Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba krava
  • 28.12.2022. 15:00

Obavljena ispitivanja: Manje metana u proljetnoj ispaši?

Istraživanje ispaše je pokazalo utjecaj hranidbe krava na proizvodnju metana i drugih plinova.

Foto: Depositphoto/SandraBurm
  • 565
  • 104
  • 0

Ispitivanja ispaša koje je provelo Sveučilište i istraživački centar Wageningen Livestock Research na DairyCampusu, a koja su započela 2020. godine, pokazala su da ona pomaže u smanjenju emisije amonijaka i metana. Najniža je s punom ispašom, posebno u proljeće, izvještava Nieuweoogst

Obavljena su dva ispitivanja od po tri perioda. Uspoređivane su emisije metana od mliječnih krava na osnovi obroka koji se sastoji od kompletne silaže, potpuno svježe trave u štali i potpune ispaše na otvorenom. To se odnosi na enterički metan, koji nastaje fermentacijom u buragu mliječnih krava.

Utjecaj paše

Za mjerenja metana u dahu koristi se takozvani Greenfeeds. Promatrana je ispaša tijekom dana te krave na travnatoj silaži noću, uspoređujući kratku i dugu travu.

Ispaša može pomoći u smanjenju emisije metana (Foto: Depositphotos/huggy1)

Već su prvi rezultati pokazali da ispaša može pomoći u smanjenju emisije metana. Ona je s punom ispašom iznosila 280 grama po kravi dnevno, u usporedbi s 440 grama s punom silažom i 380 grama s ljetnom hranidbom u štali. Bile su najniže uz punu ispašu 2021., dok će usporedni rezultati obje godine i konačni izvještaj o istraživanju biti uskoro dostupni.

U prvoj godini emisije metana u ljeto i jesen su bile niže kod ispaše nego kod ljetne štale i silaže. Ljeti je bila 320 grama po kravi dnevno tijekom vanjske ispaše i 450 grama u periodu ljetne hranidbe u štali i silaže trave. U 2021. godini nisu pokazane razlike u ovim periodima.

Kraća trava - niže emisije metana?

Razlike između svježe trave i silaže pokazuju da je veća emisija metana pri nižem sadržaju sirovih proteina. U 2020. svježa trava je pokazala blagi pad tih emisija s nižim sadržajem sirovih proteina. Razlog bi mogla biti količina šećera u svježoj travi koja je inhibirala stvaranje metana. Druga mogućnost je da voštani premaz na svježoj travi čini travu otpornijom, zbog čega se ne razgrađuje u buragu.

Pregoni na pašnjacima ili kako rotacijska ispaša poboljšava kvalitetu trave?

Postoji efekt dužine trave. U oba promatrana perioda kratka trava dovela je do nižih emisija metana od duže trave. U 2021. godini razlike nisu bile vidljive. Postoje indikacije u literaturi da uski trputac može smanjiti emisiju metana iz buraga, sada se i ovo koristi. Ove godine u pokus su uključene i parcele s višegodišnjim ljuljom sa i bez uskog trputca, na kojima krave pasu neograničeno.


Tagovi

Emisije metana Ispaša Hranidba krava


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]