Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeolit
  • 30.03.2016. 10:30

Sa zeolitom bolje napreduju i biljke i životinje

Ovaj mineral vulkanskog porijekla ima široku primjenu u biljnoj proizvodnji jer pomaže usjevima u sušnim razdobljima, otkiseljava i čisti tla te pospješuje stvaranje mikroorganizama i humusa. Vrlo je djelotvoran i kao dodatak u ishrani životinja.

  • 9.942
  • 297
  • 0

Posljednjih godina sve više ratara, voćara, vinogradara, cvjećara i stočara koriste zeolit. Na drugoj strani neki poljoprivrednici veoma malo znaju o njegovoj korisnosti ili su vrlo skeptični u njegovu učinkovitost.

U ovom tekstu donosimo neka iskustva poljoprivrednika koji ga primjenjuju. A Đuro Ercegovac, direktor tvrtke Mineral promet d.o.o. iz Velike Gorice koja ima nekoliko proizvoda od zeolita, upoznaje nas s time što je zapravo zeolit.

"Zeolit je prirodni mineral vulkanskog porijekla koji je nastao sjedinjavanjem vulkanske lave i morske vode pod određenim tlakom. Zeolit je dozvoljen u Europskoj uniji za široku uporabu u poljoprivredi za ishranu stoke, kao dodatak stočnoj hrani, zato što veže na sebe sve otrove, između ostalog mikotoksine, pesticide iz probavnog trakta životinja te na taj način im podiže imunitet i oslobađa meso, mlijeko, jaja od spomenutih otrova.

Povoljno djeluje na biljku u sušnim razdobljima

Upotrebljava se u poljoprivredi i u ratarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, cvjećarstvu, gdje je našao široku primjenu kod sjetve i sadnje biljaka zato što ima osobinu da povlači na sebe vodu, hranjiva i dušik, zadržava ih u sebi i postupno otpušta dok god traje vegetacija. Povoljno djeluje na biljke ako je jaka suša, one dulje sušno razdoblje lakše podnose. Ako je jako kišovito vrijeme zeolit čuva da se hranjiva ne isperu iz zemlje. Znači, biljke u sebe povuku dosta suhe tvari, aminokiselina, fosfora i kalija.

Zeolit u svinjogojstvu

Biljke kojima se dodaje zeolitom, imaju jako veliku korjensku masu. I on se može dodavati što bliže korijenu, nije agresivan, kao što su urea i druga mineralna gnojiva. Treba ga stavljati što bliže korijenu, plodovi su krupniji, biljka je dosta otporna na svoje specifične bolesti. To ne znači da je zeolit sredstvo protiv tih bolesti, ali biljke teže oboljevaju, imaju određeni imunitet. To je jedna njegova funkcija", kaže Ercegovac.

Zeolit alkalizira tlo

Ističe da je druga njegova važna funkcija, zbog čega se najviše upotrebljava u svijetu, ta što on obnavlja tlo. Naša su tla generalno kisela od dodavanja uree i pesticida. Urea istiskuje humus iz tla i zakiseljava ga, dok zeolit radi suprotno, on u sebi ima 34 minerala koje ispusti u tlo i to pospješuje stvaranje mikroorganizama i humusa. Kvalitetan zeolit radi do pet godina u tlu, znači on radi i zimi.

Uzgoj kukuruza sa zeolitom

Zeolit odličan u ishrani stoke

"Kao dodatak stočnoj hrani, tribomehanički aktivirani zeolit klinoptilolit se koristi da bi se umanjile štete od pljesnive hrane, zaražene mikotoksinima. On je prirodni, visokoučinkoviti adsorbent mikotoksina (aflatoksin, zearalenon, don, okratoksin). Pljesniva krmiva nanose ogromnu štetu stočarskoj proizvodnji jer plijesan smanjuje hranidbenu energetsku iskoristivost krmiva, smanjuju prirast i rast tjelesne mase, utječu na smanjenje proizvodnje kakvoću mlijeka. Na muznim farmama Belja d.d. povećala se dnevna količina mlijeka za dvije litre po kravi, od kada im u hranu dodaju aktivirani zeolit klinoptilolit Mineral Detox u koncentraciji 0,2%, 2 kg na tonu hrane. I zdravstveno stanje krava se znatno popravilo. Tvrđi su papci, pH buraga je optimalan, smanjena je acidoza i ketoza, broj somatskih stanica je smanjen.

