrste domaćeg lećevačkog sira prema staroj, tradicionalnoj recepturi – tvrdi, trapist, škripavac i lećevački ovčji sir. Prema zapisima i knjigama o sirevima, lećevački sir se servirao i na stolu cara Franje Josipa na njegovu dvoru u Beču, a prvi put ga je kušao u Sinju prigodom posjeta tom alkarskom gradu.

Lećevački tvrdi sir

Inače, u obnovljenoj zgradi prvotno je bila mljekara koju je osnovala Poljoprivredna zadruga Lećevica još 1952. godine. Zatim je taj objekt jedno vrijeme bio u vlasništvu splitske Dalme. Kako je ta tvrtka otišla u stečaj, istu je sudbinu doživjela i bivša mljekara sa siranom. Naime, uz pogon sirane svojedobno je radila i mjesna pekara koja je pekla kruh, opskrbljujući tom namirnicom cijelo područje gdje je Dalma imala svoje predstavnike", kaže vlasnica i direktorica obiteljske Sirane Pramenka, Mileva Mimica Lucić.

Na upit dokle se došlo u proizvodnji lećevačkog sira te kako se pogon opskrbljuje sirovinom - odnosno svježim mlijekom i na koji način je osmišljena marketinška promocija proizvoda na tržište, gospođa Mimica kaže kako je svime vrlo zadovoljna, iako proizvodnja sira još nije na predviđenoj razini. Ističe kako je bitno što su vratili autohtonu proizvodnju lećevačkog sira po starom, izvornom i gotovo zaboravljenom domaćem receptu tog dijela dalmatinskog zaobalja, odnosno u zaleđu Kozjaka i kaštelansko-trogirske rivijere, što je i temeljna zadaća najavljenog projekta. Ističe kako je također zadovoljna i povratnim informacijama o ocjenama potrošača koji konzumiraju lećevački sir proizveden u obiteljskoj sirani Pramenka, kao i sve većim zanimanjem kupaca na sajmovima.

Detalj proizvodnje lećevačkog sira

"Što se pak tiče osnovne sirovine, dio mlijeka redovito otkupljujemo od naših kooperanata, dio u Radošiću, mjestu nadomak Lećevice i sirane. Određene količine mlijeka kupujemo i na velikoj farmi Plitvička jezera. Gotovo smo svugdje prisutni svojim sirevima, a naš su proizvod zapazili SDŽ i HGK. Naši su sirevi prepoznatljivi u hotelima i restoranima, a prodajemo ga i na našem štandu na splitskoj gradskoj tržnici odnosno na glavnom pazaru. Vremešniji kupci i kušači komentiraju kako je lećevački sir oduvijek bio brend, kakav je sada prepoznatljiv i na inozemnom tržištu. Takav je predstavljen i u svim stručnim knjigama, autora koji pišu o njemu te o njegovoj proizvodnji. Perspektive razvoja naše sirane vidimo u proširenju asortimenta, proširenju kapaciteta proizvodnje i zapošljavanju prvenstveno vezano za ostvarenje projekta Lećevačke skute što nam je itekako u interesu, u čemu također vidimo svoju budućnost No, tu su i drugi zanimljivi i korisni projekti vezani za širenje proizvodnje lećevačkog sira", određena je gospođa Mileva Mimica Lucić.

Autohtona proizvodnja lećevačkog sira prema starom, domaćem izvornom receptu

Zanimljivo je i to što se Lucićeva sirana zove Pramenka, baš kao i Lećevački sir koji se proizvodi u pogonu tvrtke istog naziva. Gospođa Mileva tek podsjeća na činjenicu kako je pramenka bila i ostala autohtona ovca koja se od davnina uzgajala (i uzgaja) u Hrvatskoj (Dalmatinska zagora, dijelu Like), u Bosni i Hercegovini te u širem okruženju. Dakle, riječ je o autohtonoj hrvatskoj ovci na području Zagore i Like, BiH, s izdašnim količinama kvalitetna mlijeka. Stručnjaci također žele podsjetiti na činjenicu kako je ta vrsta ovce dobila ime (pramenka) po izraženim pramenovima otvorenog runa, a pripada skupini skromnih i izdržljivih balkanskih ovčjih pasmina. Zapisano se kako se ovca pramenka zadnjih stotinjak godina uzgajala gotovo u cijeloj Europi, primjerice u Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, a u središnjem dijelu Europe poznata je i pod nazivom Zackel, na području od Poljske do Rumunije kao Tzurcana, u Grčkoj Valchiana.

Lećevački sir čeka kupce

"Po toj je ovci, koja sve više izumire na prostoru gdje je nastala, našoj smo tvrtki u Lećevici dali naziv Pramenka, popularni naziv koji podsjeća naraštaje na tu plemenitu domaću životinju. Što se pak tiče naše palete proizvoda, opetujem kako imamo poznati lećevački tvrdi sir, te sireve: trapist, škipavac, te kozji sir, sve u vrijeme proizvodnje ovčjeg i kozjeg mlijeka. Sve govori kako je na domaćem i na tržištu Europske unije sve veća potražnja ovčjeg i kozjega sira, neusporedivo veća od njegove sadašnje proizvodnje. U zadnje vrijeme sve više se traži mrvljeni kozji i ovčji sir iz mješine koji na takav način ne pripremamo za tržište", kaže gospođa Mimica Lucić.

