Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lely centar Osijek
  • 10.06.2022. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Robotizacija farme znači imati sve nužne podatke o pojedinoj kravi

Tijekom mužnje se prikuplja između 50 i 60 mjerljivih podataka o svakoj životinji dok ostatak dolazi mjerenjem ponašanja i preživanja, pojašnjava dobrobiti robotizacije farme, Ivica Šalinović, voditelj Lely centra Osijek.

Foto: Lely
  • 1.294
  • 272
  • 0

Sve su češće robotizacije poslova na farmi kako bi se poboljšali i unaprijedili proizvodni rezultati. Tvrtka Lely, osnovana davne 1948., predvodnik je u automatizaciji, počevši sa prvom generacijom robota za mužnju Astronaut, od 1992. godine do današnje 5 generacije Astronaut A5. Razgovarali smo s Ivicom Šalinovićem, voditeljem Lely centra Osijek koji nam je objasnio benefite robotizacije farme. 

Jesu li hrvatski farmeri zainteresirani za digitalizaciju farmi?
Hrvatske farme ne mogu ju više izbjeći. To je jedini način za praćenje proizvodnje i pravovremeno djelovanje. 

Osjeća li se povećanje potražnje?
Potražnja za automatizacijom raste. Nažalost, mi smo ma početku. Usporedimo li postotak krava koje muzu roboti u razvijenim zemljama s našom konvencionalnom opremom, omjer je loš.  

Individualni pristup svakoj kravi 

Što im je presudno prilikom odabira robota za farme?
U Hrvatskoj se za automatizaciju mužnje odlučuju iz dva razloga. Prvi je tehnološki. Robot nam omogućava individualni pristup svakoj kravi kao i vrijeme da joj se posvetimo radi potrebne zdravstvene ili reproduktivne intervencije. Istovremeno ćemo na dlanu imati sve potrebne informacije na temelju kojih možemo odlučiti što ćemo dalje poduzeti. Drugi razlog koji nas 'gura' u tom smjeru je nedostatak kvalificirane radne snage i rasterećenje poslom na farmama. Mužnja zahtijeva točno vrijeme u kojem ćemo boraviti u staji dva puta na dan, bez iznimke. Uz robote, mogu odabrati kada će se posvetiti nekim drugim obvezama jer nisu toliko vezani uz mužnju. 

Koje najčešće odabiru?
Robot za mužnju je prvi odabir. On čini srce farme. Svi ostali, primjerice za priguravanje hrane, čišćenje poda, hranidbu, samo su nastavak robotizacije. Mužnja je zahtjevan, težak i vrlo osjetljiv posao u proizvodnji mlijeka. Kada se robotizira ovaj dio, automatizacija ostalih procesa je jednostavnija. Robot za mužnju nam daje sve potrebne informacije koje su temelj za ostatak robotizacije. 

Koje karakteristike imaju Lely roboti?
Lely roboti za mužnju na tržištu su prisutni od 1992. godine, a robot Astronaut peta je generacija. Osnovni koncept nije se promijenio 30 godina. Krave mogu same odabrati kada će ići na mužnju, kada će se odmarati, a kada jesti. Kada je slobodna i zdrava, uz što manje uznemiravanja, od nje se mogu očekivati i vrhunski rezultati u proizvodnji. Fokus Lely-a je uvijek krava. U razvoju aktualne generacije, sudjelovali su farmeri s testnim robotima. Ovo je prvi u svijetu kojega su farmeri testirali. Na temelju njihovih sugestija napravljene su izmjene čime je on prilagođen upravo onima koji ga koriste. 

Na dlanu imate sve potrebne informacije na temelju kojih možemo odlučiti što dalje poduzeti

Svi drugi roboti iz programa Lely imaju određene korelacije na robota za mužnju i krave. Tako primjerice robot za hranjenje povećava ulazak u robota za mužnju za 10 posto. Krave su znatiželjne, pa kad im dogura hranu, doći će vidjeti što ima. A kad je 'već na nogama', provjerit će i što ima kod robota za mužnju. Svi su roboti koncipirani na način kako bi proizvodnja mlijeka bila što isplativija, održivija, a posao činio zadovoljstvo. 

