Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprema za ovce
  • 16.01.2023. 12:00

Oprema za hranidbu i napajanje ovaca: Koja su rješenja?

Najpogodniji način napajanja ovaca vodom je korištenjem grupnih pojilica, a za hranidbu je najjednostavnije koristiti jasle s rešetkastim stranicama.

Foto: Depositphotos/anuskiserrano
  • 1.024
  • 65
  • 0

Oprema za hranidbu ovaca mora ispuniti određene zahtjeve: da prostor za hranidbu bude dovoljne veličine (koji je nekoliko puta veći po uvjetnom grlu, nego kod goveda), treba služiti za veći broj vrsta hraniva, spriječiti zagađivanje hrane, prije svega zbog eventualnog ulaska ovaca u opremu te njezina visina treba biti prilagođena visini grla i sloja prostirke.

Kako kaže stručnjak za stočarstvo Željko Lazić, za ovce je ona u stvari, oprema za voluminoznu hranu, prije svega za sijeno, a zatim i za silažu. To su različite jasle, kojima se omogućava nesmetano uzimanje hrane, ali i spriječava njeno rasipanje.

Hranidba ovaca tijekom zime, na što paziti?

"Najjednostavniju opremu čine jasle s rešetkastim stranicama. U njih se stavlja hrana, sijeno, zelena hrana, silaža, koja se uzima kroz rešetke sa strane. One mogu biti jednostrane ili dvostrane. Mogu se praviti od lakog materijala, najčešće od drvenih gredica i letava", kaže Lazić i dodaje da gornji dio treba biti u većoj mjeri od punog materijala, daske, kako bi se umanjilo prljanje runa ovaca kod stavljanja hrane.

Najjednostavniju opremu za hranidbu čine jasle s rešetkastim stranicama (Foto: Julijana Kuzmić)

Ispod rešetkastih jasala se, kaže savjetodavac, obavezno postavlja puni dio koji ima horizontalno dno. On služi da se u njemu sakupljaju ostaci hrane, koji padaju iz gornjeg dijela, pa da se tako što potpunije iskoristi bez prljanja. Služi istovremeno da se u njega stavlja koncentrirana hrana.

Oprema za napajanje ovaca

Ovce zahtijevaju relativno malo vode, pogotovo, kako kaže ovaj stručnjak, ako se hrane hranom s velikim sadržajem vlage (sočna hrana),  tijekom ispaše, zatim ako je tu korištenje zelene košene hrane ili hranidba silažom. Ipak, voda ima značajnu ulogu u proizvodnosti. Ako se ovcama stavlja na slobodno raspolaganje, onda se povećava sposobnost uzimanja hrane, što je svakako važno kod proizvodnje mlijeka i kod tova.

"Također se mogu koristiti automatske pojilice. One su slične kao i za goveda, ali se uspješno koriste samo ako je tlak vode mali. Ovce sporo piju vodu, pa kod većeg tlaka dolazi do povećanog rasipanja vode. To se događa bez obzira jesu li pojilice u vidu šalica ili sisaljki", kaže Lazić i dodaje da je iz navedenih razloga najpogodniji način napajanja vodom korištenjem grupnih pojilica, posuda tipa korita ili valova, koji su povezani sustavom spojenih posuda.

Lako se prljaju

Pojilice se lako prljaju. Stoga ih treba postaviti dovoljno visoko, a pored njih postavljati po jednu stepenicu, koja omogućava nesmetano uzimanje vode, a spriječava zagađivanje ili rasipanje.

"Za zimskog razdoblja u takozvanim hladnim objektima treba ih zaštititi od smrzavanja. To se najjednostavnije postiže pomoću električnih grijača. Jedna automatska pojilica je dovoljna za 100 ovaca, ako je voda uvijek dostupna", kaže Lazić i dodaje da, ako se voda daje povremeno, odnosno ako je napajanje samo tri - četiri puta dnevno, onda na jednu pojilicu može doći samo oko 20 grla.



Tagovi

Ovce Hranidba ovaca Oprema za hranidbu ovaca Jasle Pojilice


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo