Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Dombaj
  • 07.11.2017. 12:00

Mljekomati im proizvodnju mlijeka učinili isplativom

Mlijeko s OPG-a Dombaj ima znak "Mlijeko hrvatskih farmi" što, osim činjenice da je proizvedeno u našoj zemlji, znači i da je laboratorijskom analizom ocijenjeno kao vrlo kvalitetno.

Foto: Sandra Špoljar i OPG Dombaj
  • 2.535
  • 643
  • 0

Biserka i Nikola Dombaj iz zagorskog mjesta Družbinec, proizvodnjom mlijeka bave se 15-ak godina. Trenutno na svom gospodarstvu imaju 23 muzne krave te 15 grla junica i teladi. Mjesečno se tu proizvede 12 tisuća litara mlijeka. Veći dio isporučuju "Dukatu", a prije pet godina odlučili su nabaviti i postaviti dva mljekomata. Jedan u Varaždinu, a drugi u mjestu Sračincu.

"Nisu to bile male investicije, jer je cijena mljekomata od 8 tisuća eura na više, ovisno o vrsti i veličini, ali danas su nam oni izvor sigurnog novca. Dnevno preko mljekomata u Varaždinu prodamo do 70 litara mlijeka po cijeni od 6 kuna, a u onom u Sračincu oko 40 litara po 5 kuna za litru, budući da nam je najam prostora tu jeftiniji", priča nam Nikola Dombaj dok oko 9 ujutro, s obitelji napokon sjeda za stol i ispija prvu jutarnju kavu, nakon obavljenih poslova u štali i odvezenog svježeg mlijeka u mljekomate.

O kravama se brine Nikola

Mlijeko Dombajevih ima znak "Mlijeko hrvatskih farmi" što, osim činjenice da je proizvedeno u našoj zemlji, znači i da je laboratorijskom analizom ocijenjeno kao vrlo kvalitetno.

Imamo vjerne, redovne kupce i to nam puno znači

"Odmah nam je bila želja na svoje mljekomate staviti znak “Mlijeko hrvatskih farmi“ te tako osigurati dodatnu vrijednost našem mlijeku. Naš je OPG postao korisnik spomenutoga znaka 15. srpnja 2014., odnosno od samog početka kada se, temeljem uvjeta njegova korištenja, omogućilo njegovo postavljanje i na mljekomate. Na taj su način potrošači postali sigurni da kupnjom mlijeka od našeg OPG-a, kupuju proizvod domaćeg, dokazanog podrijetla. Vidljivo je kako se potrošači sve više okreću lokalnim proizvodima, a to svakako treba podržati i korištenjem znakova utvrđene sljedivosti proizvoda kao što su ti znakovi koje odobrava Hrvatska poljoprivredna agencija", ističe Nikola.

Od šesteročlane obitelji Dombaj, samo se Nikola i Biserka bave poljoprivredom. Sinove Davida i Dominika, kćerku Petru te buduću snahu Mateju, rad na gospodarstvu nije privukao, pa su posao pronašli u drugim djelatnostima. Nikola im ne zamjera, štoviše, kaže da ih u potpunosti razumije.

I na odmoru stalno razmišljali o kravama i poslu

"Gledajte, supruga i ja smo ovoga ljeta prvi put nakon 17 godina otišli na godišnji odmor. Zaposlenih radnika nemamo, pa su nam tu djeca uskočila i odradila te dane umjesto nas. Mi smo pak jako vezani uz krave i poljoprivredu i stalno smo i tamo razmišljali je li sve u redu. Životinje držimo u našim starim štalama. Istina, razmišljali smo o izgradnji novih, ali u općini su nam rekli da je ne možemo graditi u selu, nego negdje izvan. Ja pak nisam želio farmu u polju i tako smo od toga odustali. Možda bi u slučaju nove farme povećali i broj krava, ali moje je općenito mišljenje da ako jedna obitelj ne može živjeti od 20 krava, neće moći niti od 40", kaže Nikola.

Hranu za životinje proizvode na 40 hektara od čega 2/3 zemljišta imaju u najmu. I zagorske poljoprivrednike muče male i raštrkane parcele, pa tako i Dombajevi obrađuju polja udaljena i do 35 kilometara, koja se nalaze na području triju općina.

Da nemamo puno malih parcela, posao bi bio brže gotov

"Primjera radi, 29 hektara zemlje nam je raštrkano na 56 katastarskih čestica. Ne moram ni napominjati koliko potrošim vremena i goriva dok se vozim od jedne do druge. Sijemo lucernu, kukuruz, ječam i suncokret. Ostavimo onoliko hrane koliko nam treba za prehranu krava, a ostalo prodamo. Kako bilo da bilo, supruga i ja od stočarstva i proizvodnje mlijeka nećemo odustati, a dalje neka bude kako bude", ističe Nikola Dombaj.

Za mlijeko je zadužena Biserka

Ovo obiteljsko gospodarstvo iz Družbinca, sela u općini Petrijanec, privodi kraju berbu kukuruza, no što se uroda tiče, ovu godinu neće pamtiti po dobrim prinosima, jer suša je na pojedinim poljima smanjila urod i za 40%. Trenutna prodajna cijena mu se, kažu nam, kreće od 1,10 kuna za kilogram. U toku su i pripreme za sjetvu žitarica. Dombajevi posjeduju svu potrebnu mehanizaciju, pa posao polako ide svojim tokom.

Ne zamaraju se previše kakva će biti sljedeća godina jer protiv prirodnih nepogoda se ne može. Svjesni su toga svi, koji su, upravo kao Biserka i Nikola Dombaj, svoj život posvetili stočarstvu i ratarstvu. I dobri su u tome što na mljekomatima potvrđuje i naljepnica sa znakom "Mlijeko hrvatskih farmi".

Foto: Sandra Špoljar i OPG Dombaj


Fotoprilog


Tagovi

Nikola Dombaj Biserka Dombaj Družbinec Dukat Mljekomati Varaždin Sračinec Mlijeko hrvatskih farmi Petrijanec Raštrkane parcele Berba kukuruza


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]