Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 07.01.2009.

Nedostaje 40 posto svinjskog mesa

Operativni planovi u svinjogojskoj proizvodnji tek trebaju dati rezultate. Zbog nestašice odojaka za Novu godinu su profitirali prodavači janjetine iz uvoza

  • 1.702
  • 83
  • 0

Tradicionalnih odojaka uoči Nove godine, koji su na domaćem tržištu gotovo upola jeftiniji (35 kuna po kilogramu) u odnosu na janjetinu, nestalo je kako u trgovačkim centrima tako i kod malih mesara.

Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, rekao nam je da se od 1,1 milijun svinja na domaćem tržištu, za osobne potrebe domaćinstava sad zakolje nešto više od pola milijuna svinja. Još prije tri godine taj broj je bio 700.000 svinja.

Dodaje da su posao klaonica u Hrvatskoj uvelike preuzeli trgovački lanci, koji u svojoj ponudi imaju već obrađeno meso. Osim toga, trgovci u ponudi imaju i meso za sušenje. Zanimljivo da odojaka za Novu godinu, kad uobičajeno raste njihova potrošnja, nije bilo dovoljno ni na zagrebačkim tržnicama. Profitirali su tako prodavači janjetine iz uvoza, koja se prodavala po cijeni od 55 kuna po kilogramu.

U Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja kažu da je poremećaj u proizvodnji odojaka nastao u proljeće prošle godine, i unatoč pomoći proizvođačima taj manjak u proizvodnji, posebno na obiteljskim gospodarstvima, nije nadoknađen.

Operativni planovi u svinjogojskoj proizvodnji, uz nove velike svinjogojske farme Agrokora i Gavrilovića, tek trebaju dati očekivane rezultate, jer na domaćem tržištu nedostaje i običnih čvaraka, koji se na tržnicama dobro prodaju po cijeni od 40 kuna po kilogramu.
S druge strane, kod velikih proizvođača svinja zadržana je ista razina proizvodnje ili je čak i povećana. Riječ je o 25.000 krmača, odnosno 250.000 tovljenika iz domaćeg uzgoja.
No, jedne godine se u Slavoniji uz kupljenu svinju odojak dobivao besplatno, dok ih sada nema dovoljno. Na interventni otkup tržišnih viškova svinja prije tri godine država je potrošila 100 milijuna svinja.

Inače, tradicionalna svinjokolja iz godine u godinu je sve manja, a gotovo 40 posto tovljenika u domaćim torovima, koji su sve prazniji, iz zemalja je EU-a, posebno Danske i Nizozemske.
Sreća u nesreći je da je na tržištu zemalja EU-a stavljeno dovoljno tovljenika u uzgoj, pa se na proljeće može očekivati njihov uvoz po primjernim cijenama, što znači da cijena svinjskog mesa na domaćem tržištu ne bi trebala rasti. [Marinko Petković]

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]