Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Korošec
  • 12.03.2020. 09:00
  • Koprivničko-križevačka, Đelekovec

Od koza do medalja: vrijedno mlijeko pretočili u kozmetiku, stižu nagrade na OPG Korošec

Uzgoj koza i prodaja mlijeka tek je uvod u priču vrijedne i svestrane obitelji Korošec. Krajem prošle godine službeno su registrirali i proizvodnju kozmetike od kozjeg mlijeka, a stigla je i prva nagrada sa sajma inovacija.

Foto: Arhiva obitelji Korošec
  • 1.343
  • 435
  • 0

Obitelj Korošec nekada se bavila uzgojem krava, ali mlada generacija odlučila se za koze. Počeli su s 30-ak grla kojima su se bavili dodatno, uz stalan posao, a danas OPG Korošec iz Đelekovca ima stado koje broji preko 200 koza. Njihovo prvoklasno kozje mlijeko može se naći u mnogim trgovinama diljem Hrvatske. Prodaja mlijeka dobar je izvor prihoda za cijelu obitelj zbog velikih količina koje danas proizvode. Zdravstvena ispravnost kontrolira se višestruko, od strane otkupljivača i u ovlaštenom laboratoriju u Križevcima.

Moderna farma izgrađena vlastitim rukama i vlastitim sredstvima

"Bavio sam se kozama uz redovan posao i s vremenom zaključio da bi vrijedilo posvetiti im se u potpunosti. Tako smo krenuli s postupnim povećavanjem broja životinja da bi danas imali zaista veliko stado", doznajemo od Davora Korošeca, nositelja istoimenog OPG-a i glavnog u svim poslovima oko životinja.

Među brojnim poslovima jednog gospodarstva, primarni su mu briga o hranidbi i zdravlju koza, priprema i sakupljanje hrane te njega i održavanje čistoće životinja. Godišnje dobije oko 80.000 l mlijeka koje prodaje i na taj način osigurava sredstva za život peteročlane obitelji, ali i pokriva troškove poljoprivredne mehanizacije, opreme za staju, izgradnje proizvodnog objekta. Vlastitim rukama i vlastitim sredstvima izgradio je novu muznu stanicu koja mu je uvelike olakšala posao mužnje koji je potrebno izvršiti dvaput dnevno. Prije su imali izmuzište za 12 koza u kojoj se moglo musti samo dvije u isto vrijeme, pa su sagradili drugo koje može primiti 24 koze i sve se muzu istovremeno.

Obitelj Korošec danas ima stado koje broji više od 200 koza 

Mlijeko cijevima automatski ide do laktofriza, nema ručnog pretakanja. Ugrađeni su i stakleni mjerači koji za svaku kozu mjere količinu mlijeka koju ona daje čime se olakšava selekcija najboljih grla.

Napravili veliki korak i krenuli s proizvodnjom kozmetike

No, to je tek uvod u cijelu priču ove vrijedne i svestrane obitelji. Krajem prošle godine službeno su registrirali i proizvodnju kozmetike od kozjeg mlijeka. "Ideja da počnemo s proizvodnjom sapuna i ostale kozmetike došla je nakon odluke starije kćeri da prestane pohađati školu crtanja. Znala sam da ima smisla za umjetnost i pomislila kako bi takva zanimacija za nju bila savršena. Nisam pogriješila jer ona danas uživa u osmišljavanju novih sapuna, a vjerujte mi, to je vrlo kreativan i ispunjavajući posao", upoznaje nas s tijekom događaja mama Ivana.

Dodaje da i sin Julio pomaže iako je oboje djece još u osnovnoj školi. Ljubav, zaigranost i kreativnost dječjeg uma utkane su u svaki proizvod, bilo kroz vaganje ili miješanje sastojaka, kroz novi dizajn ili osmišljavanje drugih noviteta. Obitelj je prije godinu dana obogaćena i za još jednog novog člana, a malenu Nataliju njezino mjesto u ovom obiteljskom projektu već čeka.

Ivana Korošec

Borba s administracijom trajala je tri godine, nije bilo lako, ali istjerali su mak na konac i već duže vrijeme imaju sve crno na bijelo. Paralelno s izgradnjom novog objekta na mjestu građevine koja se iznenada sama srušila, pisala se dokumentacija i elaborati čemu svjedoči debeli registrator krcat papirima. Za svaki dokument moralo se nekoga zvati, nekamo otići ili je netko trebao doći k njima, a sve je to trebalo i isfinancirati. No, tome je došao kraj i sada nesmetano rade. Već imaju dogovorene suradnje s nekoliko prodajnih mjesta u obližnjim gradovima, ali cilj im je pronaći više partnera za prodaju na Jadranu. Od prodajnih kanala za sad imaju web-shop, Facebook i Instagram. Na svom imanju imaju i malu trgovinu pa se sve što nude može pronaći i na njihovom kućnom pragu.