Cvjećari Zdenka i Zdenko Pavičić

Zeolit djeluje na tako da u probavnom sustavu životinja veže na sebe štetne tvari, kao što su: mikotoksini, teški metali, radioaktivne čestice, ostaci pesticida, herbicida i insekticida, a izlučuje se kroz izmet. Ne adsorbira vitamine i minerale. Podiže imunitet životinja i time djeluje kao suportivna terapija ostalim pripravcima, a dugoročno smanjuje troškove liječenja.

Također poboljšava probavu i konverziju hrane, propuhuje jajnike (sprečava preganjanje), a smanjuje smrtnost podmlatka. Uklanja spolni miris (hormon skatol), pa je meso ukusno za konzumaciju. Mišićnu masu povećava do 17% te izlučuje višak vode iz mesa.

Zeolit inteligentni mineral

Pospješuje iskoristivost kalcija u organizmu. Svaki organizam proizvodi kalcij iz silicijevog dioksida, kojeg se također može naći u opni žitarica. Zeolit se sastoji od 60% silicijevog dioksida, zbog čega je izuzetno važan u proizvodnji kalcija, koji je neophodan u tijelu za snagu kostiju, koštanu srž, kvalitetu i snagu vezivnog tkiva. Također je sastojak hemoglobina, dijela crvenih krvnih zrnaca.

Zeolit klinoptilolit djeluje kao snažni pH regulator. Prevelika kiselost organizma je uzrok većine bolesti, a ovaj mineral, kojeg često zovu inteligentnim mineralom, regulira kiselost, tako što iz svoje rešetkaste strukture otpušta minerale(Ca, Zn, Mg), koji alkaliziraju organizam.

Zeolit obnavlja i tlo

Sažetak: preventivno uzimanje zeolita Mineral Detox (2 kg/1tona hrane, ili terapije 2-7 kg/1tonu hrane), uspješno djeluje na mikotoksikozu, proljev, preganjanje, odbijanje hrane zbog pljesnivog kukuruza ili soje, degeneraciju jajnika, viruse i bakterije, kiselost organizma.

Rajčica sa zeolitom

U nastambama životinja gdje se dodaje zeolit, znatno se manje osjeti amonijak. Dodavanjem u silažu, sprječava se nastajanje plijesni. Zeolit se izbacuje kroz izmet, koji završava na poljima, gdje zeolit također pozitivno djeluje na obnavljanje tla. Uporabom zeolita mi se ponovno vraćamo prirodi, ekološki radimo, jer samo je pitanje vremena s ovim pesticidima kada više nećemo moći uopće orati, uništavamo tlo totalno. Zato Nizozemci sve svoje površine tretiraju zeolitom", kaže Đuro Ercegovac o primjeni zeolita u ishrani stoke.

Kakva su iskustva poljoprivrednika?

Denis Pavlović, veterinar novljanske Korine koja ima oko 100 muznih krava, kaže da zeolit u ishrani krava i teladi koriste već nekoliko godina. "Ja bih iz svoje prakse istaknuo dva važna aspekta uporabe zeolita. Prvo, pokazao se kao dobar zaštitnik organizma od mikotoksina, dobar je apsorbent. Naše analize mlijeka na mikotoksine pokazale su da ih nema, pa čak i kada smo stoku hranili lošijom hranom. Dodajemo ga oko 0,2% stočnu hranu. Posebno se dobro pokazao kada je kukuruz bio zaražen povećanim količinama aflatoksina. Drugo, također vrlo bitno, zeolit stabilizira i probavu. Otkako ga koristimo kao dodatak stočnoj hrani, puno je manje probavnih poremećaja kod životinja".

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hinka Mikanovića iz Podvrškog ima oko 70 muznih krava i 50-ak junica, a zeolit koriste od pretprošle godine kada je kukuruz bio zaražen aflatoksinima.

"Pokazao se tada kao odličan dodatak stočnoj hrani. Imali smo i prije nekoliko mjeseci problema sa aflatoksinima i nakon terapije zeolitom, uzorkovanje kvalitete mlijeka pokazalo je da je za kratko vrijeme količina aflatoksina smanjila na dozvoljenu granicu. I tom prigodom sam se osvjedočio u djelotvornost zeolita kojeg sada redovito dodajemo u stočnu hranu koju proizvodimo u našoj mješaonici", kaže Mikanović.