Osmišljeni razvojni projekti i marketinška promocija proizvoda sirane Pramenka

No, ona ujedno najavljuje tek neke projekte koji su vezani uz proizvodnju spomenutih kvalitetnih vrsta sireva i kao moguću dopunu seoskog turizma:

"Također imamo određene već osmišljene programe i projekte vezane za proizvodnju (ne)navedenih vrsta sireva u našoj sirani u Lećevici. O sličnim planovima do sada sam se upoznala i na stručnim putovanjima po Italiji odnosno Siciliji, Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj. Riječ je o zemljama koje doista imaju vrlo zanimljive projekte o malim gospodarstvima, poput izgradnji malih obiteljskih sirana. S tim u svezi imamo svoju osmišljenu financijsku ponudu koja bi se mogla lakše, uspješnije ostvariti, primjerice, uz potporu gradskih, općinskih, gospodarskih tijela na lokalnoj razini. Naime, upoznata sam i o tome kako sve male sirane u inozemstvu osnivaju Kuću sira, što je novost u obiteljskom gospodarstvu RH", tvrdeći:

Ovce i janjci, pasmine pramenka,

u dalmatinskom kršu

"Znamo kako Francuska, Španjolska i Italija imaju svoje autohtone sireve. I moja je želja da negdje u Splitu, gradu podno Marjana, udaljenom tek nekih 25 kilometara od sirane Pramenka u Lećevici, osnujemo Kuću sira. Zapravo, taj bih gastronomsko-turistički i kulturni objekt željela napraviti u prikladnu dekorativnom prostoru, splitskom ambijentu, gdje bi se prezentirala kompletna proizvodnja lećevačkog sira, gdje bi se također objasnilo o kojem je siru riječ; gdje bi se sirevi degustirali, dakako još uz neke određene autohtone proizvode – sve uz čašu dobrog domaćeg vina koji se daje na gratis. Tako bi više došla do izražaja i naša marketinška promocija o autohtonoj proizvodnji domaćeg sira ne samo na tržištu Hrvatske, nego i izvan naše domovine", objašnjava gospođa Mileva Mimica Lucić, privatnica i direktorica Sirane Pramenka'u Lećevici, nadomak etno-eko sela Škopljanci u susjednom Radošiću na području iste općine, autoceste Zagreb-Dugopolje-Šestanovac-Ravča-Mali prolog-Nova Sela-Dubrovnik i turističkih destinacija na kaštelansko-trogirskoj rivijeri.

Dodaje kako je zacijelo problem u središtu Dioklecijanova grada dobiti prostor u koji bi se smjestila zamišljena, buduća 'Kuća lećevačkog sira', dakako i prateći sadržaji. No, očekuje li vlasnica sirane 'Pramenke' potporu od lokalne zajednice, ne samo od TZ Grada Splita?

Pokrenuta akcija o mogućnosti osnivanja Kuće lećevačkog sira u Splitu

"Dakako, potporu očekujem od Grada Splita, ne samo od turističkih zajednica i Općine Lećevica te malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova) na području Splitsko-dalmatinske županije i šire, kojima sam se obratila određenim upitima putem e-maila. Vidjet ćemo hoće li, i koliko će, imati razumijevanja za taj, rekla bih, zajednički perspektivni projekt, koji obećava lijepu budućnost. Trenutačno ne mogu ništa reći o tome koliko bi buduća Kuća lećevačkog sira u Splitu ujedno bila i svojevrsni muzej te djelatnosti. Isto tako ne mogu ništa reći ni o tome koliko će taj naš grad, dakako i oni kojima sam se obratila, imati razumijevanja za najnoviji projekt sirane Pramenka te kako će se to sve odvijati", naglašava Mileva Mimica Lucić.

Pogled na Lećevicu, mjesto u Zagori

Tvrdi kako joj nije problem prodati proizvode iz svoje Sirane – lećevački sir, sir Trapist te sir škripavac i kozji sir. No njezina je želja da i turisti u većim količinama kupuju navedene prehrambene proizvode, što bi se lakše ostvarivalo kroz buduću Kuću sira te da i na taj način više dožive i osjete Hrvatsku.

"Jednom takvom sličnom turističkom ponudom bila sam ugodno iznenađena u inozemstvu. No, Split je u zadnje vrijeme postao veliki turistički grad, takav rijetko viđen i u široj regiji, kamo dolazi jako puno putničkih brodova kruzera s turistima koji bi itekako kušali i lećevački sir u budućoj Kući sira u Dioklecijanovu gradu podno Marjana. Bila bi velika šteta da se takav projekt, kakav je naš, ne realizira u središtu Splitsko-dalmatinske županije, tim više što je i lećevačka mljekara obnovljena i oživjela poslije toliko godina, u kojoj se proizvodi glasoviti lećevački sir", naglašava Mileva Mimica Lucić.

Novi projekti i proizvodi Sirane Pramenka atraktivni i kao turistička ponuda

Razmišljajući o proširenju proizvodnje sira u Pramenki i marketinškoj promociji proizvoda svoje tvrtke, gospođa Mimica Lucić se ipak potiho nada kako nije daleko realizacija novog hvale vrijednog turističkog projekta 'Kuća lećevačkog sira'.

"Ako smo bili toliko ustrajni, strpljivi i snažni tijekom obnove bivše zgrade i sirane Pramenka u Lećevici, središtu istoimene općine; dakako i obnove proizvodnje sira pod znatno težim okolnostima, nadam se da ćemo uspješno realizirati i naš najnoviji projekt Kuća lećevačkog sira, tim više što je isti od šireg značenja, nudeći budućnost", najavila je optimistična vlasnica Sirane Pramenka, Mileva Mimica Lucić.


Tagovi

Lećevački sir Sirana Pramenka Tržište Sirovina Mlijeko Lucić Plasman Ovca pramenka Intenzivan uzgoj Potražnja Razvoj ovčarstva Oznaka zemljopisnog podrijetla Mils mljekara HBOR Krediti Škripavac Trašist Tvrdi sir Mileva Mimica Lucić Pli

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.