Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljo-Davor
  • 11.07.2023. 09:00
  • Brodsko-posavska, Davor

Od polja do stola: Obitelj Gelemanović uložila vlastita sredstva i otvorila mini klaonicu

Pored želje da se približimo krajnjim kupcima s proizvodom koje ima istinsku oznaku 'od polja do stola', željeli smo i ustabiliti naše poslovanje prodajom mesa koje koliko-toliko ima stabilnu cijenu za razliku od žive stoke, kaže Dino Gelemanović.

Foto: Poljo-Davor
  • 4.634
  • 465
  • 1

Obitelj Gelemanović, vlasnici firme Poljo-Davor d.o.o., zaokružila je svoju stočarsku proizvodnju. Kreditna i vlastita sredstva uložili su u podizanje mini klaonice, tzv. flexibility. Riječ je o ugrubo ulaganju od 120.000 eura, a kapacitet je 20 uvjetnih grla tjedno. 

Kako nam kaže Dino Gelemanović, sam sustav krava-tele nerentabilan je bez dodatnih potpora države koje su kod nas nažalost simbolične za proizvođače koji se time ozbiljno bave.

"Upravo zbog toga smo tovom vlastite teladi u junad i klanjem te junadi pored želje da se približimo krajnjim kupcima s proizvodom koje ima istinsku oznaku 'od polja do stola', željeli i ustabiliti naše poslovanje prodajom mesa koje koliko-toliko ima stabilnu cijenu kroz godine za razliku od žive stoke koja ima velike uspone i padove te samim time i neizvjesnost u financijskom dijelu posla", napominje. 

Proizvodnja same sirovine nikad nije rentabilna 

Ista priča, dodaje, može se pretočiti i na druge vrste životinja koje uzgajaju, prvenstveno svinje i ovce i time dovesti stočarsku proizvodnju kao stabilnu i dohodovnu proizvodnju. 

Uz goveda, drže i svinje, ovce te konje 

"Zbog svih nestabilnosti u sektoru koji se pokazuju već nekoliko godina smatram kako proizvodnja same sirovine bez neke dodane vrijednosti u vidu stočarstva, proizvodnje mesa, prerade žitarica i uljarica, nije rentabilna i to bi morao biti smjer u kojem bi trebala ići kompletna hrvatska poljoprivredna", naglašava Dino, inače doktor veterinarske medicine baš kao i otac mu Branko. 

Uz dva veterinara, majka Dajana je diplomirana inženjerka zaštite bilja, a premda je brat Filip htio izbjeći agro vode, u tome ga je spriječila korona i lockdown. Naime, završio je Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu i planirao svoj rodni Davor i Hrvatsku zamijeniti New Zealandom, no ta se zemlja među prvima zatvorila. Ostao je tako (i nije požalio) i Filip u obiteljskom poslu koji djeluje od 1994. godine. 

Plan je i prerada mesa 

U mini klaonici, nakon ishođenih dozvola, prva je životinja zaklana 5. srpnja. Cilj im je prije svega unaprijediti vlastitu proizvodnju, kasnije ići u preradu mesa, no ne isključuju i uslužno klanje, bude li prostora jer je evidentan manjak klaonica.

U Brodsko-posavskoj županiji, njihova otvorena u Davoru je treća s tim da je najbliža u Slavonskom Brodu. U susjednoj Požeško-slavonskoj registrirana je jedna, a krene li se prema Sisačko-moslavačkoj ima je tek u Popovači. 

Meso s ovog d.o.o. je doslovno od polja do stola 

Obitelj inače u uzgoju ima 400 goveda, od krava do teladi starih jedan dan. Drže i konje, hrvatskog hladnokrvnjaka kojih je na imanju 80-ak, a tu su i 120-130 svinja te stotinjak ovaca. 

Što su fleksibilne klaonice i kako ih registrirati?

Na naš upit zašto se nisu odlučili za povlačenje europskih sredstava već podigli komercijalni kredit, napominje da tada nije bilo natječaja za mini klaonice, ali postoji i druga strana medalje. Ulaganja su veća jer kada su u pitanju EU sredstva raste i iznos ponude, a tu je i posebno otežavajuća okolnost - predugo je čekanje na realizaciju. Poučeni iskustvom jer javili su se na jedan drugi natječaj koji je zatvoren u ožujku prošle godine, ali odgovora nema ni nakon 15 mjeseci, odlučili su učiniti to vlastitim snagama.


Fotoprilog


Tagovi

Poljo-Davor Dino Gelemanović Mini klaonica Flexibility klaonica Uzgoj goveda Uzgoj svinja i ovaca Uzgoj hladnokrvnjaka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.