Robusniji korijen, zelenija i jača stabljika, bolji brinosi

Josip Tomašić, tovljač svinja iz Nove Kapele, kaže da već pet godina dodaje zeolit stočnoj hrani. "Isprobavao sam ga da se osobno uvjerim u njegovo djelovanje, pravio pokuse. Posebno se dobro pokazao kada sam ga dodavao u hranu koja je bila kontaminirana mikotoksinima, u vrijeme kada je kukuruz zbog kišne godine bio lošije kvalitete. Pravio sam i pokuse sa zeolitom na dijelu ratarskih površina u proizvodnji kukuruza. Na hektar sam dodavao 200 kilograma i prošle godine, koja je bila prilično sušna, primijetio sam da je kukuruz bolji, imao je robusniji korijen, zeleniju i jaču stabljiku, lakše je podnosio sušu i što je najbitnije: prinos na tim površinama je bio veći za 20-30%", kaže Josip.

Kelj sa zeolitom

"Kada sam prije nekoliko godine počeo koristiti zeolit meni su se ljudi smijali, govorili okolo da bacam neko kamenje po njivi. Bila je sušna godina i mnogima je tada kukuruz prisilno dozrio, osušio se, a moj usjev i dalje zelen i jedar. Tada su oni koji su se rugali shvatili da ima nešto u tom kamenju", ispričao nam je svoju zgodu Tomislav Nemet iz Đakova čiji je OPG od prošle godine u ekološkom upisniku, a zeolit je dozvoljen kao ekološko sredstvo. Njegova obitelj obrađuje 25 hektara zemlje, a uzgajaju svinje i drže konje lipicance. Kaže da je tada po jutru kukuruza stavljao oko 120 kilograma zeolita i to u sijačicu da bude što bliže korijenu. "Zeolit, odnosno tvornički Mineral detox, stavljam i u hranu za svinje, zadovoljan sam, vidim da bolje jedu i odlično napreduju", kaže Nemet.

Smanjuje uporabu mineralnih gnojiva

Odlična iskustva za zeolitom ima Josip Tučkorić Joža iz Kloštar Ivanića, poznati mentor reality showa Farma Nove TV, koji ga također već nekoliko godina koristi u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji.

"Već tri godine sam ga dodavao u sjetvi kukuruza i vidim da zadržava vlagu, omogućuje biljkama da se bolje othrvu sušnim razdobljima i u takvim godinama daju i do 30 posto više prinose. Govorio sam i drugim poljoprivrednicima da ga koriste, ali mnogi su još uvijek prilično skeptični na njegovu djelotvornost", kaže Tučkorić.

Dodaje da je prošle godine nagovorio bratića, koji je lani sa zeolitom također imao puno bolji usjev, nego prethodne godine kada ga nije koristio. Kaže da u sjetvi smanjuje količinu mineralnog gnojiva NPK 15:15:15. Koliko doda zeolita koji je priblično upola jeftiniji, toliko po jutru smanji količinu gnojiva, obično za jednu trećinu. Tvrdi da je računica jednostavna: na većoj površini to su osjetno niža ulaganja, a prinos znatno veći. Zeolit koristi i u proizvodnji drugih ratarskih kultura, osobito zobi te u ishrani stoke: svinja, ždrebadi, pilića... Kaže da je meso pilića brojlera kojima se u hranu dodaje zeolit puno kvalitetnije. I sam pije jednu podvrstu zeolita koja se inače koristi kao prirodni lijek u humanoj medicini i, tvrdi, puno se bolje osjeća.

U OPG-u Zdenka Pavičića iz Grubišnog polja koji imaju oko 3.000 četvornih metara plasteničke proizvodnje cvijeća, zeolit koriste 3 godine, kažu, pukim slučajem.

"U proizvodnji povrća ufrezavamo ga u tlo, a praškasti oblik miješamo sa zemljom i dodajemo u cvijeće. Prvi put sam ga isprobao na manjoj površini i pokazao se dobro, bolje razvija korijen, biljka je jedrija i zdravija, cvijeće bolje izgleda. Dodajemo otprilike jedan gram na litru zemlje. Primijetili smo da dobro zadržava vlagu, ako biljku i ne zalijemo, ona ne vene", kaže Zdenko.


Fotoprilog


Tagovi

Đuro Ercegovac Mineral promet Zeolit Klinoptilolit Imunitet Dodatak stočnoj hrani Mikotoksini Aflatoksini Denis Pavlović Hinka Mikanovića Josip Tomašić Tomislav Nemet Josip Tučkorić Joža Zdenko Pavičić


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]