Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisija dušika
  • 14.08.2022. 18:00

Nizozemska do 2030. planira klanje 30 milijuna grla stoke zbog klimatske krize

Pripremljena su novčana sredstva kako bi se smanjila najveća brojnost stoke u EU

Foto: Depositphoto/MicEnin
  • 1.135
  • 301
  • 0

U cilju smanjenja industrijske poljoprivrede poduzimaju se različite aktivnosti u kojima Nizozemska prednjači. Kako piše Green Me to će se postići klanjem viška stoke, što iznosi 30 posto od ukupnog broja.

Ova zemlja ima površinu od 41.000 km², a od toga je jedna petina pod vodom. I pored toga, ima najveću brojnost stočnog fonda u EU po površini. Broj stoke koju uzgajaju je 4 milijuna goveda, 13 milijuna svinja, 104 milijuna peradi, što ju čini najvećim europskim izvoznikom mesa. Kako bi se smanjile emisije dušika, na nekim područjima i do 70 posto, neophodno je smanjiti njihovu brojnost.

30 milijuna stoke za klanje

Na klimatske promjene najviše utječu intenzivne farme s velikim brojem grla. S jedne strane je ogromna zarada i proizvodnja hrane za milijarde ljudi. Na drugoj su ogroman utjecaj farmi na okoliš patnja životinja, kršenje higijenskih standarda.

Oko 17.600 poljoprivrednika treba smanjiti broj životinja (Foto: Depositphoto/smuki)

Veliki je broj životinja na farmama, a izbor da se krene u smanjenje njihovog broja, kako bi se smanjio utjecaj intenzivnog uzgoja na životnu sredinu, ima za posljedicu klanje 30 milijuna grla do 2030. godine.

Vlada ima fond od 25 milijardi eura kako bi "uvjerila" poljoprivrednike da smanje brojnost stoke ili da u potpunosti odustanu od uzgajanja.

Pucanj na poljoprivrednike

Prema procjenama kako bi se to ostvarilo oko 11.200 poljoprivrednika bi trebalo zatvoriti svoje farme, a 17.600 bi smanjilo broj životinja na imanjima. Zbog ovih vladinih planova, poljoprivrednici su od lipnja na ulicama širom zemlje. 

Prosvjedi u Nizozemskoj se ne smiruju - 11.200 gospodarstva će prestati s radom

Ocijenjeni su najvećim prosvjedima u povijesti države, a zabilježeno je i nekoliko eskalacija, kada je dolazilo do sukoba demonstranata i policije. U jednom navratu organi reda su čak posegnuli i za oružjem, kada je pucano u pravcu traktora, a pukom srećom, tom prilikom nije bilo ozlijeđenih. 


Tagovi

Nizozemska Emisije dušika Klanje stoke Prosvjedi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]