Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mikanović
  • 05.08.2017. 07:30

Šansu vide u uzgoju mesnih pasmina goveda i turizmu

Mikanovići iz Podvrškog u svoja dva obiteljska gospodarstva drže stotinjak muznih krava i junica, 350 ovaca, obrađuju oko 200 hektara zemlje, imaju 70 hektara pašnjaka, desetak hektara starinskih voćnjaka. Planiraju uzgajati i oko 200 goveda mesnih pasmina u sustavu "krava-tele". Pripremaju se i za bavljenje agroturizmom…

Foto: Vjeko Hudolin i Vinko Mikanović
  • 5.497
  • 763
  • 0

OPG Mikanović jedno je od najljepših i najbolje organiziranih u zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije. Smješteno je na prekrasnim obroncima najviše slavonske planine Psunj, na nadmorskoj visini otprilike oko 400 metara, u čistoj prirodi bogomdanoj za bavljenje poljoprivredom.

Kada sam ovih dana posjetio tu obitelj u lijepo uređenom dvorištu dočekao me poduzetni Hinko Mikanović, koji je, zahvaljujući vrijednim članovima svoje obitelji koji godinama složno rade, ali i pametnim potezima i ulaganjima, stvorio dva respektabilna obiteljska gospodarstva. Jednom OPG-u koji je zaživio 2000. godine on je nositelj, a drugi OPG odnedavno vodi njegov 21.-godišnji sin Vinko. Preuzeo ga je od djeda Jerka koji je otišao u poljoprivrednu mirovinu, ali je i dalje velika potpora svojoj obitelji.

Kod Mikanovića svi puno rade

Tog vrućeg dana u poslijepodnevnim satima svi su članovi obitelji bili u poslu. To je, kažu, njihov uobičajeni dnevni ritam.

Tri generacije vrijednih Mikanovića

"Supruga Suzana doji krave, otac Jerko vozi junicama bale sjena, sin Vinko hrani krave, majka Kata u hladu podruma tuca i čisti plodove oraha, a ja sam uzeo mali predah od posla da vas provezem gospodarstvom, da vidite čime se bavimo i što radimo. Inače, kod nas je ovako svaki dan, svi članovi obitelji puno rade. U naša dva gospodarstva imamo šestero zaposlenih: 3 člana obitelji i troje radnika", otkriva nam Hinko.

A na gospodarstvu posla kao u priči. Imaju veliku farmu kapaciteta za stotinjak mliječnih krava i junica, stado od 350 ovaca, obrađuju oko 200 hektara zemlje, imaju sedamdesetak hektara pašnjaka, desetak hektara starih voćnjaka uglavnom sa starim sortama voća...

Već samo ove brojke govore koliko rada, truda, volje i znanja svakodnevno treba uložiti da bi gospodarstvo normalno funkcioniralo i opstalo u ovim ne baš lakim vremenima za poljoprivredu.

Ne odustaju od proizvodnje mlijeka

Trenutno im je ipak vodeća proizvodnja mlijeka. U suvremenoj staji koju su izgradili uz financijsku potporu IPARD-a imaju stotinjak kvalitetnih simentalskih grla mliječnih krava od kojih je u mužnji 60 do 70.

Vinku je kao mladom poljoprivredniku u sklopu mjere 6.1.1. Programa ruralnog razvoja iz Fonda za poljoprivredu Europske unije odobreno 50 tisuća eura za kupnju 50 junica. Prijavili su se i na natječaje 4.1.1. i 4.1.2.

"Trenutačno dnevno isporučujemo oko 1.100 litara mlijeka, godišnje je to oko 350 tisuća litara. Mislili smo proširiti proizvodnju, međutim cijena mlijeka je svake godine sve manja. Načuo sam da će mljekare u ugovorima nuditi cijenu od 1,80 kuna za litru mlijeka. Mi trenutno posljednjih mjeseci sa od Vindije kojoj isporučujemo mlijeko u prosjeku dobivamo oko 2,20 kuna. Bez obzira na sve probleme mi za sada nećemo smanjivati broj grla, ali u ovim uvjetima nećemo ni širiti proizvodnju. Ne možemo sada tu proizvodnju prekuniti. To se kod nas stvaralo generacijama. Ja sam naslijedio od oca, on je naslijedio od svog oca, sada se i sin prihvatio tog posla, stalno smo širili i modernizirali proizvodnju, imamo modernu staju s izmuzištem, zemlju na kojoj proizvodimo kvalitetnu hranu, veterinari nam osjemenjuju krave s najkvalitetnijim sjemeno. Kako sada da rasprodamo nešto što smo stvarali godinama", kaže Hinko.

Ističe da je proizvodnja mlijeka vrlo zahtjevna, mužnja je velika obveza, za stočare, kaže, nema sveca i blagdana, radi se od jutra do sutra, osobito u špicama poljoprivrednih radova.

Odobren prvi novac za sustav "krava-tele"

Iako ne planiraju širiti proizvodnju mlijeka, Mikanovići ipak planiraju širiti govedarstvo, odlučili su se za mesne pasmine. Vinko i Hinko izgradit će objekt za 200 krava koje će držatu u sustavu krava-tele. Za tu namjenu izdvojit će dva pregonska pašnjaka, svaki površine po pedesetak hektara. Građevinsku dozvolu već imaju za gradnju, a Vinku je kao mladom poljoprivredniku u sklopu mjere 6.1.1. Programa ruralnog razvoja iz Fonda za poljoprivredu Europske unije već odobreno 50 tisuća eura za kupnju 50 junica.