Imamo nekoliko koncepata. Exos je robot za košnju i hranjenje s travama, a Sphera za preradu stajnjaka i smanjenja misije CO2 za 70 posto. Sve je veća potražnja i za Vectrom, namijenjenom hranjenju, posljednjih godina sve više tovne junadi, gdje je osjetno povećanje prirasta s istom količinom hrane. 

Pametni algoritmi 'uče' o svakom grlu 

Koje su najčešće predrasude o digitalizaciji farme i robotima?
U šali znam često reći kako i naš robot muze krave. Vrijednost mu je zapravo u prikupljanju i obradi podataka. Živimo u digitalnom dobu, a cilj Lely-ja je pružiti korisniku podatake za svaku kravu o proizvodnji, zdravstvenom stanju vimena i općenito životinje. Tijekom mužnje se prikuplja između 50 i 60 mjerljivih podataka dok ostatak dolazi mjerenjem ponašanja i preživanja. Pametni algoritmi pri tome 'uče' o svakoj kravi. Riječ je o ogromnoj količini podataka koje korisnici vide na zaslonima svojih računala ili mobitelima. 

Svi podaci su obrađeni i oni postaju savjeti ili zadaće koje trebaju napraviti proizvođači. Unutar Horizon platforme postoji mogućnost kreiranja zadataka i smjena za izvršenje radnji koje treba napraviti poput liječenja, osjemenjivanja, odrađenih tretmana, zasušivanja i drugog. Jednostavno rečeno, to vam je ukupna slika farme s uvidom što je potrebno na njoj toga dana napraviti. Kada je sve organizirano, farmerima ostaje više slobodnog vremena kojega mogu iskoristiti. 

Možete li usporediti naše tržište i Lely u svijetu?
Teško je uspoređivati ova takozvana stara tržišta. Najveća je razlika što je kod nas prva generacija farmera prepoznala automatizaciju kao pomoć u proizvodnom procesu dok je razumijevanje starih tržišta na temelju iskustva, ipak nešto drugačije. Danska, Nizozemska i neki drugi imaju velik broj automatiziranih farmi s dugom tradicijom, pa je kod njih i percepcija drugačija. 

Živimo u digitalnom dobu, a cilj Lely-ja je pružiti korisniku podatake za svaku kravu o proizvodnji, zdravstvenom stanju vimena i općenito životinje, kaže Šalinović.

Kakav je napredak digitalizacije posljednjih godina kod nas i kako predviđate budući razvoj? 
Uspješnost automatizacije kod nas ubuduće nije vezana za želje ili mogućnosti farmera. Imamo tendenciju pada proizvodnje mlijeka, pada cijena, suočavamo se s nedostatkom radne snage. Pitanje održivosti sve više dobiva na značaju posljednjih godina kada su ulazne cijene sve veće. Stoga će biti veliki izazov u proizvodnji mlijeka. No, proces automatizacije farmi je nezaustavljiv. Sigurno će se u idućih 5 do 10 godina puno farmera odlučiti za robotizaciju. Jedini način učinkovite proizvodnje temelji se na informacijama temeljem kojih se djeluje, a to je moguće jedino uz automatizaciju cijele proizvodnje.

Stižu upiti s velikih farmi 

Kolike su najčešće veličine naših farmi i koji je prosjek veličine (koliko imaju grla) onih koji se odlučuju za digitalizaciju na našem tržištu?
Veličina farmi varira od 40 do 200 muznih kava. U posljednje vrijeme stižu nam upiti i s velikih farmi. To je i svjetski trend. U Lely-u postoji XL odjel koji se bavi velikim farmama. U radu je trenutno više od 250 farmi s osam ili više robota za mužnju. I taj se broj strelovito povećava svake godine. 

