Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od vuka
  • 16.02.2023. 09:25

Ministarstvo gospodarstva oglasilo se o vukovima, dižu visinu odštete za stradalu stoku?

Premda stočari godinama upozoravaju da je broj ovih zaštićenih životinja povećan, a napadi na njihova stada gotovo svakodnevni, iz Ministarstva gospodarstva kažu da je broj prijava šteta u blagom porastu, a vuk često neopravdano osumnjičen.

Foto: Depositphotos/jamcgrow
  • 965
  • 97
  • 0

Novi Pravilnik o naknadi štete od strogo zaštićenih životinja kao i najavljeni novi odštetni cjenik, napokon bi trebao biti donesen ove godine.

To će značiti i veće naknada štete za stoku stradalu od vukova, a iznosi za pojedine kategorije biti usklađeni s trenutnim tržišnim vrijednostima. Točnije, kako su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja rekli za Hinu, bit će daleko viši. 

Novi odštetni cjenik za stoku stradalu od zvijeri trebao je stupiti na snagu - gdje je zapelo

Podsjetili su i da se trenutno za, primjerice, usmrćenu ovcu dobije 79,63 eura, a za janje 92,91 eura, ako su poduzete propisane mjere čuvanja, a šteta prijavljena u roku od 24 sata.

Premda stočari godinama upozoravaju da je broj ovih predatora povećan, a napadi na njihova stada gotovo svakodnevni (bilježe se i nemile scene obješenih vukova na prometne znakove te stradalih u prometu), iz Ministarstva uzvraćaju da je broj prijava šteta u blagom porastu. 

Krivci psi i čagljevi, a ne vuk? 

Naglašavaju i da su kod dijela šteta neopravdano osumnjičeni, a očevidom se utvrdi da su krivci psi ili čagljevi. Potvrđuju to nedavnim napadom na 45 ovaca u Krnjaku gdje se utvrdilo da su počinitelji najvjerojatnije psi jer su ovce izgrizene po stražnjem dijelu tijela, što nije tipično za vuka.

Naveli su i da je najviše prijavljenih šteta na području Dalmacije, prvotno Splitsko-dalmatinskoj, a zatim u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. Štete su zabilježene i u Lici i Gorskom kotaru, ali u znatno manjem broju jer tamo, rekli su, ima puno više divljači.

Iz Ministarstva gospodarstva napomenuli su i da je vuk vršni predator koji doprinosi ravnoteži u ekosustavu, ali i oportunistička vrsta koja će birati za hranu ono što je lakše dostupno, samim tim i domaće životinje, pogotovo one koje se ne čuva. Dodatno ih privlače, kažu, slobodno lutajuća stoka i ilegalna odlagališta otpada, uključujući i klaonički, što osim povećanog opsega šteta, utječe i na povećanje njihova broja u blizini naselja.

Vukovi su ozbiljan problem, država mora reagirati

Hini su otkrili i da je iz državnog proračuna za naknadu šteta od vukova u 2019. isplaćeno 301.574 eura, u 2020. godini 329.190 eura, u 2021. godini 387.000 eura, a lani 407.731 euro. Ukupno je od 2017. do 2022. prijavljeno 9.738 slučajeva šteta od ove, u Hrvatskoj od 1995., strogo zaštićene vrste. 

Zaključili su i da izvješće za vuka od 2013. do 2018. ukazuje na njegovo nepovoljno stanje očuvanosti u sve tri biogeografske regije Hrvatske.

Podsjetimo i da Ministarstvo poljoprivrede kroz natječaj za operaciju 4.4.1. "Neproduktivna ulaganja povezana s očuvanjem okoliša", sufinancira nabavu električne ograde za zaštitu od divljih zvijeri. No, ta mjera, upozoravaju stočari, kako je opisana u prijedlogu natječaja i njihovo postavljanje u praksi - nije moguće. 


Tagovi

Vukovi Napad vukova Odšteta stočarima Pravilnik Ministarstvo gospodarstva Zaštićena vrsta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P