Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski hladnokrvnjak
  • 10.05.2018. 15:00

Nova pravila licenciranja i DNK analize hrvatskih hladnokrvnjaka

Novost u uzgoju hrvatskog hladnokrvnjaka, od ove godine je i obavezna DNK analiza, koja se obavlja na uzorku grive. Prema riječima sugovornika, DNK analiza regulirat će nejasnoće i nepravilnosti u uzgoju hrvatskog hladnokrvnjaka. 

Foto: Youtube/screenshot
  • 883
  • 23
  • 0

Na području Slavonije djeluju tri udruge koje se bave uzgojem hladnokrvnjaka sa svim potrebnim dozvolama. Jedna od njih je i Konjogojstvena udruga Valis Aurea iz Požeško-slavonske županije. Svi članovi udruge dužni su prisustvovati licenciranju pastuha, koje je u Mihaljevcima.

Neuhranjeni i zapušteni konji, odnosno oni koji ne ispunjavaju određene uvjete, ne mogu dobiti pripusnu dozvolu. Pastusi koji imaju trajnu dozvolu također moraju svake godine biti pregledani. 

"Odabir konja se obavlja svako proljeće, jednom godišnje, prije pripusne sezone, da se konji pregledaju te da se vidi koja grla mogu, a koja ne mogu "obavljati svoju dužnost" kroz iduću sezonu", rekao je predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Mirko Majsec.

Od ove godine obavezna i DNK analiza

Licenciranje pastuha hrvatskog hladnokrvnjaka, kao i ostalih pasmina konja, obavlja se na temelju ispita radne sposobnosti. Ocjenjuje se uzgojni tip, spolni izražaj, konstitucija, skladnost i proporcije te razvijenost i mišičavost. Konji moraju zadovoljiti i osnovne kretnje: hod i kas.   

Novost u uzgoju hrvatskog hladnokrvnjaka, od ove godine je i obavezna DNK analiza, koja se obavlja na uzorku grive. 

"Griva se na istraživanje šalje u Njemačku, tako da ćemo sljedeće godine znati porijeklo ždrijebeta. Vadi se krv i čipira se tako da se zna porijeklo je li je od tog konja koji je naveden, ili je pripušteno. Bilo je ponekad nekih nepravilnosti i tome se moralo stati na kraj. Krenuli smo ove godine raditi po sistemu EU", rekao je Damir Pavković, tajnik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i predsjednik Konjogojstvene udruge Vallis Aurea. 

"To smo trebali i prije raditi. Sada ćemo imati točne podatke roditelja ždrijebeta. Do sada smo to rješavali čipovima, obilježavanjem, a sada smo dobili direktivu Europske unije i moramo djelovati po njihovim standardima. Imamo obećanje da će DNK analizu plaćati država, a to će sve skupa trajati oko pola godine", otkriva predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Mirko Majsec. 

"Srodstva jednostavno ne smije biti"

Prema riječima naših sugovornika, DNK analiza regulirat će nejasnoće i nepravilnosti u uzgoju hrvatskog hladnokrvnjaka. 

"Jednom smo morali tome stati na kraj. Mi, članovi malih udruga, čiji su konji većinom u štalskom uzgoju, sve radimo po pravilima. Kod nas može doći inspekcija, nije bitno koja, kada god hoće i neće uočiti nikakvu nepravilnost", ističe Damir Pavković. 

"DNK analiza će regulirati mnoge stvari, pogotovo kod uzgoja na pašnjacima, slobodnog uzgoja, gdje svaki pastuh slobodno skače po svim kobilama. Srodstva jednostavno ne smije biti", rekao je Majsec. 

Veća materijalna korist?

Uzgajivači hrvatskog hladnokrvnjaka u budućnosti će možda imati i veću materijalnu korist

"Od 2019. godine će EU, ako imamo standarde koje su nam zadali i urednu administraciju, davati poticaj od 500 eura po grlu. Bili smo i u Ministarstvu poljoprivrede, idemo ponovo na sastanak gdje ćemo probati izboriti i poticaj za ždrjebad" najavio je Damir Pavković. 

Sve manje mladih zainteresirano za uzgoj konja

Predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Mirko Majsec ističe da sve manje mladih ljudi pokazuje interes za konjogojstvo. 

"Konjogojstvo malo po malo opada, a i još će više ako nam ne budu dovoljno visoki poticaji za naše autohtone pasmine - hrvatskog hladnokrvnjaka i posavca. Država stimulira arapskog konja sa 6.200 kuna, dok naša rasplodna kobila dobije 1.500. Tu u mnogim slučajevima dolazi do nezadovoljstva", ističe Majsec. 

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije, broj grla hrvatskog hladnokrvnjaka na području države 2015. iznosio je 6877, a 2016. godine bilo je 7.156 grla, što je blagi porast.


Tagovi

Konji Hladnokrvnjak Licenciranje DNK analiza


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P