• Industrija jaja

Razvili tehniku ​​kojom mijenjaju spol embrija pilića s muškog na ženski

U industriji proizvodnje jaja, nakon što se pile izleže, ovisno o tome je li muškog ili ženskog spola, ide na daljnju "obradu". U slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vrijeme postati koka nesilica, a ako je muško, ne služi ničemu i usmrćuje se.

Foto: Depositphotos/branex
  • 469
  • 76
  • 0

Sve više zemalja diljem svijeta zabranjuje usmrćivanje muških pilića, posebno njihovo mljevenje na živo, a pronalaženje rješenja za okončanje ove kontroverzne prakse postaje vruća tema u peradarskom sektoru. 

Naime, u industriji proizvodnje jaja, nakon što se pile izleže, ovisno o tome je li muškog ili ženskog spola, ide na daljnju "obradu". U slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vrijeme postati koka nesilica, a ako je muško, ne služi ničemu i usmrćuje se.

Švicarska je ovu metodu ukinula u jesen prošle godine i tako postala pionir u zaštiti peradi u odnosu na druge europske zemlje. Umjesto mljevenjem, oni muške piliće eutanaziraju ugljičnim dioksidom.

Otkrivena tehnika koja bi ih spasila?

U izraelskom start-upu Soos vjeruju kako je problemu došao kraj jer su uspjeli razviti tehniku kojom se u inkubatoru mijenja spol embrija s muškog na ženski, piše poultryworld.

Dvije EU članice zabranjuju okrutno mljevenje živih muških pilića

"Svoja prva sredstva prikupili smo početkom 2017. godine. Izgradili smo mali komercijalni inkubator s 5.000 jaja, a zatim smo nastavili s opremanjem farme. Imali smo prostor za 8.000 ptica, što je prema izraelskim standardima dosta veliko te sada imamo puni ciklus", kaže izvršna direktorica Yael Alter

Promjena spola u jajetu

Većina tvrtki koja je usredotočena na ovaj problem, kako tvrdi poduzetnica, spol otkriva pomoću embrionalnog skenera, a onda ga, ako je u njemu pile muškog spola, uništava. Ako se to učini nakon 7. dana ili s još više, prema Zakonu se narušava njihova dobrobit. 

"Umjesto da otkrije spol, Soosova tehnologija pretvara mužjake u ženke te tako ne dovodi u pitanje dobrobit životinja. Također ne narušava ni proizvodnju jaja“, ističe Yael. Dodaje i kako ne koriste nikakvu kemikaliju koja bi mogla utjecati na zdravstvenu kvalitetu krajnjeg proizvoda. 

"Embrij transformiramo zvučnim vibracijama i promjenom uvjeta okoliša u inkubatoru. Dobro je poznato da zvuk utječe na stanice jer se ova tehnologija koristi i u medicini, pa čak i u liječenju raka. Naravno, napravili smo DNK testiranje kako bismo dokazali svoj koncept i objasnili što radimo, pa smo otkrili da imamo ženke sa ZZ (muškim) kromosomima“, objašnjava Alter.

Do sada se pomoću ove tehnologije izleglo 60% ženskih pilića, a iz tvrtke se nadaju kako će postotak biti veći tijekom godina.

"Jedan od glavnih ciljeva u 2021. godini je provesti više ovakvih istraživanja. Imamo na umu i partnere koji će to podići na akademsku razinu. Želimo istražiti kako zvučne vibracije utječu na staničnu kulturu, a za to nam treba netko stručniji, odnosno potreban nam je institut koji će nam pomoći“, zaključuje izvršna direktorica.


Tagovi

Pilići Embrij Jaje Usmrćivanje Soos tehnologija Spol Industrija jaja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav svima! :) Evo i moje nedjeljne kišne razglednice iz mog vrta. Salata je nevjerojatna, buja i ovo vrijeme joj sjajno pogoduje, na gredici je već trebala biti ali kako se opet izlila kiša i puževi su pojurili iz svih ćoškova, nisam je... Više [+]