Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 06.07.2013.

Prijeti nestašica mlijeka

Moguća nestašica mlijeka zbog pada proizvodnje i zabrane uvoza iz BiH urušavanje

Foto: RGBStock.com
  • 1.210
  • 59
  • 0

Hrvatsko mljekarstvo proživljava dramatične dane. Nezapamćene dugi niz godina u kojima je ovaj sektor ostvarivao kontinuirani rast proizvodnje, što je trajalo sve do završetka 2011. Te godine ukupno je otkupljeno 626 milijuna kilograma mlijeka dok od srpnja 2012. mjesečna proizvodnja nije prešla prag od 50 milijuna kilograma pa je otkup lani pao na 602 milijuna kilograma.

Sve tanji mlaz

Od siječnja 2013. mjesečna proizvodnja u prosjeku iznosi oko 43 milijuna kilograma stoga i najveći optimisti ne vjeruju da bi kraj godine mogao donijeti ukupan otkup veći od 500 milijuna kilograma. Proizvodna kvota koju nam je odobrila Europska komisija je 750 milijuna kilograma. Jedina utjeha u ovim poražavajućim podacima je činjenica da je mlijeko i dalje vrhunske kakvoće, po europskim mjerilima čak 95 do 96 posto proizvodnje nalazi se u prvom razredu. Osim podatka da je u razdoblju prvih pet mjeseci ove godine izgubljena čak jednomjesečna proizvodnja mlijeka (lani na kraju svibnja otkupljeno je 272 milijuna kilograma, na kraju svibnja 2013. tek 220 milijuna) zbog zabrane uvoza svježeg mlijeka sa susjednog bosanskohercegovačkog tržišta od 1. srpnja za očekivati je manjak mlijeka na policama trgovaca. Pogotovo tijekom sljedećih desetak tjedana radi špice turističke sezone i uobičajeno pojačane potražnje mlijeka.

Ulazak Hrvatske u veliku europsku obitelj donio je nova pravila postupanja zbog kojih je spuštena brklja na graničnim prijelazima za uvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine, kao i još nekih prehrambenih artikala s obzirom da proizvođači s tog tržišta na prostor Europske unije do daljnjega iz kategorije hrane mogu izvoziti samo ribu i riblje prerađevine. Najveće količine mlijeka iz uvoza na hrvatsko su tržište u proteklom razdoblju stizale upravo iz BiH, godišnje više od 50 milijuna kilograma. To je mlijeko uglavnom završavalo na policama trgovačkih lanaca, sve kompanije unutar domaće mljekarske industrije ustrajno opovrgavaju da uvoze mlijeko. Međutim, kada se tržište suoči s ovakvim negativnim trendom domaće proizvodnje uz paralelno prisilno zatvaranje "slavine" kod najvećeg uvoznika i trgovci, ali i mljekarska industrija morat će tražiti novi kanal opskrbe.

Ograničeno trženje

"Sve količine mlijeka i mliječnih proizvoda koje su iz BiH uvezene do 30. lipnja mogu se nesmetano prodavati do 1. srpnja 2014. i to na hrvatskom tržištu ili kroz izvoz u treće zemlje, ali ne i na području ostalih 27 članica EU. Ostane li nešto na zalihama nakon spomenutog roka mora se neškodljivo uništiti," kaže direktorica CroMilka Rašeljka Maras. Rankica Marelj, predsjednica Upravnog odbora Mlijekoprodukta, tvrtke iz BiH koja je godinama najveći izvoznik mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku ne skriva nezadovoljstvo nastalom situacijom. "Mlijekoprodukt je prije više od dvije godine prepoznalo mogući problem i pokrenulo je niz aktivnosti, od podizanja kakvoće sirovine i usklađivanja procesa proizvodnje preko pripreme objekta za izvoz u EU do skladištenja i distribucije proizvoda," navodi Marelj. Nada se, ističe, da će državne institucije tijekom sljedeća dva mjeseca odraditi svoje obveze i dogovorom s EK-a omogućiti da se izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku nesmetano nastavi te da Mlijekoprodukt i ostali proizvođači iz BiH neće izgubiti teško stečene pozicije. Izvoz na hrvatsko tržište, ističe Marelj, uvjet je i za kontinuiran otkup mlijeka od lokalnih proizvođača.

Urušavanje

Između travnja ove i travnja 2012. broj farmi koje daju mlijeko u otkup smanjen je sa 13.475 na 11.243 uz konstantan pad i prosječnih mjesečno proizvedenih količina mlijeka po gospodarstvu. Ta je proizvodnja lani u travnju iznosila 4009 kilograma dok je ovog travnja pala na 3829 kg. Nastavi li se ovaj negativni trend kraj godine donijet će nezapamćene minuse u mliječnom sektoru. Naime, do 2012. godišnja isporuka po farmi stalno je rasla. U 2010. bila je 35.338 kilograma, u 2011. je rasla na 40.977, lani na 46.050 kg, a ove godine bit će uspjeh ne padne li ispod 40 tisuća kilograma.

Autor: Božica Babić Foto: RGBStock.com


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Uvoz Otkup mlijeka

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]