Dnevno isporučuju 1.100 litara mlijeka

"Budući da je riječ o višemilijunskoj investiciji, prijavili smo se i na natječaje 4.1.1. i 4.1.2. Programa ruralnog razvoja. Ako prođemo taj novac bi nam uvelike pomogao da lakše ostvarimo ovu investiciju", kaže mladi poduzetnik Vinko.

"I u slučaju da ne prođemo na tim natječajima, nećemo odustati, svakako želimo ostvariti taj svoj projekt. Za početak išli bi samo na prodaju teladi koja trenutačno postiže cijenu od 25 do 27 kuna za kilogram žive vage", kaže Vinkov otac Hinko.

Fantastični uvjeti za agroturizam

Dvadesetjednogodišnji Vinko završio je Poljoprivredno-prehrambenu školu u Požegi - agroturistički smjer i, kaže, to je za njega bio dobar odabir.

Trenutačno dnevno isporučuju oko 1.100 litara mlijeka, godišnje je to oko 350 tisuća litara.

"Od malih nogu smo brat Dino i ja uz oca i djeda radili na gospodarstvu. Dino kao odličan nogometaš, odlučio se za profesionalnu nogometnu karijeru. I ja igram nogomet u cerničkoj Mladosti, ali sam se odlučio posvetiti poljoprivredi. Kada je djed Jerko otišao u mirovinu naslijedio sam njegov OPG sa 350 ovaca u ekološkom uzgoju i sedamdesetak hektara pašnjaka, i sada mi je veliki izazov ovaj projekt govedarstva sa mesnim pasminama", kaže Vinko.

Upravo zbog škole koju je završio, ali i odličnih uvjeta koje imaju na svojim gospodarstvima Vinko i njegov otac veliku šansu vide i u razvoju seoskog turizma.

"Imamo idealne, gotovo fanstatične uvjete za takav turizam. Često dolaze nam ljudi od Osijeka, Zagreba, Slavonskog Broda i drugih gradovca i mjesta i oduševljeni su onim čime se bavimo, ali i prirodnim ljepotama ovog našeg kraja u brdskom dijelu Slavonije bogatog šumama, potocima i brojnim izvorima zdrave pitke vode, jer na tom području nema nikakvih zagađenja", otkriva nam Hinko nove planove svoje obitelji.

Jednu kuću već registrirali za turiste

Mikanovići puno rade i, kažu, svaku kunu ulažu u proširenje površina, nove objekte, kupnju zemlje i kupnju suvremene mehanizacije. Sa privatnom zemljom koja je bila u ponudi u selu Golobrdcu kupili su i četiri obnovljene kuće koje planiraju urediti kao manje apartmane za lovce, ljubitelje prirode i agroturiste.

Ništa bez dobre mehanizacije

"U samom selu Podvrškom imamo jednu veću kuću koju smo već registrirali za seoski turizam, u njoj ćemo imati manji restoran, kušaonicu hrane i 4-5 spavaćih soba. Predstoji još njezino unutarnje uređenje, nakon čega možemo krenuti i sa seoskim agroturizmom za što se sin Vinko školovao", kaže njegov otac Hinko.

U razgovor se kratko uključuje i Hinkov otac Jerko, veliki zaljubljenik u prirodu i poljoprivredu, koji najveći dio vremena provodi i radi na otvorenom. Ili je u voćnjaku, ili sa stadom ovcama, ili sinu i unuku pomaže u radovima sa mehanizacijom...

"Imamo desetak hektara starih nasada voćnjaka sve sa starim sortama. Jedinsatven je na ovom našem području. Nema što u njemu nema: od najranijeg do najkasnijeg voća svih vrsta. U njemu travu "kose" ovce, koje ga ujedno i gnoje. Pojedinih godina u njemu bude obilje raznovrsnog voća“, ponosan je na taj kutak Jerko koji svake godine cijepi divlje voćne podloge koje niču u voćnjaku.

Gospodarstvo na zdravim temeljima

Za obilazak i razgledanje gospodarstva obitelji Mikanović treba puno vremena. Kraj je idealan za ljubitelje prirode, starih sorti voća, lovce, gljivare, skupljače ljekovitog bilja, ali i za one koji žele uživati u miru i vidjeti kako zajednički žive i rade tri naraštaja vrijednih ljudi.

Mikanovići se ne boje posla što su do sada i dokazali stvarajući gospodarstvo na zdravim temeljima. Unatoč mnogobrojnim problemima u poljoprivredi, uspješno posluju jer znaju da se gospodarstvo može graditi jedino na čvrstim temeljima i da jedino tako mogu opstati. Tako je kod njih bilo do sada, u tome vide i svoju budućnost.

Foto: Vjeko Hudolin i Vinko Mikanović


Fotoprilog


Tagovi

Hinko Mikanović Vinko Jerka Suzana Kata Mliječnih krava Pašnjaka Krava tele Agroturizam Golobrdcu Podvrškom Starih sorti voća Ovce.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]