Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Jaja
 • 16.04.2022. 15:00

Od čega ovisi boja jaja, gdje je sneseno najveće, kako otkriti je li svježe?

Jaja nemaju puno kalorija, a bogata su proteinima i zdravim mastima. Donosimo vam deset zanimljivosti o ovoj visokohranjivoj namirnici

Foto: Bigstockphoto/VBaleha
 • 457
 • 74
 • 0

Stara narodna kaže - svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje. Jaja nemaju puno kalorija, a bogata su proteinima i zdravim mastima. Boja ljuske i veličina nam više govore o pasmini kokoši ili vrsti životinje, načinu hranidbe i uvjetima držanja.

Donosimo vam deset zanimljivosti o ovoj visokohranjivoj namirnici bez koje je Uskrs nezamisliv. 

 1. Na površini ljuske jajeta se može nalaziti čak 17.000 pora.
 2. Kada je žumanjak obojen intenzivno žutom to nam ukazuje da je kokoš u hranidbi imala mnoštvo zelene hrane, jasno žuto je odlika hranidbe bogate kukuruzom. Blijedi žumanjak potječe od životinja čija se hrana bazira na pšenici i ječmu. Boja ljuske i žumanjka ne utječe na kvalitetu.
 3. Pasmine kokoši koje nose smeđa jaja zahtijevaju više hrane i zbog toga su skuplja.
 4. Sadrže dvije trećine preporučene dnevne količine kolesterola. Lutein iz jaja sprječava degeneraciju mišića i pojavu mrene, a holin potiče normalnu aktivnost stanica. Žumanjak sadrži vitamin D.
 5. Potrebno je 24 do 26h kako bi se jaje formiralo i da ga koka snese. Tijekom godine pasmine nesilica dat će od 300 do 325 jaja. Kako stare, njihova jaja postaju veća, ali se smanjuje nosivost.
 6. Zabilježeno je da je najveće jaje na svijetu snijela kokoš po imenu Harriet 2010. godine u Velikoj Britaniji, a izmjeren je promjer od nevjerojatnih 23cm.
 7. Jaja su proizvod koji se brzo kvari. Jedan dan na sobnoj temperaturi je ekvivalent sedam dana u hladnjaku. Kako bi utvrdili je li svježe potrebno ga je staviti u čašu s vodom. Svježa će potonuti na dno. Sedmodnevna se lagano podižu s dna, ali im vrh ostaje u kontaktu s dnom. Jaja stara tri tjedna plutaju na sredini čaše odvojena od dna, ali ne izviruju iz vode. Staro koje više nije za konzumaciju, pluta pri površini vode.
 8. Prilikom ležanja na jajima kokoš ih okreće oko 50 puta tijekom dana kako se žumanjak ne bi zalijepio za unutrašnji zid ljuske.
 9. Najčešće konzumiramo kokošja jer one nose više i nisu zaštitnički raspoložene kao druga perad. Pačja jaja sadrže više masti i zbog toga su ukusnija.
 10. Kako biste razlikovali sirovo jaje od tvrdo kuhanog jednostavno ga zavrtite na tvrdoj kuhinjskoj površini. Tvrdo kuhana se lako vrte, sirova se ljuljaju.

Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Jaja Proizvodnja jaja Uskršnje jaje Peradarstvo Zanimljivosti o jajima Najveće jaje Boja jaja Hranjivost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zna neko šta je ovo?