Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istarski vol
  • 29.08.2021. 12:45
  • Istarska, Kanfanar

Najteži istarski vol ima 1.380 kila - izmjeren je na 31. smotri Jakovlja

Danas je boškarin kućni ljubimac i uzgaja se isključivo zbog tradicije i ponosa

Foto: Elvis Morina
  • 543
  • 128
  • 0

Zadnje subote u srpnju, u Kanfanaru se održava tradicionalna smotra istarskih volova. Ovogodišnja 31. Jakovlja održala su se u Parku istarskog vola, na kojoj su odabrani najljepši, najteži i najposlušniji volovi. Danas je boškarin kućni ljubimac i uzgaja se isključivo zbog tradicije i ponosa, a do kraja 70-tih godina prošlog stoljeća volovima se oralo u Istri. 

Ipak se radi o tradicionalnom simbolu Istre koji za sada opstaje samo zahvljujući ljubavi pojedinaca. Jedan od dugogodišnjih uzgajivača boškarina, Mario Gašparini, rekao je da "držati vola danas nije profitabilno, da jest, imali bismo ih 30 tisuća, umjesto 30 koliko ih je sad".

Smotra Jakovlja okuplja brojne posjetitelje

Svaki vol svoga gospodara košta oko 20 tisuća kuna godišnje, a popije i do 100 litara vode dnevno. Za sada, Istarska županija i Općina Kanfanar kroz ovu izložbu, daju četiri tisuće kuna po volu i to je sve što uzgajivači dobiju. "Zajedno s općinom i sponzorima financiramo dolazak volova na ovu smotru i potičemo da se uzgoj održi i dalje“, kazao je Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije

Titula najljepšeg boškarina pripala je Gajardu, u vlasništvu Marinele Jugovac iz Bužleti. Pobjedu u kategoriji poslušnosti odnio je vol Emila Rojnića iz Orihi, dok je najteži istarski vol također Sarožin vlasnika Maria Udovičića, koji se s prošlogodišnjih 1.303 kilograma udebljao na 1.380 kg. S tom težinom, ovaj je vol ujedno i najteži vol u povijesti kanfanarske smotre.

Najteži vol u povijesti kanfanarske smotre ima 1.380 kilograma

"Boškarin je simbol Istre i ne smijemo dopustiti da sve padne na leđa uzgajivača. To je naša dužnost i zadaća, da spasimo uzgoj ovog goveda“ poručio je načelnik Općine Kanfanar, Sandro Jurman.

Posjetitelji 31. Jakovlja, uz smotru volova, mogli su također pogledati izložbu fotografija brojnih autora s temom istarske tradicije – od arhitekture, folklora, starih običaja, gastronomije, istarskog vola i drugih životinja. U kućici gdje se čuva stara vaga za mjerenje težine stoke, upriličena je prodajna izložba unikatnih radova kanfanarske umjetnice Olge Vicel. Nakon službenog otvorenja smotre uz nastupe Limene glazbe Rovinj, Kulturno-umjetničkog društva Dvigrad i kanfanarskih mažoretkinja, povorka volova krenula je oko Parka istarskog vola.

 Pogledajte video prilog:


Fotoprilog


Tagovi

Boškarin Istarska županija Najteži istarski vol Jakovlja Općina Kanfanar Ezio Pinzan Sandro Jurman


Autor

Elvis Morina

Više [+]

Magistar novinarstva s višegodišnjim medijskim stažom. Urednik/novinar s domaćim i međunarodnim iskustvom na više radio postaja, internet portala te televizijskih emisija. Novinarstvom u poljoprivredi se bavi od 2015. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.