Odakle uopće ideja za izradu kozmetike?

"Davorova baka davnih je godina kuhala sapun od svinjske masti, goveđeg loja i kuhanog pepela. U jednom trenutku smo pomislili da bi tako nešto za nas bila dobra stvar. Prirodni proizvodi su sve traženiji, a vjerujemo da će taj trend još neko vrijeme rasti. Kupci postaju sve svjesniji važnosti korištenja što manje kemikalija te shvaćaju da naš organizam preko kože dobiva mnoštvo raznoraznih sastojaka", objašnjava Ivana koja se ipak odlučila za drugačiju izradu sapuna jer su i druga vremena. Ne koriste masti nego maslinovo i kokosovo ulje koje je dostupnije.

Poslije položene edukacije za fitoaromaterapeuta, stekli su neophodno stručno znanje koje im je postalo baza za razvijanje vlastitih receptura. Zasad izrađuju sapune, kreme za suhu kožu, balzame za brijanje i soli za kupanje. Kažu da je iz cijelog asortimana ženama najzanimljivija pločica za tuširanje s cimetom, mlađi preferiraju sapun s aktivnim ugljenom koji pomaže kod akni i masne kože, a oni u zrelijim godinama prednost daju lavandi i jorgovanu.

Art in Soap - sapuni za ruke i lice, za tuširanje, za piling, kreme i balzami..

Uživaju u igri bojama i raznim tehnikama lijevanja tako da su krenuli s par vrsta sapuna da bi danas imali u ponudi gotovo dvadesetak. Kozje mlijeko ima najveći udio u njihovim proizvodima što ga čini posebnim i drugačijim od sličnih artikala na tržištu. Neki su traženiji, drugi ipak manje; neki zbog kombinacija esencijalnih ulja imaju izrazito dobre benefite za kožu, pomažu kod problema s aknama, ima onih za grubu i suhu kožu i ostalo. U svakom slučaju, korištenjem prirodnih sapuna OPG-a Korošec koža vrlo brzo postaje mekša i nježnija. Tome doprinosi kombinacija kokosovog ulja i kozjeg mlijeka koji svojim sastavom skidaju mrtve stanice.

"Imamo izvrsne sapune koji rješavaju problem tvrde kože na petama, a za njima potražnja kreće na proljeće. Kožu omekšavaju gotovo naočigled", govore i dodaju da je npr. onaj za ruke s cimetom vrlo tražen tijekom cijele godine. Svim sapunima zajedničko je da hidratiziraju kožu, a to traži 99% kupaca. Žene dosta uzimaju pločice s kokosovim brašnom koje koriste za lice. Od pilinga imaju i kavu, zrnca maka koja su dosta gruba, a tu su i zrnca kukuruznog brašna koja su jako i fina i odlična za blagi piling cijelog tijela. Sapuni za ruke i lice, za tuširanje, za piling, kreme i balzami, uz kozje mlijeko s njihove farme sadrže samo prirodna i eterična ulja.

Zlatna medalja na sajmu inovacija u poljoprivredi Agro Arca

S dugoročnim planovima se ne opterećuju, vrijeme će pokazati što je isplativo, a što ne. Sve što im se događa u poslovanju prihvaćaju kao dio procesa poduzetničkog sazrijevanja. A događaju se i neke divne stvari. Ovaj OPG već je nekoliko godina za redom najveći proizvođač kozjeg mlijeka u Koprivničko-križevačkoj županiji, prema proglašenju na poljoprivrednom sajmu Dani travnjaka u Koprivnici. No ovoj vrijednoj obitelji stiglo je još jedno priznanje. U Karlovcu su, na 11. sajmu inovacija u poljoprivredi Agro Arca, za svoje proizvode osvojili prvu nagradu.

Za svoju liniju kozmetike osvijili su prvu nagradu na sajmu inovacija

"Zbog neobičnih kombinacija sastojaka i finalnog izgleda proizvoda, naša linija kozmetike dobila je zlatnu medalju i pokazala se vrlo zanimljivom ocjenjivačkom žiriju. Na ocjenjivanje smo dali sapun od kozjeg mlijeka i pijeska za grube pete, piling od kozjeg mlijeka i kukuruznog brašna, kremu za suhu kožu te balzam poslije brijanja s kozjim mlijekom. Ovo je ogromno priznanje za naš trud, vrijeme i sredstva utrošena na pokretanje ovog projekta", s ponosom ističu. Na sajmu se predstavilo oko 200 inovacija i preko 500 autora iz raznih zemalja.


Fotoprilog


Tagovi

Davor Korošec OPG Korošec Kozje mlijeko Uzgoj koza Prirodni sapuni


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."