Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kokoši nesilice
  • 16.02.2021. 09:00

Nacrt natječaja u javnom savjetovanju: Ulaganja u alternativne načine držanja kokoši nesilica

U javnom savjetovanju je Nacrt natječaja za provedbu Podmjere 4.1 "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva", provedba tipa operacije 4.1.1 "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava".

Foto: Depositphotos/davit85
  • 711
  • 394
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je javno savjetovanje na temu Nacrt natječaja za provedbu Podmjere 4.1 "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva", provedba tipa operacije 4.1.1 "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" - ulaganja u alternativne načine držanja kokoši nesilica u sektoru peradarstva.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju je 100.000.000 kuna od čega:

  • 50.000.000 kuna za mikro, male i srednje korisnike (poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od 8.000 do 250.000 eura SO)
  • 50.000.000 kuna za velike korisnike (poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine preko 250.000 eura SO).

Najniža visina javne potpore po projektu iznosi 5.000 eura, a najviša:

  • do 500.000 eura za mikro, male i srednje korisnike (poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od 8.000 do 250.000 € SO)
  • do 1.000.000 eura za velike korisnike (poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine preko 250.000 €)
  • do 100.000 eura za korisnike čiji je zbroj vrijednosti prometa kroz tri godine koje prethode godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu manji od iznosa od 100.000 €, korisnike koji nisu u obvezi vođenja poslovnih knjiga i korisnike obveznike vođenja poslovnih knjiga koji ne posjeduju financijsku dokumentaciju za prethodnu financijsku godinu.

Intenzitet javne potpore je do 50 posto (Europska unija sudjeluje sa 85 posto udjela, a Republika Hrvatska s 15 posto udjela). Iz Ministarstva napominju kako se intenzitet po projektu može uvećati za dodatnih 20 posto ako ulaganje provodi mladi poljoprivrednik ili se odvija u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima.

Za mlade poljoprivrednike, kako su definirani kao korisnici ovog tipa operacije, intenzitet potpore uvećava se za 20 posto uz uvjet ako se radi o fizičkoj osobi, mora prije podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu biti zaposlen kod te fizičke osobe - korisnika i početi plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje po osnovi poljoprivrede ili ako je korisnik pravna osoba, mladi poljoprivrednik mora biti zaposlen u pravnoj osobi - korisniku prije podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu.

"Ako mladi poljoprivrednik ne ispuni uvjete do podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu, dodatni intenzitet potpore od 20 posto korisniku neće biti isplaćen", stoji u javnom savjetovanju.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Također, kako bi ostvario dodatnih 20 posto potpore mladi poljoprivrednik treba dokazati stručna znanja i vještine (stručnu osposobljenost) u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu, dostavom dokumentacije. Status mladog poljoprivrednika ne mogu ostvariti pravne osobe koje nisu registrirane kao trgovačka društva (kaznionice, zatvori, zadruge, škole i sl.).

"Najveći intenzitet kombinirane potpore ne smije biti veći od 70 posto od ukupno prihvatljivih troškova projekta“, ističu iz Ministarstva.

Savjetovanje je otvoreno do 25. veljače 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Natječaj Tip operacije 4.1.1 Kokoši nesilice Alternativno držanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.