Postavljanje robota za mužnju 

Odnedavno poslujete i u Srbiji, kako bi usporedili to tržište s našim?
Srpsko je tržište vrlo slično hrvatskom. Njihovi farmeri suočavaju se s istim problemima kao i naši, u Hrvatskoj. U Srbiji smo prisutni od 2020., a prošle smo godini tamo instalirali prva dva robota. Osim za mužnju, do kraja godine ćemo instalirati i Vector sustav za hranjenje te robota za čišćenje punog poda Lely Discovery Collector. Povratne informacije koje imamo su odlične. I ubuduće očekujemo uspješnu suradnju s farmerima na obostrano zadovoljstvo. To je za nas jedini opravdani pristup. Napretku svakog farmera se veselimo jer je to i naš uspjeh. Bez obzira na tržište, ako je prepoznao naš koncept i način rada, za nas je to najveći uspjeh. 

Uštede u radu i povećanje proizvodnje mlijeka 

Možete li navesti neku računicu, primjer uštede i za koje vrijeme se amortizira ulaganje u digitalizaciju? Isplativost?
Sve su farme različite. Ne postoje dvije iste. Kada uzmemo u obzir da koncentrirani dio obroka rasporedimo prema proizvodnji i stadiju laktacije svakoj kravi pojedinačno, ekonomski gledano s istom količinom hrane ispravno raspoređene možemo očekivati povećanje od 10 posto. Treća mužnja nam omogućava povećanje proizvodnje 5 do 15 posto. Prema iskustvima, u proizvodnji mlijeka minimalno povećanje je 10 posto.

Zdravstveno stanje nikada ne uzimamo u kalkulaciju. Poboljšanje zdravstvenog stanja i reprodukcija vide se tek nakon usporedbe. Ušteda na radu je znatna. Kada u obzir uzmemo samo subvenciju i minimalno povećanje proizvodnje, robot za mužnju se isplati u roku 3 do 4 godine, ne računajući zdravstveno stanje. 

Post prodajni savjeti 

Možete li malo objasniti kako funkcionira Lely servisna služba (koliko brzo reagiraju, imaju li ljude u HR ili je centralizirano, koliko često u prosjeku imaju intervencije)?
Tehničari Lely-a su dostupni 24/7. Svi su certificirani, stalno se školuju, a znanje im se provjerava. Temelj za dobro funkcioniranje farmi je tehnička podrška. U sustavu Lely više je od 2000 certificiranih tehničara koji putem servisne platforme razmjenjuju iskustva. Tako ono što se unese u Lely sustav, saznanja o tome imaju certificirani tehničari na globalnoj razini. 

U robotizaciji je presudna preventiva, isto kao i u proizvodnji mlijeka. Ako se roboti redovito servisiraju, intervencija je malo. Tehničari posjeduju digitalne alate za nadzor i provjeru rada robota, tako da u svakom trenutku mogu pomoći farmeru bez izlaska na teren, što značajno smanjuje troškove. 

Svakom kupcu osiguravamo post prodajne savjete koji su vezani za pomoć upravljanja farmom, usmjereni su na poboljšanje proizvodnje, zdravlja, reprodukcije i drugog.  

Krave vole i wellness

Kako bi usporedili Lely s konkurencijom (zastupljenost, kvaliteta, servis...)?
Lely se osim robotima za mužnju, hranjenje i čišćenje nikada nije bavio konvencionalnom opremom pa je i svaki sklop novorazvijen za određenu funkciju u upotrebi. Upravo to nas od samog početka razlikuje od drugih. Tvrtka zauzima 60 posto globalnog tržišta. 

Koji je vama najdraži robot?
Nemam ga. Novi su uvijek izazov kako bismo razumijeli njegovo mjesto u proizvodnji kao i na farmi. Robota za mužnju treba približiti farmerima i opravdati ulaganje u njega. 


Tagovi

Ivica Šalinović Lely centar Osijek Voditelj Digitalizacija farmi Roboti na farmi


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

Lely Center Osijek

Omladinska 52, Livana, 31431 Čepin, Hrvatska
tel: +385 31 530 855, web: https://www.lely.com/hr/centers/osijek/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]