Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teljenje krava
  • 09.04.2019. 07:30

Problemi za vrijeme i poslije teljenja krava i kako ih riješiti

Krava je skupa životinja i ako se pri teljenju pojave neki od poremećaja, odmah treba pozvati veterinara da procjeni je li potrebna hitna intervencija ili će se pričekati prirodni tijek porođaja.

Foto: Depositphoto/defotoberg
  • 7.479
  • 130
  • 0

Pri teljenju krava mogu nastati različiti poremećaji i nepravilnosti. Ako su porođajni putevi uski, a tele veliko (krupno) - krava se ne može sama oteliti. U takvim slučajevima veterinari se odlučuju za porođaj - carskim rezom. Normalan položaj teleta je kada se pojavi plodni mjehur u kojem se nalaze prednje noge i na njima glava. 

Ako je tele u pravilnom položaju krenulo kroz porođajni kanal, ono se može jakim konopcem izvlačiti. Za povlačenje su dovoljne dvije-tri fizički jače muške osobe, koje trebaju snažno vući, ali tako da se krava telkinja ne pomiče sa svog ležećeg mjesta. Upotrebom prevelike sile u potezanju mogle bi se polomiti kosti zdjelice krave ili dio tijela teleta, a to su ozljede od kojih i krava i tele mogu uginuti. Ne smije se tele izvlačiti traktorom ili motokultivatorom.

Problemi s izbacivanjem posteljica

Poslije porođaja ili pobačaja domaćih životinja događa se da posteljica ne bude odvojena, odnosno odlijepljena i izbačena iz maternice. Normalno je da krava izbaci posteljicu u roku od šest sati po teljenju, ovca i koza u roku od tri, dok kod krmača i kuja ona biva istisnuta odmah sa plodom. Ako krava ne izbaci posteljicu ni 12 sati po teljenju - znak je da je ona zadržana ili zaostala.

Zdravstvene posljedice su lako uočljive

Pri otežanom izbacivanju posteljice, krave se napinju, a iz vagine vise plodovi ovojnice koje se mogu spustiti do poda štale. U početku nema znakova promjena zdravstvenog stanja, ali poslije tri dana krava prestaje s preživanjem, ima proljev ili zatvor, a smanjuje se i lučenje mlijeka.

Također je otežano izlučivanje mokraće, a iz maternice se cijedi ljepljiv i smrdljiv sekret smeđe boje. Kasnije se počinje širiti neugodan truležni smrad zbog raspadanja zadržane posteljice. Zbog ovih tegoba česte su i infekcije spolnih organa. Srećom, iz ovih tegoba krava rijetko biva životno ugrožena, ali često ostaje sterilna.

Uzroci za zadržavanje posteljice u krava

Prema riječima veterinarke Aleksandre Jelesijević-Gligorić, uzroci za zadržavanje posteljice mogu biti različiti. "Problemi obično nastaju kada se istegne zid maternice od krupnog ploda ili dvojki (blizanaca), kao i zbog produženog i napornog porođaja. Osim toga, tkivo posteljice može nateći zbog smetnji u krvotoku, ali i zbog alergije. Zadržavanje posteljice je najučestalije u krava koje su bolovale od bruceloze i gljivičnih infekcija izazvanih pljesnivom hranom," ističe Jelesijević-Gligorić.

Kako spriječititi zadržavanje posteljice?

Da se posteljica ne bi zadržavala pri teljenju, neophodna je odgovarajuća higijena na farmi, redovno kretanje gravidnih krava, kvalitetna hranidba za vrijeme bremenitosti. "Kravama telkinjama treba davati A, D i E vitamine, kao i selen. Pred porođaj životinjama ne treba davati preobilne obroke, a za napoj krava poslije teljenja u kantu vode staviti jedan kilogram šećera i šaku soli," naglašava dr. vet.med. Jelesijević-Gligorić.


Tagovi

Stočarstvo Krava Teljenje Tele Izbacivanje posteljice Aleksandra Jelesijević Gligorić 


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!