Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Silaža
  • 18.10.2014. 16:35

Proizvesti kvalitetno hranivo - siliranje kukuruza

Silirali smo hibride kukuruza tvrtke LG s 30 posto vlažnosti. Kukuruz smo drobili s drobilicom Murska i svu masu ugazili u silosu, odmah do tovilišta junadi!

  • 2.513
  • 115
  • 0

Kod siliranja, kukuruz se ubire s višim postotkom vlage (30-35%), zrno se usitnjava, a prekrupa se odmah stavlja u silos. Sabijanjem silažne mase istiskuje se zrak. Površina silirane mase prekriva se plastičnom folijom. Zidovi silosa moraju biti zaštićeni plastificiranim premazom ili plastičnom folijom. Fermentacija dobro sabijene i izolirane mase teče brzo i već nakon dva do četiri, dana stvara se mliječna kiselina koja konzervira siliranu masu.

Siliranje ovisi o vlažnosti mase

Trajanje procesa siliranja ovisi o vlažnosti mase (minimalna vlažnost zrna je 28%, a dodavanje vode u slučaju nižeg sadržaja vlage rizično je zbog mogućnosti kvarenja silaže), odgovarajućih anaerobnih uvjeta i temperature (pri nižim temperaturama u kasnu jesen proces siliranja je sporiji). Veliki porast temperature silirane mase, ukazuje na mogućnost kvarenja silaže, a uzrok je nedovoljno sabijanje i zaostajanje veće količine zraka ili slaba bočna ili površinska izolacija.

Siliranje zrna kukuruza vrši se u horizontalnim silosima, a rjeđe u silo tornjevima, a za izradu se koristi beton, a može i cigla, nehrđajući čelik, drvo ali se onda silos oblaže plastičnom folijom. Silosi se postavljaju neposredno uz objekte za smještaj stoke. Ranija praksa da se silosi ukopavaju u zemlju je napuštena zbog skupljanja velike količine oborinske vode što otežava rad, ali i pogoršava kvalitetu silaže.

Uporaba siliranog kukuruza smanjuje troškove

Prije svega štedi se energija za sušenje i transport kukuruza, smanjuje se opasnost kvarenja kukuruza i pojave plijesni i mikotoksina. Silirana prekrupa je mikrobiološki potpuno ispravna, silirana masa je ukusnija, a hranjive tvari su probavljivije. Prisutnost mliječne kiseline i niska pH vrijednost (4-4,3) povoljno djeluju na mikrofloru probavnog trakta, sprječava se razvoj koli infekcija i pojava proljeva, korištenjem kasnostasnih hibrida kukuruza povećava se prinos silažne mase što smanjuje troškove prehrane.

Kvalitetno hranivo za životinje

Siliranje omogućuje 10-15 dana ranije ubiranje usjeva, što omogućuje bolju i jeftiniju pripremu zemljišta za naredni usjev, ističu stručnjaci i literature. Mi smo prisustvovali na jednom gospodarstvu pravljenju upravo takve silaže. Ograda je bila drvena, a obložena plastičnom folijom. Kukuruz sorte LG drobljen je drobilicom Murska.

Sadržaj je sabijan traktorom i sama silaža pravljena je odmah uz objekat u kojem su junad. Opredijelili smo se za tip gnječilice Murska 350 S2. Ona je pogodna za gnječenje i suhih i vlažnih žitarica. U našem slučaju kukuruz je bio vlage 30%, a možda i malo manje. Rukovanje gnječilicom je više nego jednostavno. U praksi se potvrdilo i to što stručnjaci posebno ističu, da se gnječenjem kukuruza poboljšava struktura i kvaliteta stočne hrane, što blagotvorno utječe na cijeli proces proizvodnje mlijeka.

Kvalitetno hranivo za stoku i perad

Uz pomoć tehnologije gnječenja, na ekonomičan način može se proizvesti kvalitetno hranivo za stoku i perad. Zahvaljujući smanjenim ulaganjima kao što su sušenje i skladištenje, kao i reduciranje troškova energije povećava se rentabilnost proizvodnje. Troškovi gnječenih žitarica znatno su niži od troškova sušenih žitarica. Gnječene žitarice su bez dodatne prerade spremne za prehranu. Neposredno iz skladišne ​​jedinice same po sebi mogu poslužiti kao stočna hrana, au slučaju goveda i kao sastavni dio smjese (TMR) ili kod svinja u formi tekućeg hraniva.

Siliranje žitarica putem gnječenja bazirano je na fermentaciji, koju pokreću bakterije mliječne kiseline. Pogodna sredina za fermentaciju mliječne kiseline može se osigurati smanjenjem pH vrijednosti gnječenih žitarica na 4 i stvaranjem anaerobnih uvjeta.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Zrno Silaža Hrana Junad Objekt Fermentacija Silos Kvarenje silaže Mliječna kiselina Štednja energije Troškovi prehrane Murska Priprema zemljišta Stočna hrana Prinos Proizvodnja mlijeka Rentabilnost


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/